Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

To Πεντάγωνο δημοσίευσε φωτογραφίες από βασανιστήρια κρατουμένων σε Ιράκ και Αφγανιστάν



Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο δεκάδες φωτογραφίες κρατούμενων των Αμερικανών, σε φυλακές του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οι οποίες αποδεικνύουν ότι βασανίστηκαν.

Πρόκειται για 198 φωτογραφίες οι οποίες ήρθαν στο φως μετά απόαγώνα 12 χρόνων της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ACLU. Η ΜΚΟ παρά τη δημοσίευση των φωτογραφιών δεν είναι ευχαριστημένη καθώς θεωρεί  ότι τα ντοκουμέντα αυτά είναι λίγα και «σχετικά ήπια». 
Δείτε όλες τις φωτογραφίες εδώ
Οι εικόνες είναι στην πλειονότητά τους κοντινά πλάνα που καταγράφουν κακώσεις, μώλωπες και πληγές. Πρόκειται για εικόνες πολύ λιγότερο δραματικές από τα φρικτά στιγμιότυπα των βασανιστηρίων στη φυλακήΑμπού Γκράιμπ του Ιράκ που είχαν προκαλέσειπαγκόσμια κατακραυγή
Φωτογραφίες από τη φρίκη του Άμπου Γκράιμπ:
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι φωτογραφίες προέρχονται από έρευνες σχετικές με 56 καταγγελίες για παράτυπη συμπεριφορά από μέρους μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Στις 14 από τις υποθέσεις οι κατηγορίες στοιχειοθετήθηκαν και σε μία περίπτωση, οδήγησαν στην επιβολή ισόβιας κάθειρξης.
Πάντως η ACLU θεωρεί ότι η αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη δεν καταδίκασε παρά μόνο μερικούς αποδιοπομπαίους τράγους σε αυτή την υπόθεση. 
«Επιλεγμένες εικόνες»
«Αυτές οι επιλεγμένες εικόνες υπάρχει κίνδυνος να παραπλανήσουν το κοινό για την πραγματική έκταση» των ωμοτήτων, επισήμανε ο Τζαμίλ Τζαφέρ, μέλος της ACLU. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και οι υπόλοιπες 1.800 φωτογραφίες που έχει στην κατοχή της η αμερικανική κυβέρνηση. 
Οι φωτογραφίες «απεικονίζουν μόνο ένα μικρό μέρος» των «βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση», σχολίασε από την δική της πλευρά η Νόριν Σα της Διεθνούς Αμνηστίας. Τα βασανιστήρια «δεν ήταν απλά κάτι που έκαναν μερικά μαύρα πρόβατα, ήταν συστημικά, είχαν διαταχθεί από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης», πρόσθεσε η ίδια.
Στη σκιά του Άμπου Γκράιμπ
Υπενθυμίζεται ότι για την περίπτωση του Άμπου Γκράιμπ είχαν καταδικαστεί μόλις έντεκα Αμερικανοί στρατιώτες. Ανάμεσά τους και η Λίντι Ίνγκλαντ που έγινεπαγκοσμίως διάσημη εξαιτίας των φωτογραφιών που την απαθανάτιζαν μπροστά σε κρατούμενους δεμένους με αλυσίδες, τρομοκρατημένους από σκυλιά, στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλον. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποτάχθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου