Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να νομοθετήσουν τα συμφωνημένα

Small_img_25524
Μπήκε χαμογελαστός με τη γραβάτα και το μαντιλάκι στο πέτο και βγήκε σκυθρωπός, ξεγραβάτωτος και χωρίς το μαντιλάκι. «Εγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους που ξεροστάλιαζαν στο λόμπι του «Χίλτον». Σιγά, ρε Κατρούγκαλε, μη σου φύγει κάνας πόντος απ' το καλσόν! Πολύ φτηνιάρικη η σκηνοθεσία του υπουργού που παλεύει στα μαρμαρένια αλώνια με τη Ντέλια και τους άλλους τροϊκανούς.

Επί Σαμαροβενιζέλων είχαμε τον Βίζερ που είχε ανακοινώσει ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει αφού πρώτα οι τροϊκανοί κάνουν τις καθιερωμένες διακοπές τους για σκι. Επί Τσιπροκαμμένων είναι ο Ρέγκλινγκ αυτός που ανακοίνωσε ότι δε βλέπει συμφωνία πριν το Πάσχα (τέλη Μάρτη είναι το Πάσχα των καθολικών). «Οι ιμπεριαλιστές δανειστές δε βιάζονται» ήταν ο τίτλος της στήλης την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση, όμως, εμφανιζόταν να βιάζεται. Γι' αυτό θύμωσε όταν ο Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε μήνες. Γι' αυτό ο Τσακαλώτος ξεσκιζόταν να εξηγήσει πως η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σε ελάχιστες εβδομάδες, ώστε να ρυθμιστεί και το ζήτημα του χρέους και να δοθεί το σήμα στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

Τώρα, αυτός ο ίδιος Τσακαλώτος συμφωνεί με τον Ρέγκλινγκ για Μάρτη. Το πετάει στην αρχή αδιάφορα σε μια ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Γίνεται ένα μικροσούσουρο και μοιράζει non paper για να διευκρινίσει πως  αυτό που είπε είναι ότι «την πρώτη αξιολόγηση, την οποία διαδέχεται η συζήτηση για το χρέος, ακολουθεί η κατάθεση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο -είπε χαρακτηριστικά -   “φαίνεται να πηγαίνει για το τέλος Μαρτίου ή νωρίς τον Απρίλιο του 2016''».  Δυο μέρες μετά το ξεφούρνισε: ασφαλιστικό και φορολογικό θα πάνε πακέτο το Μάρτη!

Καμία από τις δύο πλευρές δε βιάζεται πλέον. Ούτε οι ιμπεριαλιστές δανειστές ούτε η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Γι' αυτό και η τρόικα ήρθε με σκοπό να μείνει ελάχιστες μέρες και να φύγει. Το πότε θα ξαναγυρίσει είναι άγνωστο. Μπορεί οι κυβερνητικοί να λένε ότι θα επιστρέψει σε μια βδομάδα - δέκα μέρες, όμως πηγές των τροϊκανών λένε πως ο χρόνος επιστροφής τους είναι απροσδιόριστος.

Από τι θα καθοριστεί αυτός ο χρόνος; Οχι βέβαια από την πορεία της «σκληρής διαπραγμάτευσης» του… ξεγραβάτωτου θεατρίνου Κατρούγκαλου. Θα εξαρτηθεί από το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Αν δε φύγουν τουλάχιστον οι αγρότες από τα μπλόκα, Ασφαλιστικό (που θα είναι πακέτο με το φορολογικό, μάλιστα) δεν πάει στη Βουλή. Γι' αυτό μεταθέτουν συνεχώς την ψήφισή του. Από τον Οκτώβρη, που προβλέπει το Μνημόνιο, πήγαν στο Δεκέμβρη, μετά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, μετά στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη και τώρα πάνε για το Μάρτη, ελπίζοντας ότι οι αγρότες θα φύγουν από τα μπλόκα επειδή θα πρέπει να ξεκινήσουν την καλλιεργητική περίοδο.

Οι ιμπεριαλιστές δανειστές δείχνουν πλήρη κατανόηση στις πολιτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί ξέρουν πολύ καλά πως εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Μια «οικουμενική» κυβέρνηση δε δημιουργείται από τη μια στιγμή στην άλλη και κυρίως δε θα ήθελαν να τη δουν να δημιουργείται μετά από μια κατάρρευση της σημερινής συγκυβέρνησης λόγω λαϊκών αγώνων. Υπό τέτοιες συνθήκες μια «οικουμενική» κυβέρνηση θα ήταν επίσης εξαιρετικά ασταθής. Δίνουν, λοιπόν, στον Τσίπρα το χρόνο που ζήτησε προκειμένου να μπορέσει να νομοθετήσει τα συμφωνημένα μέτρα. Γι' αυτό έβαλαν πακέτο με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ώστε να πάνε και τα δύο πιο πίσω.

Γι' αυτό η τρόικα κάνει χαλαρά ταξιδάκια στην Αθήνα και ο Τσακαλώτος μοιράζει καθημερινά non paper που απλώς αναφέρει το ωρολόγιο πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Η όποια διαπραγμάτευση αφορά λεπτομέρειες. Τα βασικά θέματα είναι συμφωνημένα και τις λεπτομέρειες θα τις δουν τα τεχνικά κλιμάκια.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη θεατρική έξοδο Κατρούγκαλου από το «Χίλτον» και τη δήλωσή του περί «σκληρής διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί», το Μαξίμου υποχρεώθηκε να εκδώσει άρον-άρον non paper, το οποίο έλεγε ότι οι δανειστές «δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων». Οι ιμπεριαλιστές δε δέχονται να τους φορτώσουν οι Τσιπραίοι το ρόλο του «κακού». Και οι Τσιπραίοι φρόντισαν να πετάξουν (διά στόματος Γεροβασίλη) την πρώτη κουβέντα περί υψηλών συντάξεων που θα μπορούσαν να περικοπούν, ενώ οι διαρροές από το Μαξίμου μιλούν για «εναλλακτικά σενάρια» που έχει η κυβέρνηση, που δεν επιθυμεί να ανέβουν οι τόνοι, αλλά να βρεθεί η «χρυσή τομή». Ο «λογικός συμβιβασμός» που είπε ο Τσακαλώτος. Αν ο κόσμος κουραστεί και αποσυρθεί από τους δρόμους, θα έρθει η ώρα της νομοθέτησης.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΥΛΛΟ (ΣΑΒΒΑΤΟ, 6.2.1016)
Σάββατο 06 Φεβρουαρίου 2016
http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/25524.%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου