Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Στυμφαλία Λίμνη Θέλουν να καταστρέψουν τον υγρότοπο

Small_img_25704
Σε αγρότοπο για την παραγωγή καλαμιών προσπαθεί να μετατρέψει η Τράπεζα Πειραιώς τον υγρότοπο της Στυμφαλίας Λίμνης. Τα καλάμια θα καλλιεργούνται και θα κόβονται για να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πέλετ. Η Τράπεζα Πειραιώς και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα LIFE Stymfalia προγραμματίζουν το κόψιμο καλαμιών σε έκταση 600 στρεμμάτων το 2016 και 900 στρεμμάτων το 2017, προκειμένου απ’ αυτά να βγάλουν 1.500 και 2.250 τόνους βιομάζας αντίστοιχα.


Τα καλάμια θα κόβονται στο ύψος του νερού της λίμνης και σε διάστημα 3-4 μηνών θα αποκαθίστανται. Από την παρατήρηση αυτή φαίνεται πως το κόψιμο καλαμιών θα συνεχίζεται και μετά το 2017. Δηλαδή, 600 στρέμματα το 2018, 900 στρέμματα το 2019 και πάει λέγοντας.

Με τη μετατροπή της Στυμφαλίας σε αγρότοπο για την παραγωγή καλαμιών που θα κόβονται περιοδικά στο ύψος του νερού μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η ύπαρξη του υγρότοπου μιας λίμνης που έχει ιστορία πάνω από τρεις αιώνες, ενώ για την  προστασία και την ανάπτυξή της «έβαλε πλάτη» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου Π. Καλλίρης. Το τελευταίο το αναγνωρίζουν όλοι, καθώς ο Καλλίρης «μάτωσε» για τη Στυμφαλία.

Ομως, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος αγνόησαν εν ψυχρώ τον Π. Καλλίρη και τις δύο σοβαρές μελέτες του (42 σελίδες) και με ένα κείμενο τριών σελίδων, γεμάτο με «ήξεις αφήξεις», στρώνουν το δρόμο για να πατήσουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου προκειμένου να υιοθετήσουν την άποψη των «μελετητών» της Τράπεζας Πειραιώς για το μαζικό κόψιμο του καλαμώνα της Στυμφαλίας.

Σημειώνουμε το τελευταίο γιατί είναι εκφρασμένη η αντιπαλότητά τους στον Π.Καλλίρη, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε μετά την αποκαλυπτική έρευνά μας για την παράνομη υλοτόμηση και την καταστροφή του πευκοδάσους Σχίνου-Περαχώρας. Ο Π. Καλλίρης προχώρησε σε προτάσεις για την προστασία του από την παράνομη υλοτόμηση, όμως αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από τον ένα από αυτούς τους δύο υπηρεσιακούς παράγοντες, ο οποίος μάλιστα δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει για ποιους λόγους απέρριψε τις προτάσεις Καλλίρη.

Παρενθετικά σημειώνουμε ότι δε ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας για την ένταξη του προγράμματος LIFE Stymfalia και έτσι το πρόγραμμα είναι στον αέρα. Το αναφέρουμε, γιατί από τους υποστηρικτές αυτού του προγράμματος προβάλλεται ο ισχυρισμός, ότι με τη στάση του Π. Καλλίρη υπονομεύεται δήθεν ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο Π. Καλλίρης έκανε δύο εισηγήσεις επί της Ειδικής Μελέτης και επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Και στις δύο ήταν απορριπτικός για την κοπή και την εμπορική εκμετάλλευση των 600 και 900 στρεμμάτων καλαμιών το 2016 και το 2017. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την εισήγηση Καλλίρη επί της ΜΠΕ:

«Με απλά λόγια ζητούν να τους δοθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση να κόψουν συνολικά 1.500 στρ. καλαμώνων την επόμενη διετία 2016-2017 από το σύνολο των 2.437 στρ. καλαμώνων της λίμνης που επιμετρήθηκαν το 2013, δηλαδή το 61,55% των υπαρχόντων καλαμώνων.

Οσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις

Η μοναδική που εξετάστηκε ήταν η κοπή των καλαμώνων σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση, αυτή των 2000 στρ. που απορρίφτηκε καθότι το επιτρεπόμενο ποσοστό διαχείρισης ενός υγροτόπου που μπορεί να αποβεί προς όφελος της βιοποικιλότητας είναι έως 30%, (σελίδα 37). Επί πλέον αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια εστιών σημαντικών για τα κρυπτικά είδη της ορνιθοπανίδας, τα οποία χρειάζονται σύμφωνα με τους Τζάλη κ.ά. καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους περιόδου περιοχές με βάθος πάνω από 0,4 m, για την φωλεοποίησή τους σε αυτές. Σε αντίθετη περίπτωση τα είδη αυτά είτε δεν αναπαράγονται είτε  εγκαταλείπουν τις φωλιές τους. Τα είδη αυτά χρειάζονται αδιάσπαστες εκτάσεις καλαμώνα, καθώς και εκτάσεις με κανάλια και ρηχά νερά, τα οποία με την διαχείριση με κοπή των 2.000 στρ. ενδέχεται να χαθούν…

Γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ

Για όλους τους λόγους που επισημαίνονται στην παρούσα έκθεση αλλά και στην αριθμ. 30372/1071/18-5-2015 γνωμοδότησή μας, επί της οποίας εκδόθηκε… άδεια έρευνας του ΥΠΕΝ και μόνο για 12 στρέμματα επέμβασης 

Εισηγούμαστε κατακόρυφα και ξεκάθαρα αρνητικά

1. Για την  τόσο εκτατική και λίαν έντονη  επέμβαση, ήτοι την κοπή 1500 στρ. των καλαμιώνων της λίμνης Στυμφαλίας, δηλαδή του υγροτοπικού μέρους του ΚΑΖ (Καταφύγιο Αγριας Ζωής) Στυμφαλίας-Απελαύρου Ορ. την διετία 2015-2016 και την εμπορική του αξιοποίηση.

2. Για την διάνοιξη 5 μικρών υδατοσυλλογών (έκτασης 100 m2 και βάθους 0,5 m εκάστης) που δεν αιτιολογούνται.

3. Για την κατασκευή 3 νησίδων συνολικής έκτασης 0,3 ha για την δημιουργία θέσεων φωλιάσματος της ορνιθοπανίδας που δεν αιτιολογούνται».

Ο Π. Καλλίρης δεν περιορίστηκε μόνο στην με επιστημονικό τρόπο απόρριψη της απόφασης της Τράπεζας Πειραιώς για κόψιμο 1500 στρ. καλαμιώνων. Πρότεινε και τη λήψη μιας σειράς μέτρων ανάπτυξης του υγρότοπου της Στυμφαλίας.

Επικοινωνήσαμε μαζί του και με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας  Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, υπενθυμίζοντας στους τελευταίους αυτό που γνωρίζουν όλοι οι δασολόγοι της χώρας, δηλαδή ότι ο Π. Καλλίρης έβαλε μεράκι και πολλή δουλειά για την ανάπτυξη και την προστασία του υγρότοπου της Στυμφαλίας, και επισημαίνοντάς τους ότι οι δύο μελέτες του είναι εμπεριστατωμένες και επιστημονικά άρτιες και επομένως όφειλαν να πατήσουν πάνω σ’ αυτές και να γνωμοδοτήσουν σύμφωνα με τις απόψεις Καλλίρη. Τους επισημάναμε ακόμη την υποχρέωσή τους, έστω και εκ των υστέρων, να επανεξετάσουν τη θέση τους, να πάρουν πίσω το τρισέλιδο κείμενο με τα «ήξεις αφήξεις» και να υιοθετήσουν τις θέσεις του «καθ’ ύλην αρμόδιου» Π. Καλλίρη.

KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 27 ΦΛΕΒΑΡΗ
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016
http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/25704.%CE%98%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%85%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου