Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Προσχωρήσεις, διακηρύξεις και συνεργασίες, με στόχο να προσανατολιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια




Προεκλογικές διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού
Προσχωρήσεις, διακηρύξεις και συνεργασίες, με στόχο να προσανατολιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια



Εντείνονται οι διεργασίες στα παρουσιαζόμενα σαν «νέα» κόμματα, με στόχο να ενισχύσουν μπροστά στις κάλπες το ρόλο τους ως ανάχωμα του συστήματος, να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια ανώδυνα για την εξουσία της πλουτοκρατίας και να αναβαθμιστούν μετεκλογικά στην προωθούμενη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Ταυτόχρονα, τα κόμματα - παραφυάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και αν για ευνόητους λόγους αποφεύγουν προεκλογικά να τοποθετηθούν ευθέως, είναι ολοφάνερο ότι είναι πανέτοιμα να συμμετέχουν σε μια συμμαχική κυβέρνηση της πλουτοκρατίας μετά τις εκλογές, αφού συμφωνούν πλήρως με τη στρατηγική της πλουτοκρατίας και τον ευρωμονόδρομο.

Χαρακτηριστικές είναι οι θέσεις που εξέφρασε ο Π. Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Ελληνες». Μιλώντας χτες (στον «Σκάι») δήλωσε ότι «λέει ναι στην Ευρώπη που προβλέπεται από την γέννησή της και από το σύμφωνο εισόδου της Ελλάδος στην Ευρώπη», ενώ δήλωσε «ευρωσκεπτικιστής στην Ευρώπη που πάει να διαμορφωθεί, καταργώντας την εθνική κυριαρχία» και στην «επικυριαρχία των Γερμανών».

Επιχειρεί, δηλαδή, πίσω από κορόνες για «κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας» να κρύψει τη στήριξή του στην πολιτική και οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων. Την ίδια ώρα, καλλιεργεί και αυτός αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μια άλλη, φιλολαϊκή ΕΕ και ότι η λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων ήταν τέτοια κατά τη γέννησή της, όταν είναι γνωστός ο αντιδραστικός ρόλος που έπαιξε από τα γεννοφάσκια της, και τον οποίο από πρώτο χέρι γνώρισε και ο ελληνικός λαός.

Ο ίδιος πρόβαλε σαν «υπόδειγμα επένδυσης» την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, όπου επικρατούν συνθήκες εργασιακού γκέτο, ενώ παρά τους λεονταρισμούς για άρνηση πληρωμής του «παράνομου» - όπως είπε - χρέους, έσπευσε να διαβεβαιώσει τους διεθνείς τοκογλύφους ότι θα πληρωθούν «μετρητά, τιτλοποιώντας προσφορές που ήδη υπάρχουν στη χώρα π.χ. στον ορυκτό πλούτο». Αρα, υποθηκεύει και αυτός τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όπως κάνει και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος, που έχει δηλώσει ότι προσχωρεί στο κόμμα του Π. Καμμένου εμφανίστηκε χτες αισιόδοξος ότι τελικά στο νέο κόμμα θα ενταχθούν τουλάχιστον δέκα από τους διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ, ώστε να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα.

Τα αστικά επιτελεία συντηρούν ταυτόχρονα και τα σενάρια περί «κεντροαριστεράς». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, είχε χτες συνάντηση με πέντε διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, «διαπιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό η ταυτόσημη άποψη σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα». Σύμφωνα με όσα διέρρεαν, οι πέντε διαγραμμένοι του ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα προχωρήσουν σε εκλογική σύμπραξη.

Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, ενημερώνει ότι εντάσσονται εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, πέντε βουλευτές από τους 21 που είχαν διαγραφεί, λόγω της άρνησής τους να υπερψηφίσουν το νέο μνημόνιο. Πρόκειται για τους βουλευτές, Αλ. Δερμετζόπουλο, Α. Καρυπίδη, Μ. Κεφαλογιάννη, Θ. Λεονταρίδη και Ζ. Τζηκαλάγια, οι οποίοι είχαν καταψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά υπερψήφισαν στη συνέχεια τους εφαρμοστικούς του νόμους.

Στο παιχνίδι και οι «σύμμαχοι»
Στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα παρεμβαίνουν ανοιχτά και οι σύμμαχοι της ντόπιας πλουτοκρατίας, εκφράζοντας τις ανησυχίες ή και τους μύχιους πόθους τους, αναπαράγοντας ταυτόχρονα την εγχώρια προπαγάνδα περί «ενίσχυσης των άκρων». Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του γνωστού οργάνου του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, του Economist, που εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές θα βγάλουν σταθερότητα, παρά αναστάτωση, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων, γράφει: «Οι κινδυνολόγοι θεωρούν ότι θα ενισχυθούν τα τρία κόμματα της Αριστεράς ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή, η οποία για πρώτη φορά ενδέχεται να μπει στη Βουλή. Συνολικά μέχρι και δέκα κόμματα μπορεί να καταφέρουν να μπουν στο Κοινοβούλιο. Πόση αξία θα έχουν όμως;».

Παράλληλα, εκτιμά ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραμένουν «μεγάλα κόμματα», με τη ΝΔ να έχει σαφές προβάδισμα και τον Ευ. Βενιζέλο ενδεχομένως να συσπειρώσει και πάλι ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης του κόμματος. Αναφέρει επίσης ότι η ΝΔ με το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος, θα σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτιμά ότι «ακόμα και ο κ. Παπαδήμος μπορεί να πειστεί από τον κ. Σαμαρά να παραμείνει, ίσως και ως αντιπρόεδρος. Θα ήταν μια διαβεβαίωση στην Ευρώπη ότι η χώρα εξακολουθεί να βαδίζει στο σωστό δρόμο».

http://www.zougla.gr/blog/article/492792

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου