Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

(Χωρίς σχόλια)! TΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ MERKEL-PUTIN

---000_Merkel-Putin(Παρ. 5/2/16 – 21:42)
Του ΚΩΣΤΑ ΡΑΠΤΗ*
Το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της ΡωσίαςVladimir Putin και η καγκελάριος της ΓερμανίαςAngela Merkel είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με πρωτοβουλία του ενοίκου του Κρεμλίνου. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίαςSteffen Seibert, η συνομιλία περιστράφηκε κυρίως γύρω από την εφαρμογή της Συμφωνίας τουΜινσκ, την οποία η καγκελάριος είχε ήδη συζητήσει την προηγουμένη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko.
  
Κατά τον Steffen Seibert, "η καγκελάριος κατέστησε σαφές στον πρόεδρο Putin ότι προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία, να γίνεται σεβαστή η κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλισθεί μονίμως απεριόριστη πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε όλη την περιοχή των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών εξωτερικών συνόρων. Επ' αυτού, η Ρωσία θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της επί των αυτονομιστών. Η καγκελάριος τόνισε επίσης τη σημασία της ταχείας υιοθέτησης ενός νόμου σχετικά με τις τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς”.
Πρόκειται για την εκδοχή των πραγμάτων την οποία αναμετέδωσαν εν συνόψει τα περισσότερα δυτικάμέσα ενημέρωσης.  
Η σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου παρουσιάζει όμως μερικές μικρές, αλλά αποκαλυπτικέςδιαφορές.  
Σύμφωνα με αυτήν, "και οι δύο πλευρές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την εξασφάλιση μιας σταθερής κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης και τόνισαν ότι μοναδική επιλογή είναι η πλήρης συμμόρφωση με τις συμφωνίες που συνήφθησαν στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου 2015. Η συζήτηση έθιξε επίσης θέματα σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση στην Ουκρανία και την οργάνωση των τοπικών εκλογών στο Ντονμπάς σύμφωνα με τη νομοθεσία που ενέκριναν οι αντιπρόσωποι του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Συμφωνήθηκε να συνεχισθούν οι προσπάθειες σε σύνθεση Νορμανδίας [Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία] συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τις επόμενες μέρες”.  
Με άλλα λόγια, έναν χρόνο μετά την σύναψη της συμφωνίας για την οποία μεσολάβησαν προσωπικά οι Angela Merkel και Francois Hollande, το Κίεβο δεν έχει τηρήσει τίποτε από όσα προέβλεπε το κείμενο του Μινσκ ως προς τις θεσμικές εγγυήσεις επανένωσης/αποκέντρωσης της χώρας.  
TO ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ NORD STREAM-2  
Κρίσιμη προσθήκη: κατά το Κρεμλίνο Merkel και Putin "αντάλλαξαν επίσης απόψεις επί σειράς διμερών ζητημάτων”.  
Σε αυτά τα διμερούς ενδιαφέροντος ζητήματα υποθέτει κανείς ότι περιλαμβανόταν και το σχέδιο του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία μέσω της Βαλτικής Nord Stream 2.  
Κατά τη συνάντηση με τον Poroshenko η Angela Merkel επέμεινε ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που έχουν ανανεωθεί μέχρι τον Ιούλιο. Όμως η ενέργεια δεν συμπεριλαμβάνεται στο πεδίο των κυρώσεων: η Γερμανία μπορεί να προβάλλει το αταλάντευτα "ατλαντιστικό” της πρόσωπο προς τα έξω, συνεχίζοντας να προωθεί την γερμανορωσική συνεργασίαστα αντικείμενα μείζονος εθνικού της συμφέροντος.  
Ήδη στις 29 Ιανουαρίου ο Γερμανός αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel βρέθηκε στη Βαρσοβία επιχειρώντας να λειάνει τις αντιστάσεις της πολωνικής κυβέρνησης του (ρωσοφοβικού και ευρωσκεπτικιστικού) Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης εναντίον ενός project, το οποίο "αποτελεί οικονομικό ζήτημα για την Γερμανία, αλλά πολιτικό ζήτημα για την Πολωνία”. Ο Gabriel είπε ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει την προκαταρκτική συμφωνία που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο με τηνGazprom για τον Nord Stream-2 παρά μόνο αν λάβει εγγυήσεις για ομαλή συνέχιση της τροφοδοσίας της Πολωνίας (και της υπόλοιπης Ευρώπης) μέσω του ρωσικού αγωγού Yamal και για συνέχιση της μεταφοράς αερίου μέσω της Ουκρανίας και πέραν του 2019 – που η Μόσχα θέτει ως τελικό χρονικό όριο.  
Η πραγματική απειλή όμως προς τα συμφέροντα της Γερμανίας (και της BASF/Wintershall, της Ε.ΟΝ, της Royal Dutch Shell, της OMV και της Engie, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του Nord Stream-2) προέρχεται όχι από τη Βαρσοβία, αλλά από τις Βρυξέλλες, όπου η Κομισιόν να αποκτήσει με κοινοτικό νομοθέτημα την εξουσία επίβλεψης των ενεργειακών συμφωνιών με μη κράτη-μέλη.  
Η Μόσχα απαντά σκωπτικά, τονίζοντας, δια στόματος του πρεσβευτή της στην Ε.Ε. Vladimir Chizovότι οι ανάγκες των "28” για ρωσικό αέριο πρόκειται απλώς να αυξηθούν – όχι γιατί η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί, αλλά γιατί η ευρωπαϊκή παραγωγή αερίου θα μειωθεί. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι μπορεί να αναβιώσει ακόμη και το σχέδιο του αγωγού South Stream – αυτό που ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Boris Borisov πλέον καλοδέχεται, αν πρόκειται για Bulgarian Stream, με100% βουλγαρική ιδιοκτησία, δηλ. του αγωγού.  
ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ SEEHOFER...  
Όμως η Merkel έχει και άλλον έναν λόγο να επείγεται για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην ρωσο-γερμανική διπλωματία: κινδυνεύει να υποσκελισθεί από τους κυβερνητικούς της εταίρους. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών Horst Seehofer προγραμματίζει για τις επόμενες ημέρες επίσκεψη στη Μόσχα για να εξετάσεις προτάσεις οικονομικής συνεργασίαςανάμεσα στο κρατίδιό του και τη Ρωσία.  
Πρόκειται βεβαίως για τον Γερμανό πολιτικό ο οποίος στο συνέδριο του κόμματός του τον Νοέμβριο τόνισε ότι "πολιτικά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι χωρίς τη Ρωσία δεν είμαστε σε θέση να λύσουμε πολλά προβλήματα”, ενώ τον Ιανουάριο δήλωσε ότι οι κυρώσεις "κάνουν τεράστια ζημιά στην βαυαρική και εθνική οικονομία”.  
"Είναι μια προσεκτικά προετοιμασμένη επίσκεψη. Δεν διεξάγουμε παράλληλη διπλωματία” δηλώνει για την εξόρμησή του στη Μόσχα ο Seehofer, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις των Σοσιαλδημοκρατών ότι η "η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από το Βερολίνο και όχι από το Μόναχο”. Αλλά και ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα εξωτερικής πολιτικήςRoderich Kiesewetter εξέφρασε την ελπίδα "να μην πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη ο Seehofer, ο οποίος έχει ταχθεί καθαρά εναντίον της καγκελαρίου και στη συζήτηση περί προσφύγων”...  
*Πηγή: Capital.gr
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23417:raptis-merkelputin&catid=37:di-evropi&Itemid=172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου