Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Δεν βγαίνει η διαπραγμάτευση, δεν εξαπατά ο «κοινωνικός διάλογος» / βλέπουν εκλογές και οικουμενική μετά



Σαράντος Βασιλείου
Το έργο της διαπραγμάτευσης που συνεχίζει να προβάλει η κυβέρνηση, πολυπαιγμένο και απαξιωμένο στη συλλογική συνείδηση, αποδεικνύεται αδύναμο να καθηλώσει την κοινωνία στα κανάλια της παραπληροφόρησης και της τρομολαγνίας παρέχοντας άφθονο πολιτικό χρόνο για τα μαγειρέματα σε βάρος της.



Η χθεσινή μέρα αποδείχτηκε κρίσιμη και πολιτικά καταλυτική. Η χώρα νέκρωσε εντελώς με τη γενική απεργία. Οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους και σκληραίνουν τη στάση τους αρνούμενοι τον προσχηματικό διάλογο που τους προτείνει η κυβέρνηση. Στην ίδια κατεύθυνση, Σωματεία, Σύλλογοι, Ομοσπονδίες ετοιμάζονται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο κύβος ερρίφθη.

Τα Grexit και οι απειλές εξόδου από τη Schengen, οι «σεισμοί, οι λιμοί και οι καταποντισμοί» που διαδίδει το κυβερνητικό επιτελείο και οι επικοινωνιακοί παπαγάλοι των «εθνικών» εργολάβων αποδεικνύονται αδύναμα επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Το «πρόγραμμα» και οι σχεδιασμοί δεν βγαίνουν, γεγονός που συζητιέται ευρύτατα και ανοιχτά μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που αναζητούν διαφυγές και αποδράσεις.

Οι εκλογές πέφτουν πάλι στο τραπέζι. Δεδομένου του αποτελέσματος της μη αυτοδυναμίας που θα προκύψει, αφού όπως φαίνεται και ο κ. Μητσοτάκης δεν τραβάει, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η λύση της οικουμενικής που ήταν πάντα στο τραπέζι, νομιμοποιείται μπροστά στο «εθνικό» αδιέξοδο μετά από εκλογές και περιορίζει όχι μόνο την απίστευτη κατρακύλα του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος που πνέει τα λοίσθια.

Οι εκλογές επανέρχονται σήμερα ως η προσφορότερη λύση αιτία και της χθεσινής γενικής απεργίας την επιτυχία της οποίας ξόρκιζαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά η διάψευση των ελπίδων τους οδηγεί να την υιοθετήσουν ανεπιφύλακτα και αναγκαστικά. Ενδεχομένως αυτό το σενάριο τυγχάνει και της επιδοκιμασίας των «εταίρων» και έχει ήδη συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο στις διμερείς επαφές του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ.

Η αναπότρεπτη όξυνση ωστόσο των κοινωνικών αντιδράσεων εγκυμονεί γεγονότα που ανατρέπουν εντελώς τα προσδοκόμενα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.

Οι επόμενες μέρες μέλλει να αποδειχτούν κρίσιμες και καθοριστικές για τη χειμαζόμενη κοινωνία. Ή θα καταφέρει ο λαός να αποδειχτεί κλειδί στις εξελίξεις και να οδηγήσει σε ανατροπές ή η βαθιά μνημονιακή νύχτα θα αργήσει πολύ να ξημερώσει.  


http://gregordergrieche.blogspot.gr/2016/02/blog-post_99.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου