Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

(Άλλη μια σφαλιάρα στους αντισημίτες... δήθεν φιλοπαλαιστίνιους)! «Ένιωθα ντροπή….»: Αρνήθηκε να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και πέρασε 110 μέρες στη φυλακή

ντροπή

«Βγαίνω απ’ τη φυλακή με το κεφάλι ψηλά και γνωρίζοντας ότι πολλοί νέοι στο Ισραήλ που έχουν συνείδηση θα αρνηθούν να πάρουν μέρος στην κατοχή και στις πολιτικές καταπίεσης των παλαιστινίων». Με αυτά τα λόγια πέρασε το κατώφλι των στρατιωτικών φυλακών την Πέμπτη 26 Απρίλη, έπειτα από 110 μέρες κράτησης, ο 20χρονος ισραηλινός Μάταν Χέλμαν.

Ο Χέλμαν είχε αρνηθεί να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τον περασμένο Νοέμβρη, επικαλούμενος λόγους συνείδησης και αντίθεσης στην κατοχική πολιτική του ισραηλινού κράτους ενάντια στους παλαιστίνιους.
Ο ίδιος ήταν μεταξύ των 63 αγοριών και κοριτσιών που, τον περασμένο Δεκέμβρη, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Αβ.Λίμπερμαν είχαν δημόσια αρνηθεί να υπηρετήσουν στον στρατό. Η τότε επιστολή των ισραηλινών νέων- στην οποία χρησιμοποιούσαν πολύ σκληρή γλώσσα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης- είχε κάνει το γύρο του κόσμου, δημιουργώντας ανάμεικτες αντιδράσεις εντός του Ισραήλ.
"Δεν θα πάρουμε μέρος στην κατοχή": Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Yediot Aharonot" τον περασμένο Δεκέμβρη, για την επιστολή των 63 ισραηλινών εφήβων.
“Δεν θα πάρουμε μέρος στην κατοχή”: Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Yediot Aharonot” τον περασμένο Δεκέμβρη, για την επιστολή των 63 ισραηλινών εφήβων.
Σε γραπτή δήλωση του προς την στρατιωτική επιτροπή που εξέτασε την περίπτωση της άρνησης του να στρατευτεί, ο Χέλμαν σημείωνε ότι πήρε την απόφαση αυτή όταν, ως έφηβος, έμαθε για τις πολιτικές του ισραηλινού κράτους ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. «Ένιωσα έκπληξη από το γεγονός ότι μάθαινα για πρώτη φορά στη ζωή μου για όλα όσα συνέβαιναν… Ένιωσα ντροπή για το ότι εγώ ζούσα την άνετη και ασφαλή ζωή μου, ελεύθερος και ανεξάρτητος, χωρίς να έχω ιδέα ότι κάποιος άλλος πλήρωνε τέτοιο τίμημα. Έπειτα από ένα διάστημα περισυλλογής, αποφάσισα να αρνηθώ την στράτευση», σημείωνε ο Χελμαν.
Κατά την αποφυλάκιση του, ο 20χρονος ισραηλινός καταδίκασε το πρόσφατο μακελειό στα σύνορα της Γάζας, δηλώνοντας ότι όποιος έχει έστω και λίγη ανθρωπιά μέσα του δεν πρέπει να μπορεί να κοιμηθεί με όσα συμβαίνουν.
Στις στρατιωτικές φυλακές κοντά στο Ατλίτ του βόρειου Ισραήλ συνεχίζει να κρατείται για περισσότερες από 60 μέρες η 18χρονη Αγελέτ Μπράτσφελντ, επίσης αντιρρησίας συνείδησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου