Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

---000_troika-quartetto(Τετ. 3/2/16 – 15:06)
ΑΞΙΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΒΑΡΥΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ  
ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΧΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Μόνο “διερευνητικές”, όπωςπαραπλανητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δεν ήταν οι χθεσινέςδιαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου που κατέφθασαν στηνΑθήνα για να “αξιολογήσουν” τα μέτρα των επιμελών υφισταμένων τους. Έχοντας ήδη δεδομένες τις βαρύτατες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, οι υπάλληλοι των δανειστών αξίωσαν με το “καλημέρα” και νέα μέτρα, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα έλεος για τους παραδομένους.
  
Στο ασφαλιστικό, κοινή ήταν, όπως πληροφορούμαστε, η γραμμή του κουαρτέτου ότι οι αριθμοί “δεν βγαίνουν” και ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 1,5%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την περικοπή της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δισ., όπως έχει ήδη δεσμευτεί, θα πιεστεί ασφυκτικά να αποδεχθεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική κατάργησή τους. Αλλά και σε μειώσεις κύριων συντάξεων, ακυρώνοντας άλλη μία από τις περίφημες “κόκκινες γραμμές” της, που μετατρέπονται ταχύτατα σε “γκρίζες ζώνες”.
Κάτι τέτοιο ήδη υπονόησε, για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη, η κ. Γεροβασίλη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να περικοπούν “υψηλές” συντάξεις. Πρόκειται για προπέτασμα καπνού, καθώς οι πραγματικά υψηλές συντάξεις αποτελούν ελάχιστο τμήμα της συνολικής ασφαλιστικής δαπάνης, επομένως η εξοικονόμηση των ποσών που απαιτεί η τρόικα θα απαιτήσει οδυνηρές περικοπές στις κύριες συντάξεις τουλάχιστον των μεσαίων στρωμάτων.  
Παράλληλα, οι τροϊκανοί διέλυσαν τις ελπίδες της κυβέρνησης να “σαλαμοποιήσει” τα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος. Απαίτησαν και πέτυχαν να προωθήσει η κυβέρνηση μαζί με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, με την υποχρέωση μάλιστα να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 290 εκατομμύρια ευρώ. Μια πολιτική κοινωνικά εξοργιστική και οικονομικάπαράλογη, σε εποχές υφεσιακής καταστολής της οικονομίας και εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των λαϊκών στρωμάτων.  
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους εργαζόμενους αναμασώντας τα μυθεύματα περί “ταξικής μεροληψίας” την οποία υποτίθεται ότι υποδηλώνει η πρότασή της για αύξηση στο 50% (από42%) του ανώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά αν εντασσόταν σε μια πολιτικήαναδιανομής υπέρ των εργαζομένων, αλλά καταλήγει να αποτελεί μόνο φύλλο συκής με δεδομένο το συνολικό φορολογικό πακέτο στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Οι συντελεστές για τα εισοδήματα μέχρι και 50.000 ευρώ παραμένουν αμετάβλητοι και η έκτακτη εισφορά διαιωνίζεται με τάση να γίνει μόνιμο καθεστώς. Επιβαρύνονται με ακόμη μεγαλύτερα βάρη οι μισθωτοί που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος (μπλοκάκι) ή από ένα νοίκι που τυχαίνει να εισπράττουν (τα έσοδα από αυτά, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, δεν θα φορολογούνται στο εξής χωριστά, αλλά θα αθροίζονται στο συνολικό εισόδημα, ανεβάζοντας τη φορολογική κλίμακα).  
Είναι φανερό ότι οι δανειστές εννοούν να φορτώσουν στον ελληνικό λαό ακόμη πιο εξοντωτικά βάρη, θεωρώντας δεδομένη την υποταγή της κυβέρνησης και στις πιο απίθανες αξιώσεις τους, χωρίς να παίρνουν στα σοβαρά τα περί “κόκκινων γραμμών” ή τις έμμεσες απειλές κυβερνητικών στελεχών περίπρόωρων εκλογών. Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα, ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τους υπολογισμούς τους είναι η αποφασιστική κλιμάκωση των λαϊκών αγώνων, στις πόλεις και την ύπαιθρο. Η αυριανή γενική απεργία και τα συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις μπορούν να αποτελέσουν σταθμό για τη γιγάντωση της κοινωνικής αντίστασης και για πολιτικές ανατροπές σε προοδευτική, αντιμνημονιακή κατεύθυνση.
Α.Θ.  
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23399:2016-02-03-13-06-02&catid=81:kivernisi&Itemid=198

1 σχόλιο: