Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

(Οι Ρώσοι ανοικτά και με ένταση υποστηρίζουν Τραμπ)! Το υπερόπλο των ΗΠΑ που χρησιμοποιήθηκε κατά των πολιτών τους: τι συνέβη


© AP Photo / Matt York
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αρχείο φωτογραφιών

Ένα μοναδικό πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και όλοι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ενεργούν ως ινδικά χοιρίδια και χάμστερ.Η ουσία του πειράματος: στους ψηφοφόρους δίνονται δύο εκδοχές της πολιτικής πραγματικότητας. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η οποία προσφέρεται στους Αμερικανούς από τους δημοσιογράφους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τους πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος, τα αστέρια του Χόλιγουντ και τα αθλητικά είδωλα του ΝΒΑ, υπάρχουν ειρηνικές διαμαρτυρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της αστυνομικής βίας και εξίσου ειρηνικός αγώνας κατά του ρατσισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 Σύμφωνα με την πραγματική εκδοχή, την οποία μπορούν να παρατηρήσουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεν παίρνουν όλες τις πληροφορίες τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δεν εμπιστεύονται πλήρως τους ηθοποιούς και τους παίκτες του μπάσκετ-εκατομμυριούχους, γίνονται τώρα ταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου «μαχητές για κοινωνική δικαιοσύνη» καίνε καταστήματα, χτυπούν περαστικούς και δήμαρχοι  και κυβερνήτες εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος ζητούν από την αστυνομία να μην παρεμβαίνει.  Η αποθέωση της ασυμφωνίας μεταξύ αυτών των δύο εκδόσεων της πραγματικότητας ήταν η ιστορία του Αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού CNN, στο οποίο ο ανταποκριτής στάθηκε μπροστά σε ένα φλεγόμενο κτίριο και στην οθόνη επιδείκνυε την επιγραφή: "Φλογερή, αλλά κυρίως ειρηνική διαμαρτυρία".
Η λογική του Δημοκρατικού Κόμματος σε αυτήν την περίπτωση είναι η εξής: είναι αδύνατο να απαιτηθεί από την αστυνομία να παρέμβει και να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε μαζικές ενέργειες βανδαλισμού και λεηλασίας καταστημάτων, επειδή οι «ειρηνικοί διαδηλωτές» είναι ένα από τα κύρια πολιτικά πλεονεκτήματα του Δημοκρατικού Κόμματος. Δεύτερον, οι ίδιες οι «διαμαρτυρίες» είναι απαραίτητες για να κάνουν τους ψηφοφόρους του Τραμπ να φοβούνται να τον ψηφίσουν υπό τον φόβο της μελλοντικής σωματικής βίας. Επιπλέον, το Δημοκρατικό Κόμμα και ιδιαίτερα η ριζοσπαστική του (και πιο ενεργό στα μέσα ενημέρωσης))  πτέρυγα εντάσσεται πλήρως στη στρατηγική κατηγοριών  του Τραμπ και της αμερικανικής αστυνομίας για συστημικό ρατσισμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν την αστυνομία σε καμία περίπτωση: ο ίδιος ο Μπάιντεν θα φαίνεται χαζός, οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες που έχουν ήδη μειώσει τον προϋπολογισμό ή ακόμη και με σχεδόν διαλυμένα τοπικά αστυνομικά τμήματα θα φαίνονται  ακόμη πιο χαζοί. Σε τελική ανάλυση, η έδρα του Μπάιντεν ελέγχει την πιο ισχυρή μηχανή μέσων στον πλανήτη (και τους ίδιους ανθρώπους που επινόησαν τον όρο «ειρηνικοί διαδηλωτές» για να περιγράψουν τους ένοπλους νεοναζί στο Μαϊντάν του Κιέβου). Έχει αντιμετωπίσει το έργο της όσον αφορά την πειθώ στην ουκρανική κοινωνία, και ακόμη περισσότερο έχει μια καλή ευκαιρία να αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο έργο στην μητρική της πληροφόρηση.
Αυτό εξηγεί, αφενός, μια απολύτως επίσημη προσέγγιση για την καταδίκη της βίας εναντίον των ιδιοκτητών και των υπαλλήλων καταστημάτων, πιτσαριών και βενζινάδικων, των οποίων η περιουσία καταστρέφεται με πλήρη συνενοχή  των τοπικών αρχών και, αφετέρου, η  πλήρης και βαθιά συναισθηματική υποστήριξη των ίδιων των "ειρηνικών διαμαρτυριών" από τους Αξιωματούχους της εκστρατείας του Μπάιντεν. Από την πλευρά τους, όσοι ελέγχουν την τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να σουλουπώσουν κάθε κοροϊδία της πραγματικότητας και της κοινής λογικής.
Μπορεί να φαίνεται ότι αυτή είναι μια πολύ κυνική αξιολόγηση (ειδικά όταν εκδίδεται από "ρωσική προπαγάνδα"), αλλά ακόμη και ορισμένοι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που μισούν ειλικρινά τον  Trump, κάνουν παρόμοιες κρίσεις:
"Οι Δημοκρατικοί ηγέτες, από τον σχεδόν αόρατο δήμαρχο της Kenosha (μια πόλη που έχει γίνει τόπος οδομαχιών και ταραχών με ανθρώπινες απώλειες. Σημείωμα του συντάκτη.)  αυτοί οι οποίοι  στις προεδρικές εκλογές δεν θέλουν να δυσφημήσουν τη σωστή αιτία, να εντείνουν τις ρεπουμπλικανικές  επιθέσεις ή να εξοργίσουν την προοδευτική (εκλογική) βάση τους (ο γερουσιαστής Chris Murphy του Κονέκτικατ διέγραψε μια εγγραφή στο  twitter που έλεγε  ότι και ο πυροβολισμός (του Αφροαμερικανού ) από τον Blake (αστυνομικός) και οι ταραχές ήταν λανθασμένες, αφότου τον κατηγόρησαν οι σχολιαστές για την κλήση του). Έτσι, οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να εξομαλύνουν την αντίδραση στη βία και ελπίζουν ότι θα υποχωρήσει, παρόλο που διήρκεσε όλο το καλοκαίρι. Με λίγες εξαιρέσεις, τα μέσα ενημέρωσης ήταν απρόθυμα να καλύψουν τις καλοκαιρινές ταραχές και την ταυτόχρονη αύξηση της βίας. Οι New York Times εδώ και εβδομάδες αγνοούν ή υποβάθμισαν τη σημασία αυτού του θέματος."
Τώρα το Αμερικανικό κατεστημένο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η πτέρυγα εξουσίας του Δημοκρατικού Κόμματος θα είναι σε θέση να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους του Trump με μεθόδους που δοκιμάστηκαν από τον "Δεξιό Τομέα*" και παρόμοιες οργανώσεις στην Ουκρανία, και η πλήρης υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης θα επιτρέψει στους ίδιους τους Δημοκρατικούς να παραμείνουν αξιοσέβαστοι, υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πείραμα για τη δημιουργία μιας πραγματικότητας των μέσων ενημέρωσης ικανή να νικήσει το παρόν πλησιάζει ένα αρνητικό αποτέλεσμα για εκείνους που πιστεύουν στην παντοδυναμία της προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης και της βίας στους δρόμους.
Σύμφωνα με την πύλη ειδήσεων Axios, «οι Δημοκρατικοί κοντά στον Τζο Μπάιντεν ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η λεηλασία και η αστική βία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον πρόεδρο Τραμπ, ειδικά μεταξύ λίγων αναποφάστιστων ή αμφιταλεατευομένων Αμερικανών. Γιατί έχει σημασία: Είναι μια τεράστια ιστορία που βοηθά να εξηγήσει την κατάσταση του (εκλογικού) σώματος, ενώ ορισμένοι Δημοκρατικοί πανικοβάλλονται ότι ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει.
Ακόμα και όταν πολλοί από τους υποστηρικτές του Τραμπ αρνούνται να επικοινωνήσουν με κοινωνικούς λειτουργούς ή να απαντήσουν αληθινά σε  κοινωνικούς επιστήμονες λόγω του φόβου της απο-ανωνυμίας και των επακόλουθων προβλημάτων στην εργασία ή των απειλών βίας εναντίον τους, ομάδες εστίασης και δημοσκοπήσεις σε βασικές Πολιτείες δείχνουν ότι οι συμπάθειές του αυξάνονται. Και αυτό προκαλεί το είδος του «πανικού» των δημοσιογράφων των mainstream που παραπονιούνται.
Ενώ οι βασικές προβλέψεις και τα μαθηματικά μοντέλα των κοινωνιολόγων που προέβλεπαν τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον το 2016 προβλέπουν ομόφωνα τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, υπάρχει η αίσθηση ότι ένα στοίχημα για τον εκφοβισμό της κοινωνίας και τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια άλλη δυσάρεστη έκπληξη για τους Δημοκρατικούς.
Μπορεί να είναι δύσκολο για τους δημοσιογράφους και τους ειδικούς να πιστέψουν ότι κάθε καμένο κατάστημα ή οικογενειακό καφέ είναι μια ισχυρή προώθηση για την υποστήριξη του Trump. Και όταν οι μαφιόζοι καταστρέφουν σκόπιμα τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, δεν θα είναι δυνατό να πείσουμε τους ψηφοφόρους ότι οι βάνδαλοι αγωνίζονται πραγματικά ειρηνικά για την κοινωνική δικαιοσύνη και κατά του "λευκού ρατσισμού", ακόμη και του CNN, μαζί με όλα τα αστέρια του NBA στο χορό.
Ο ιδιοκτήτης του κατεστραμμένου βιετναμέζικου εστιατορίου στη Μινεάπολη, Yum Nguyen, μοιράστηκε τα συναισθήματά του με τους δημοσιογράφους:
"Βλέποντας τους πλιάτσικολόγους να καταστρέφουν το οικογενειακό μας εστιατόριο είναι τόσο σπαρακτικό. Το έκαναν γελώντας και χαμογελώντας. Δεν θα πω ψέματα, παραλίγο να πυροβολήσω κάποιον σήμερα. Πέταξε αυτή την πέτρα στην οικογενειακή μου φωτογραφία και με κοίταξε. Είπα, "Γιου..." Δάκρυα αμέσως κυλούσαν στο πρόσωπό μου. Απλά δεν αντέχω άλλο.
Κάποιος μπορεί να ζηλέψει τον δισταγμό του  ιδιοκτήτη εστιατορίου που πιθανώς κατάλαβε ότι ο πυροβολισμός σε έναν μαφιόζο στη Μινεάπολη - δηλαδή, σε μια πόλη και μια Πολιτεία που ελέγχεται από τις πολιτικές του Δημοκρατικού Κόμματος - σημαίνει να τεθεί στη φυλακή χωρίς καμία ελπίδα μιας δίκαιης δικαιοσύνης. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει μια αυξανόμενη προθυμία σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της Αμερικανικής κοινωνίας να ψηφίσει τουλάχιστον για τον Τραμπ, και αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε να διεκδικήσει το δικαίωμά της στη ζωή και την ιδιοκτησία με όπλα στο χέρι στους δρόμους της Ουάσιγκτον.
Υπάρχουν δύο σημαντικά συμπεράσματα που πρέπει να συναχθούν από όλη αυτή την ιστορία. Πρώτον, τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι παντοδύναμα, και οι ατελείωτες προσπάθειες για να τραβήξουν την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο  της πραγματικότητας δεν οδηγούν σε μια αλλαγή στην πραγματικότητα, αλλά στο γεγονός ότι η εμπιστοσύνη στην αφήγηση των μέσων ενημέρωσης είναι έκρηξη στα συναισθήματα. Και δεύτερον, πολύ πιο σημαντικό: εάν οι αμερικανικές ελίτ διευθετήσουν τα πράγματα μεταξύ τους με τη χρήση ένοπλων ταραχών που τρομοκρατούν τους απλούς πολίτες και καίνε ολόκληρες γειτονιές (με την πλήρη συνείδηση των αρχών και μέρος των δυνάμεων ασφαλείας), τότε δεν είναι  πλέον ένας παγκόσμιος ηγεμόνας, αλλά ένα απατηλό "Bantustan" (περιοχές στην Ν. Αφρική στην εποχή του Απαρχάιντ) που, δυστυχώς, εξακολουθεί να διαθέτει πυρηνικά όπλα και έλεγχο επί βασικών στοιχείων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Και αυτό είναι ήδη μια μάλλον ανησυχητική διαμόρφωση, αν το δει κανείς από την άποψη των κινδύνων που θέτουν οι ΗΠΑ για τον υπόλοιπο κόσμο.
* Εξτρεμιστική οργάνωση απαγορευμένη  στη Ρωσία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου