Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ανέτρεξε ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Πολ Κρούγκμαν, σε συνέντευξη στο Economist Impact SE Europe Events και μάλλον ήθελε να κάνει πλάκα με τους Έλληνες που πέρασαν τα πάντα και φτωχοποιήθηκαν για να εφαρμοστούν τα Μνημόνια.
Μιλώντας για την ιδέα του Grexit, δήλωσε ότι είχε ταχθεί υπέρ, και μάλιστα σθεναρά, τονίζοντας ωστόσο το εξής: «Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι εξεπλάγην με το τι ήταν διατεθειμένοι να υποφέρουν οι Έλληνες πολίτες. Πολλά χρόνια ακραίας ταλαιπωρίας. Πάντως, η έξοδος από το ευρώ θα ήταν τεχνικά πολύ δύσκολη».
«Η Ελλάδα δεν είναι μία υπανάπτυκτη οικονομία. Δεν είναι τόσο πλούσια και παραγωγική όσο η βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά δεν είναι τόσο άσχημα. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ήταν στην πραγματικότητα περισσότερο ένα ζήτημα παράλογης υπερβολής εκ μέρους των κεφαλαιαγορών, που προκάλεσε ροές χρήματος και μετά τον ξαφνικό τερματισμό τους. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές σε πολλές χώρες. Ήταν το ευρώ που εμπόδισε την ικανότητα να απαντήσει σε αυτό. Και για αυτό πίστευα ότι το επιχείρημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν πολύ ισχυρό» εξηγεί.
Που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη μπορεί και πρακτικά να μην μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα και η ίδια.
Βέβαια κατάφερε να περάσει τα Μνημόνια.
Μιλώντας για την τρέχουσα νομισματική πολιτική, είπε πως αν ήταν στο χέρι του θα είχε ήδη μειώσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να δώσει τη σκυτάλη στην Κάμαλα Χάρις.
«Νομίζω ότι ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει στην άκρη και, στην πραγματικότητα, έχω πολύ καλύτερη γνώμη για την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις απ’ ό,τι πολλοί άνθρωποι. Αλλά εξαρτάται από τον Μπάιντεν. Οι απειλές για τη δημοκρατία είναι πάντως δεδομένες όποιος και αν θα είναι τελικά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών» ανέφερε.
https://iskra.gr/krougkman-diakomodei-ton-elliniko-ragiadismo-den-perimena-na-dosete-ta-panta-sta-mnimonia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου