Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Τι λέτε τώρα κύριε Στουρνάρα;

Τι λέτε τώρα κύριε Στουρνάρα;
Ενδιαφέροντα όλα όσα περιέγραψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προ ημερών, σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του «London School of Economics».


Οι διαπραγματεύσεις του Γιάνη Βαρουφάκη μάς κόστισαν 86 δις ευρώ και η μόνη αλλαγή που διαπιστώθηκε, συνέχισε ειρωνικά, ήταν η μετακίνηση της τρόικας από τα υπουργεία στο Χίλτον… 


Tο κόστος αυτό «ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις "γενναίες διαπραγματεύσεις" του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη"», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας σχολιάζοντας την ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη, του πρώην Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής και νυν προέδρου του ΚΕΠΕ, που προηγήθηκε στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης.

Εάν δεχθούμε ότι όντως αυτά ισχύουν, όπως επίσης και κάποια άλλα τα οποία συνιστούν την κακοδαιμονία του οικονομικού μας γίγνεσθαι, όπως το προβάδισμα του «πολιτικού» έναντι του «τεχνοκρατικού» και η κομματικοποίηση του πολιτικού βίου, που έχουν ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της εξωτερικής γνώσης και της τεχνογνωσίας στην εφαρμογή αποδοτικών οικονομικών προγραμμάτων, οφείλουμε και μία ερώτηση στον κατά τα άλλα «βολεμένο» σήμερα τεχνοκράτη κύριο Στουρνάρα. 

Επί των ημερών του στα οικονομικά υπουργεία του τόπου, ποια προγράμματα εφαρμόστηκαν και τι απέδωσαν;

Όσο για τα εύσημα τα οποία τόσο απλόχερα απένειμε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη: «η εμπειρία δείχνει ότι οι κυβερνήσεις διστάζουν να αξιοποιήσουν τη δημόσια γνώση, με πιθανώς μία εξαίρεση, την κυβέρνηση Σημίτη, τον οποίο χαίρομαι που βλέπω απόψε εδώ, ακόμα και αν οι προτάσεις και συστάσεις είναι δυνητικά συναφείς και χρήσιμες»… οφείλω να κάνω μία μικρή παρατήρηση.

Πράγματι μία από τις εφαρμογές λόγω της ευρείας αντίληψης του κ. Σημίτη για σύγχρονη οικονομία ήταν η παρουσία και δράση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Απορώ για την ιστορική μνήμη και το θράσος κάποιων ανθρώπων. Προφανώς, το πέρασμα από την πολιτική τούς επηρεάζει αρνητικά…


http://www.zougla.gr/apopseis/article/ti-lete-tora-kirie-stournara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου