Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

(Μα τι λέτε τώρα, είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη να είναι ταξική); Βόλος: Στη φυλακή φυγόποινος επειδή δεν είχε χρήματα να εξαγοράσει την ποινή του

Βόλος: Στη φυλακή φυγόποινος επειδή δεν είχε χρήματα να εξαγοράσει την ποινή του

Ολοένα και αυξάνονται οι φυγόποινοι, που εν μέσω κρίσης δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την ποινή τους και οδηγούνται στη φυλακή, ακόμη και για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Αυτό συνέβη την Τετάρτη και με έναν 51χρονο Βολιώτη, ο οποίος οδηγήθηκε στις δικαστικές φυλακές Λάρισας, προκειμένου να εκτίσει την ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για απειλή και εξύβριση.


Ο φυγόποινος είχε καταδικαστεί το 2013 σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως. Τότε είχε ζητήσει και είχε λάβει προθεσμία για να αποπληρώσει την ποινή, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 3.000 ευρώ περίπου. Εντούτοις, ο καταδικασθείς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα. Έτσι, όταν παρήλθε το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, εκδόθηκε εναντίον του παραγγελία σύλληψης.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου που τον συνέλαβαν, τον οδήγησαν την Τετάρτη στην Εισαγγελία Βόλου. Καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσει την οφειλή, κατέθεσε αίτηση στην Εισαγγελία Βόλου προκειμένου να μετατρέψει την ποινή σε κοινωφελή εργασία. Η αίτησή του συζητήθηκε πράγματι στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Ο 51χρονος είπε στο δικαστήριο ότι λόγω της κρίσης έχει περιέλθει σε οικονομική αδυναμία και ότι έχει άρρωστη τη σύζυγό του. Ωστόσο, η αίτησή του δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι για τον φυγόποινο έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες που προβλέπει ο νόμος. Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου απέρριψε την αίτηση ως αστήρικτη, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα έδρας. Μετά τη συζήτηση, ο 51χρονος οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Βόλου, και σε βάρος του εκδόθηκε παραγγελία για φυλάκιση στη δικαστικές φυλακές Λάρισας.

Η νομοθεσία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κείμενη νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους καταδικασθέντες να αιτηθούν μετατροπή της ποινής τους σε κοινωφελή εργασία. Το ποσό της μετατροπής καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση αφού ληφθεί υπόψη η προσωπική και οικονομική κατάσταση του καταδικασθέντα.

Αν ο καταδικασθείς δηλώσει ότι δεν μπορεί να καταβάλει το ποσό της μετατροπής στην προβλεπόμενη προθεσμία, τότε το δικαστήριο μετατρέπει τη χρηματική ποινή εν όλω ή εν μέρει σε κοινωφελή εργασία. Στην προκείμενη περίπτωση αυτό δεν είχε γίνει εξαρχής, αλλά παρήλθε η προθεσμία που προέβλεπε η δικαστική απόφαση για την πληρωμή της ποινής και τις δόσεις, και ο φυγόποινος δεν ανταποκρίθηκε.

Πηγή: taxydromos


http://www.zougla.gr/greece/article/volos-sti-filaki-figopinos-epidi-den-ixe-xrimata-na-eksagorasi-tin-pini-tou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου