Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση της υγείας και την εξέλιξη του αγώνα των απεργών πείνας έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο "Εμπρός" οι γονείς των καταδικασθέντων, μαζί με γιατρούς, δικηγόρους και αλληλέγγυους.
Όλοι τους τόνισαν πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο και πώς για ό,τι συμβεί στην υγεία του Νίκου Ρωμανού και των φίλων του, υπεύθυνο θα είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο ίδιος ο Χαράλαμπος Αθανασίου.
Από σκηνής του θεάτρου "Εμπρός" μίλησαν η Λίνα Βεργοπούλου, γενική ιατρός-αναισθησιολόγος και μητέρα του Δημήτρη Μπουρζούκου, ο Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός και διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου των φυλακών Αυλώνα, η εγκληματολόγος Αναστασία Τσουκαλά και οι υπόλοιποι γονείς των απεργών πείνας.
Παρέμβαση έκαναν μεταξύ άλλων η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος ζήτησε να απομακρυνθεί το μικρόφωνο της ΝΕΡΙΤ, κάτι που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από το κοινό που παρακολουθούσε.
Κραυγή για μια ανάσα ελευθερίας
"Ο Νίκος κινδυνεύει να πεθάνει για τις ιδέες του, για αυτά που πιστεύει. Πρέπει να πάρει απάντηση της ίδιας ποιότητας με το αίτημα του για πρόσβαση στην παιδεία. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μικροπολιτική με τα σώματα των άλλων", είπε ο πατέρας του Ρωμανού.
Η μητέρα του Γιάννη Μιχαηλίδη ανέφερε πως δεν έχουν δοθεί άδειες σε 6 πολιτικούς κρατουμένουςγια να φοιτήσουν σε ΙΕΚ μέσα στη σχολή.
"Η κυβέρνηση λειτουργεί τιμωρητικά. Δεν μπορείς να αφήνεις εκτός σωφρονισμού την εκπαίδευση. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα και κανείς δεν δικαιούται να την αποστερήσει από εκείνον που ζητά να τη δεχτεί", συμπλήρωσε.
"Κάνω έκκληση σαν πατέρας να αφήσουν τους πολιτικούς κρατούμενους να φοιτήσουν. Προσπαθούν να εξαφανίσουν τα παιδιά μας" συμπλήρωσε ο πατέρας του Γ. Μιχαηλίδη.
"Έχει χάσει το 15% του σωματικού του βάρους"
"Η απεργία πείνας δεν είναι αυτοθυσία και θυματοποίηση, είναι κραυγή αξιοπρέπειας. Ο ΠΟΥ την ορίζει σαν μια εθελοντική ολική νηστεία από τροφή. Αποτελεί μια ενέργεια ενήλικου ατόμου, που διαρκεί άνω των 48 ωρών και αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας. Ο Νίκος Ρωμανός έχει ενημερωθεί για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην υγεία του και έχει πλήρη συνείδηση και διαύγεια. Είναι ένας πολιτικός κρατούμενος για τις πράξεις του και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν έχει αναζητήσει την θυματοποίηση ούτε την κατηγοριοποίηση του πράγμα στο οποίο προέβησαν πολλά Μέσα. Η κατάσταση της υγείας του δεν είναι πολύ καλή αλλά δεν θα προβώ σε δηλώσεις για το πότε οι επιπτώσεις θα φανούν στο σώμα του", είπε η η γιατρός του Νίκου Ρωμανού, Λίνα Βεργοπούλου, σημειώνοντας πως ο Νίκος Ρωμανός έχει χάσει πάνω από 15% του ατομικού του βάρους.
"Στις απεργίες πείνας ο χρόνος θανάτου εξαρτάται από την δύναμη του οργανισμού", δήλωσε.
"Οι γιατροί δε θα γίνουμε μηχανισμός καταστολής των απεργών πείνας" δήλωσε η η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου διευκρινίζοντας πως δεν θα προβούν σε υποχρεωτική σίτιση, πράγμα που αποτελεί βασανιστήριο.
Επίσης, έκανε λόγο για αλόγιστη αστυνομοκρατία στο Γεννηματάς όπου και νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός, ενώ υπογράμμισε πως αστυνομικοί τρομοκρατούν τον κόσμο και τους αλληλέγγυους.
Σκοπός, η επανένταξη όχι η εξόντωση
Το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου πρότεινε, "μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το νομοθετικό πλαίσιο", τη λύση της εξ αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων και χορήγησης άδειας για συμμετοχή στις εξετάσεις, εν αναμονή της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου για τις εκπαιδευτικές άδειες.
Η εγκληματολόγος Αναστασία Τσουκαλά ανέφερε:
"Ο Νίκος (Ρωμανός) έχει διαύγεια, χιούμορ ευστροφία. Θα ήθελα να τον είχα φοιτητή. Οι καθυστερήσεις Αθανασίου είναι μια επίδειξη δύναμης και εκδηλώθηκαν μετά το ρεύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και όταν τελικά οι απεργοί πείνας έλαβαν και πολιτική υποστήριξη. Η καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των απεργών. Απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια.
Η συναινετική λύση που προτείνει ο υπουργός είναι κατ' επίφαση σύννομη.
Οι άδειες, είτε είναι εκπαιδευτικές, είτε όχι, δίνονται στους κρατούμενους για να μην αποκοπούν από την κοινωνία. Απώτερος σκοπός είναι η επανένταξη. Χωρίς κοινωνική επαφή ο κρατούμενος γίνεται αγρίμι. Εν προκειμένω μιλάμε για κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί με απλή κάθειρξη και όχι με ισόβια. Τι άτομα ετοιμάζει ο κύριος υπουργός για την κοινωνία όταν αφεθούν ελεύθεροι; Εκμηδενίζουν τον άνθρωπο. Η λογική των φυλακών τύπου Γ' έχει μεταφερθεί και στις φυλακές τύπου Β'. Οι αναρχικοί απεργοί νίκησαν γιατί έδειξαν ήδη την ηθική απαξίωση της κυβέρνησης που τιμωρεί με αυτόν τον τρόπο και εκδικείται".
Η λύση πρέπει να βρεθεί χθες
Ο Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός και δάσκαλος του Νίκου Ρωμανού, ανέφερε:
"Είμαστε στο 15ο έτος λειτουργίας του εκπαιδευτικού Γυμνασίου και Λυκείου των φυλακών. Προσπαθούμε να δώσουμε φως και ελπίδα σε αυτά τα παιδιά.
Πέρυσι και φέτος, 8 παιδιά μας πέρασαν στις Πανελλήνιες. Ο ένας μεταφέρθηκε μακριά από τη Σχολή του. Ο άλλος, ο Νίκος, είναι κοντά στη Σχολή που θα φοιτήσει μετά τον αγώνα του. Είναι ένας διαφορετικός μαθητής. Πριν έξι χρόνια δέχθηκε τη σφαίρα που σκότωσε τον φίλο του. Ήταν το δεύτερο θύμα εκείνης της ημέρας. Από τότε ταλαιπωρείται αφάνταστα. Μεγάλωσε, δυνάμωσε και μας δείχνει τον δρόμο. Τέτοια παιδιά, τα χρειάζεται η κοινωνία".
Πολιτικές παρεμβάσεις
"Είναι ανεπίτρεπτο να περνάει έστω και ένα λεπτό ακόμα. Εδώ δοκιμάζονται τα άκρα όρια της αξιοπρέπειας των λειτουργών του πολιτεύματος", είπε από τη δική της μεριά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ έκανε λόγο για "κρατικό τσαμπουκά".
Μετά τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου.
"Τι είναι χειρότερο να ληστεύεις μια τράπεζα η να έχεις μια;" ανέφερε μεταξύ άλλων, δανειζόμενος τη φράση από την "Όπερα της πεντάρας" του Μπρέχτ.
Στις 18.00 στις 6 έχει προγραμματιστεί στο Μοναστηράκι πορεία αλληλεγγύης από φορείς και ομάδες πολιτών.
Φωτογραφίες: Eurokinissi
http://news247.gr/eidiseis/reportaz/pateras_rwmanou_o_nikos_riskarei_th_zwh_toy_gi_ayta_poy_pisteuei_oi_apergoi_peinas_mas_deixnoyn_ton_dromo.3174042.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου