Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η.Π.Α.: «Πράσινο» φως για εκτελέσεις Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό. (Χωρίς σχόλια)!



Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα πως το αμερικανικό κράτος έχει κάθε δικαίωμα να προχωρεί σε εκτελέσεις Αμερικανών που διαμένουν στο εξωτερικό και οι οποίοι με τις ενέργειές τους απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.



«Οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην αλ Κάιντα ή συνδεδεμένες οργανώσεις μπορεί να γίνονται στόχοι θανατηφόρων επιθέσεων εάν υπάρχει άμεση απειλή για τις Η.Π.Α. και η σύλληψή τους δεν είναι εφικτή», εξήγησε ο Eric Holder σε σχόλια που έκανε σε φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νόρθγουεστερν.
Στα λεγόμενά του ο υπουργός Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. δεν αναφέρθηκε άμεσα στην επιδρομή μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους της CIA από την οποία σκοτώθηκε ο Anwar al-Awlaki, ένας γεννημένος στις Η.Π.Α. ισλαμιστής ιερωμένος ο οποίος είχε ενταχθεί στην «πτέρυγα» της αλ Κάιντα στην Υεμένη και φέρεται πως διηύθυνε επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων.

«Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί θανατηφόρος ισχύς εναντίον ενός πολίτη των Η.Π.Α., ακόμη και κάποιου που έχει την πρόθεση να δολοφονήσει Αμερικανούς και έχει γίνει επιχειρησιακός ηγέτης της αλ Κάιντα σε μια ξένη χώρα, είναι από τις σοβαρότερες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες μιας κυβέρνησης», εξήγησε.

«Ο αμερικανικός λαός μπορεί να είναι και αξίζει να είναι βέβαιος ότι οι ενέργειες που γίνονται για την άμυνά του συνάδουν με τις αξίες του και τους νόμους του», πρόσθεσε.
Οργανώσεις προάσπισης των Πολιτικών Δικαιωμάτων στις Η.Π.Α. επικρίνουν έντονα την πολιτική αυτή, λέγοντας ότι ουσιαστικά ανάβει το «πράσινο» φως για να εκτελούνται Αμερικανοί χωρίς την προσήκουσα νομική διαδικασία στα δικαστήρια όπως ορίζει το αμερικανικό Σύνταγμα, κατηγορία την οποία ο Eric Holder απέρριψε.

«Η έγκριση δικαστηρίων για τέτοια πλήγματα δεν είναι απαραίτητη. Ο πρόεδρος μπορεί να διατάσσει τη χρήση βίας στο εξωτερικό εναντίον κάποιου ανώτερου επιχειρησιακού ηγέτη μιας ξένης οργάνωσης με την οποία οι Η.Π.Α. βρίσκονται σε πόλεμο, ακόμη και αν αυτό το πρόσωπο τυχαίνει να είναι Αμερικανός πολίτης», κατέληξε
.


http://www.zougla.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου