Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΧΩΡΙΣ (;) ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ_ΤΥΠΟΥ_Α'_ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ_ΤΕΧΝΙΚΟΥ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ_2015.doc
Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ ΜΑΙΡΗ ΔΙΑΚΟΛΙΟΥ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της  17/2/2015, σχετικά με την ψήφιση της Α’ τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού «ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ» Μαίρη Διακολιού, έθεσε ερωτήματα και έκανε τοποθετήσεις που πυροδότησαν απαντήσεις του Δημάρχου που τελικά επιβεβαιώνουν τις θέσεις της:


Συγκεκριμένα, η δημοτική Σύμβουλος Μαίρη Διακολιού τεκμηρίωσε ότι το τεχνικό πρόγραμμα 2015 αποτελείται από αποσπασματικές και μεμονωμένες δράσεις που δεν εντάσσονται σε μία συγκεκριμένη συνολική δημοτική πολιτική φέρνοντας παραδείγματα από τα έργα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Απαντώντας στην τοποθέτησή της αυτή, που θα παρατεθεί αναλυτικά κατωτέρω, ο κ. Δήμαρχος –μιλώντας και με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ- την επιβεβαίωσε έμμεσα, αποκαλύπτοντας στοιχεία του συνολικού σχεδιασμού όπως συμπράξεις δήμων για διαχείριση απορριμμάτων, δημιουργία πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης, κλπ.

Αυτό που διαπιστώνεται από την απάντηση του Δημάρχου είναι ότι –καίτοι είναι ο μόνος δήμαρχος του Β. Τομέα που δεν απάντησε στην επιστολή της κ. Δούρου σχετικά με την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων- τελικά έχει σχεδιασμό, στίγματα του οποίου αποκάλυψε απαντώντας στην κ. Διακολιού.

Διαπιστώνεται όμως και ότι τον δημοτικό σχεδιασμό δεν τον καταρτίζει θεσμικά, με δημοσιότητα και διαφάνεια, σε συνεργασία με φορείς, υπηρεσίες και τις δημοτικές παρατάξεις, αλλά  τον καταρτίζει «στο γραφείο του», δηλαδή σε συνεννόηση με κάποιους που εκείνος επιλέγει.

Σίγουρα έχει τους λόγους του που κάνει αυτή την επιλογή και ο καθένας μπορεί να κάνει όποια ερμηνεία θέλει.


Η τοποθέτηση της κ. Διακολιού:

«Λυπάμαι που δεν κατέστη δυνατό να δοθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, νομίζω ότι η ψήφιση ενός τεχνικού προγράμματος πρέπει να γίνεται με τη εμπεριστατωμένη ενημέρωση που ταιριάζει στη σημασία του θέματος που εισάγεται προς ψήφιση, και βέβαια θεωρώ ότι θα πρέπει και στο φάκελλο του ΔΣ είναι μία πρόταση προς εσάς, αν είναι εφικτό, να υπάρχουν όλα τα έγγραφα τα οποία αφορούν στα έργα τα οποία αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρχει τεκμηρίωση και πρότερη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων για να μην εξαρτώμαστε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες  αν έχουν κάποιο κώλυμμα ανθρωπίνως να βρίσκονται εδώ ή όχι για να ενημερωνόμαστε.
Επί του θέματος:
Στην αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος που εισάγεται σήμερα προς ψήφιση, βλέπουμε την υστέρηση της διοίκησης στην διευθέτηση χρονίων προβλημάτων, όπως πχ του ζητήματος που αφορά στην οδό Φραγκοκκλησιάς. Το πρόβλημα αυτό μετά από χρόνια καθυστέρηση που είχε κόστος στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, μόλις σήμερα εντάσσεται ως επικαιροποίηση μελέτης και μάλιστα μίας μελέτης που στερείται συνολικού σχεδιασμού. Γιατί: πρόκειται για μία μελέτη που απ’ ότι κατάλαβα είναι εντοπισμένη στην οδό Φραγκοκκλησιάς, ενώ για τη διευθέτηση του ζητήματος το οποίο θέτουν οι κάτοικοι, απαιτείται μία συνολική μελέτη που θα αφορά όλες τις επηρεαζόμενες περιοχές, δηλαδή μία μελέτη  βιώσιμης κινητικότητας για τις περιοχές του Πολυδρόσου, του Παραδείσου, του Ν. Αμαρουσίου. Και βέβαια, πρόκειται για μία μελέτη που έχει εκπονηθεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη  το σύνολο της κείμενης νομοθεσίας, των υφισταμένων προεδρικών διαταγμάτων και  των αναφορών στις δικαστικές αποφάσεις.
Επίσης, στους υπολοίπους κωδικούς, βλέπουμε και την αοριστία στην περιγραφή των έργων, αφού γίνονται αυξήσεις πιστώσεων για συντήρηση – επισκευή δημοτικών κτιρίων, χωρίς να γίνεται καμία εξειδίκευση ως προς το ποια είναι τα κτίρια αυτά και τι επισκευές χρειάζονται, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τις βελτιώσεις που απαιτούνται, οι οποίες επίσης δεν εξειδικεύονται.
Έλλειψη Σχεδιασμού στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων
Το κυριότερο πρόβλημα όμως και σε αυτήν την αναμόρφωση όπως ήταν και στο αρχικό τεχνικό πρόγραμμα, είναι η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού που είναι ξεκάθαρη στο θεμα της διαχείρισης των απορριμμάτων:
Αυξάνονται οι πιστώσεις για συγκεκριμένα έργα τα οποία όμως είναι μεμονωμένα και δεν στηρίζονται σε καμία κεντρική πολιτική.
Το επεσήμανα και στην συζήτηση για την ψήφιση του Τεχνικού προγράμματος και προφανώς δεν εισακούστηκα, γιατί μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι όχι απλά δεν καταρτίστηκε τοπικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά αντίθετα αυξάνονται οι πιστώσεις σε αποσπασματικές δράσεις.
[Άραγε τι προέκυψε και θεωρήθηκε αναγκαία η αύξηση των πιστώσεων;]

Δεν μπορώ λοιπόν παρά να επαναλάβω τις αρχικές μου επισημάνσεις, επιμένοντας σθεναρά σε αυτές:
Υπάρχει αύξηση της δαπάνης για Μελέτη Χωροθέτησης Τοπικών Μονάδων Διαχείρισης Ανακυκλωσίμων Υλικών στην Πηγή, ήτοι για μία μελέτη που θα υποδείξει το πού θα εγκατασταθούν οι μονάδες, υπάρχει έργο Διαμόρφωσης Χώρων για την Τοποθέτηση Μονάδων  Διαχείρισης Ανακυκλωσίμων Υλικών στην Πηγή, αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι είδους μονάδες θέλουμε!
Υπάρχει αύξηση της δαπάνης για μία μελέτη Χωροθέτησης, Αποκομιδής και Διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, ήτοι πού θα τοποθετηθούν και πώς θα μαζεύονται, υπάρχει έργο διαμόρφωσης των χώρων που θα τοποθετηθούν τα τοπικά συστήματα διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, αλλά δεν υπάρχει σχεδιασμός για το τι συστήματα είναι αυτά. Θα είναι κομποστοποιητές ή κάτι άλλο; Για πόσο βάρος οργανικών απορριμμάτων συζητάμε; Πώς θα διατίθεται το προϊόν της διαχείρισής τους προς όφελος της πόλης;
Ο τοπικός σχεδιασμός σε επίπεδο Δήμου είναι απόλυτα απαραίτητος γιατί από εκεί θα προκύψει τι ανάγκες υπάρχουν, ποιος ο βέλτιστος τρόπος ικανοποίησής τους και με τι υποδομές από άποψη ποσότητας.
Χωρίς τοπικό σχέδιο διαχείρισης τελικά, όλα τα έργα καθίστανται έργα βιτρίνας και  μόνο κατά σύμπτωση κάποιο έργο αποβαίνει χρήσιμο. Η Περιφερειάρχης Αττικής εδώ και καιρό απέστειλε επιστολή που επισημαίνει την αναγκαιότητα των τοπικών σχεδίων, αλλά δεν υπήρξε ευαισθητοποίηση.
Επίσης, η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ενιαίο αντικείμενο δράσης και όχι αποσπασματικό. Ο διαχωρισμός των μελετών μας δημιουργεί την υπόνοια ότι γίνεται κατάτμηση του συνολικού μελετητικού αντικειμένου (που ασφαλώς θα ήταν ενιαίο αν εκπορεύετο από έναν συνολικό σχεδιασμό) προκειμένου να γίνονται απ’ ευθείας αναθέσεις, καταστρατηγώντας τις κείμενες διατάξεις και το δημόσιο συμφέρον! Ακόμη και σε αυτήν την ύστατη στιγμή, σας καλούμε και γιατί όχι, σας προκαλούμε, να προχωράτε σε γνωστοποίηση πρόθεσης για ανάθεση και πρόσκληση για υποβολή προσφορών.
Όμως,  και να μην υπάρχει πρόθεση καταστρατήγησης των νόμων, είναι δυσλειτουργικό το μοντέλο που επιλέχθηκε, διότι με αυτό υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: α) ή θα γίνει παράλληλα η ανάθεση των μελετών για εξοικονόμηση χρόνου με διακινδύνευση όμως οι χωροθετήσεις για διαφορετικά πράγματα να ταυτίζονται  β) ή οι μελέτες θα πρέπει να γίνουν διαδοχικά με αποτέλεσμα την κατασπατάληση χρόνου και τη μη διασφάλιση της βέλτιστης λύσης, αφού ένας χώρος καταλληλότερος πχ για χωροθέτηση μονάδας διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων μπορεί να αποκλειστεί μόνο επειδή προηγούμενα  άλλος μελετητής τον επέλεξε για εγκατάσταση μονάδας ανακυκλωσίμων υλικών!

Υπό το ανωτέρω πλαίσιο, αποδεικνύεται ότι η προτεινόμενη αναμόρφωση Τεχνικού προγράμματος έχει τις ίδιες παθογένειες με το αρχικό πρόγραμμα οι οποίες μάλιστα εντείνονται καθώς αυξάνονται –χωρίς σεβασμό στα χρήματα των δημοτών- οι πιστώσεις σε περιπτωσιολογικά, αποσπασματικά και μεμονωμένα έργα, όπως γίνεται φανερό κι στην περίπτωση της οδού Φραγκοκκλησιάς και στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, και γιαυτό με βρίσκει αντίθετη».


ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ


Η Μαίρη Διακολιού, αναφορικά με τους λόγους διαγραφής των έργων ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η/Ζ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΟΥ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟΥ, για να λάβει την εξής αφοπλιστική απάντηση:

«Σε ότι αφορά τις διαγραφές των έργων, αυτά που θέσατε αφορούν τον τομέα της καθαριότητας και δεν είμαι σε θέση να σας δώσω διευκρινίσεις αναλυτικές γιατί δεν είναι της τεχνικής υπηρεσίας. Απ’ ότι μου εξήγησαν οι συνάδελφοι που ζήτησαν τις αλλαγές αυτές, πρόκειται για εγγραφές που κακώς μπήκαν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015 γιατί και πέρσι είχανε μπει και δεν μπορέσανε να υλοποιηθούνε και δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις νομιμότητας στα υφιστάμενα κτίρια. Όλοι θέλουμε να βελτιωθούν οι συνθήκες και η λειτουργικότητα των κτιρίων αλλά πρέπει να το δούμε και αν το επιτρέπει το νομικό καθεστώς».

Με λίγα λόγια, η Διοίκηση δια των υπηρεσιών της, ομολογεί ότι βασικές λειτουργίες της Δ/νσης καθαριότητας, λειτουργούν σε καθεστώς παρανομίας!


Αναφορικά με τις ερωτήσεις της κ. Διακολιού που αφορούσαν τις αλλαγές τίτλων σε έργα επισκευών και διαμορφώσεων κτιρίων η απάντηση που δόθηκε ήταν η εξής:

«Όλα αυτά είναι έργα τα οποία ακόμα είναι στο στάδιο των τίτλων που δεν έχουμε μπει να τα επεξεργαστούμε και να δούμε πραγματικά πώς θα προχωρήσουνε. Σε συνεργασία με τη Δ/νση καθαριότητας θα δούμε τι μπορούμε να προχωρήσουμε και πόσα από αυτά»

Με λίγα λόγια, η Διοίκηση δια των υπηρεσιών της, ομολογεί ότι εντάσσει τίτλους στο Τεχνικό Πρόγραμμα, χωρίς επεξεργασία και προοπτική υλοποίησης!


https://docs.google.com/document/d/1rx13pCFURAzT5iQFuFwQ-wrvyTVkHHcppx554zcfHrM/edit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου