Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Παντού τα καθεστωτικά ΜΜΕ την ίδια "μούρη" έχουν

Το είχε πει πριν δεκάδες χρόνια πριν  Μαρξ: Αυτοί που διαθέτουν τα μέσα παραγωγής έχουν στα χέρια τους και την πληροφόρηση που διοχετεύεται στις μάζες.
Προφανώς δεν εννοούσε ότι οι ίδιοι είναι απαραίτητα ιδιοκτήτες ΜΜΕ αλλά ότι έχουν την δυνατότητα να καθορίζουν την μορφή και τον τρόπο προπαγάνδας που σερβίρουν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους.

Συνήθως το «προϊόν» που μας σερβίρουν, τα ΜΜΕ, προσέχουν να το παρουσιάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να καμουφλάρεται κάπως ο ρόλος τους για να διατηρούν ένα προσωπείο αντικειμενικότητας. Δεν το κατορθώνουν πάντα και κάποιες φορές ο ρόλος τους  γίνεται ολοφάνερος, όπως συνέβει σήμερα στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι  SKY.

Σε εκπομπή αυτού του τηλεοπτικού διαύλου ήταν καλεσμένος ο Τζόναθαν Σο, ένα πρόσωπο που υπήρξε  επικεφαλής των κατακτητικών βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.
Καλούμενος να σχολιάσει τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας στη Συρία δεν ακολούθησε την πολιτική γραμμή της κυβέρνησής του. Θεώρησε πρόσχημα ότι η βομβαρδισμοί έγιναν γιατί το καθεστώς του Ασάντ είναι υπεύθυνο για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, καθώς όπως είπε "ο Άσαντ κερδίζει τον πόλεμο με το ISIS, δεν είχε κανένα λόγο να επιτεθεί με χημικά σε εκείνο το μέρος".

Η σπασμωδική αντίδραση των υπευθύνων της εκπομπής ήταν πρωτόγνωρη στην ιστορία της Βρετανικής τηλεόρασης. Ατσαλα και απροκάλυπτα διέκοψαν στον «αέρα» τα «προβληματικά» για τους ίδιους λεγόμενα του Τζόναθαν Σο.

Παρόμοιες καταστάσεις έχουν υπάρξει αρκετές φορές και στα "δικά" μας ΜΜΕ. Πρόχειρα μπορεί να θυμηθούμε την παρέμβαση του Δημήτρη Κοντομηνά όταν οι υπάλληλοι του εκδήλωσαν απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνούσε ή όταν το Mega "έκοβε" στον "αέρα" τον Μανώλη Γλέζο.


***

«Εκλεκτό είδος δημοσιογραφίας και πρότυπο δημοσιογράφου είναι ο "εισαγγελέας", ο "ανακριτής", ο "παπαγάλος με το σκονάκι", ο διαστρεβλωτής, — τσιράκι της εξουσίας, ο ενσωματωμένος προπαγανδιστής, ο παραχαράκτης της αλήθειας, η πλύση εγκεφάλου, η ψευτιά, ο βαστάζος της κυρίαρχης πολιτικής, ο "χωροφύλακας", ο "ζήτω το μνημόνιο", ο "κάτω οι συντεχνίες", ο "αίσχος οι εργάτες που απεργούν", ο "εύγε τα ΜΑΤ που δέρνουν" κτλ».

Νίκος Μπογιόπουλος – “Unfollow”


http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2018/04/blog-post_15.html
]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου