Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Λαφαζάνης: Η Ελλάδα δεν θα παραμείνει τροϊκανό οικονομικό προτεκτοράτο


«Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να παραμείνει εξαρτημένο τροϊκανό οικονομικό προτεκτοράτο που θα συμπληρώνεται από ένα είδος ενεργειακής μπανανίας» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα, όπου έκανε επίσης λόγο για απεξάρτηση των δημοσίων επιχειρήσεων από διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο κ. Λαφαζάνης άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καταγράφεται με νεοαποικιακές λογικές αλαζονείας και ειρωνείας των ισχυρών σε βάρος των αδυνάτων και δεν μπορεί να διευρύνει τις ανισότητες.
«Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν με επιμονή της τρόικας όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην ανόρθωση της οικονομίας αλλά επέτειναν τον εφιάλτη επιδεινώνοντας την ενεργειακή φτώχεια και την ύφεση. Παρόμοιες καταστάσεις παρουσιάζονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου έχουν κυριαρχήσει άκρως επικίνδυνες νεοφιλελεύθερες πολιτικές» είπε ο υπουργός. Δήλωσε δε, ότι, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην πρόταση να ελέγχει εκ των προτέρων η ΕΕ τις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών- μελών.
Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε ως κεντρικό ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο. «Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επίλυση όλων των προβλημάτων που εγείρονται από άλλες πλευρές» είπε ο υπουργός και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να καταξιωθούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε δε, ότι, η διασύνδεση Κύπρου με την Κρήτη και των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα ενδιαφέρουν όλη την Ευρώπη και γι αυτό, στο σύνολό τους, τα έργα θα έπρεπε να θεωρηθούν ως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Επανέλαβε δε, ότι, η κυβέρνηση επιδιώκει πολυμερείς και πολυδιάστατες ενεργειακές σχέσεις, χωρίς αγκυλώσεις, με όλες τις χώρες της περιοχής και της Ευρώπης «με την ευρεία γεωγραφική έννοια της τελευταίας». Η Ελλάδα, είπε, «δεν πρόκειται να συνεχίσει να είναι εξαρτημένο πιόνι μονομερών ενεργειακών επιλογών και αξόνων, δεν είναι εξαρτημένος δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης».
Αναφερόμενος στην ελληνική ενεργειακή αγορά ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει και να ανασυγκροτήσει τις ενεργειακές επιχειρήσεις και πρώτα απ' όλα να τις απεξαρτήσει από διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα. «Δίνουμε προτεραιότητα στη δημόσια παρέμβαση στον χώρο της ενέργειας, χωρίς να αγνοούμε ή να υποβαθμίζουμε τον ιδιωτικό τομέα. Γι αυτό είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας» τόνισε και πρόσθεσε, «φωτογραφίζοντας» την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ: «Οι ιδιωτικοποιήσεις, για ορισμένους, έχουν καταστεί συνώνυμο των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και αν οι επιχειρήσεις μεταβιβάζονται σε κρατικές επιχειρήσεις τρίτων χωρών».
Τέλος, για τους αγωγούς ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κόμβο διέλευσης και πύλη ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτήν η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή των αγωγών ΤΑΡ και IGB ως μέρος του νοτίου διαδρόμου και διεκδικεί αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα και τον λαό, κάτι που θεωρούμε εύλογο και δίκαιο.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/lafazanhs-h-ellada-den-tha-parameinei-troikano-oikonomiko-protektorato.3351180.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου