ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!
Το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς
Θέση Μαύρη Ώρα Ασπροπύργου
Η ιστορική μνήμη δεν διαγράφεται
Το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς
Θέση Μαύρη Ώρα Ασπροπύργου
Η ιστορική μνήμη δεν διαγράφεται
Της συναδέλφισσας
Χρηστίνας Σωτήρχου
Χρηστίνας Σωτήρχου
Η Χρηστίνα Σωτήρχου, ακάματη λάτρης της ελληνικής ιστορίας, αλλά πάνω από όλα των αγώνων για την ελευθερία στους οποίους έχει επιδοθεί ακατάπαυστα ο λαός μας, εντόπισε και αναδεικνύει στη συνέχεια μία ακόμα προσπάθεια να σκεπαστεί με το πέπλο της λήθης ένας σημαντικός τόπος μνήμης αυτών των αγώνων.
Η θέση Μαύρη Ώρα Ασπροπύργου, συνήθης τόπος εκτέλεσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, όπου υφίσταται πλέον σήραγγα, κράτησε το όνομά της –ως υπόμνηση των πεσόντων– μέχρι τον Ιούνιο του 2019, όταν και σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (Σπίρτζης), αδιαφορώντας για την ιστορικότητα του τόπου, μετονομάστηκε σε σήραγγα «Γεώργιος Σημαντήρας», επειδή –δήθεν– με την προηγούμενη ονομασία «δεν γίνεται σαφής προσδιορισμός της θέσης που πρέπει να ληφθούν τα μέτρα εκτάκτων αναγκών».
Η Θέση Μαύρη Ώρα Ασπροπύργου είναι ένα από τα «Θυσιαστήρια της Λευτεριάς»
Σε μικρή απόσταση από το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, η περιοχή ήταν συνήθης τόπος εκτέλεσης αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
Παρά το γεγονός ότι δεν στήθηκε, ως όφειλε, μνημείο πεσόντων και ίσως κανείς να μη θυμάται όλα τα ονόματα των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους ναζί σε αυτό το άγονο κομμάτι της Αττικής Γής, ο λαός του Ασπροπύργου κράτησε ζωντανή τη μνήμη τους και ονόμασε «Μαύρη Ώρα» το χώρο της θυσίας τους.
Παρά το γεγονός ότι δεν στήθηκε, ως όφειλε, μνημείο πεσόντων και ίσως κανείς να μη θυμάται όλα τα ονόματα των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους ναζί σε αυτό το άγονο κομμάτι της Αττικής Γής, ο λαός του Ασπροπύργου κράτησε ζωντανή τη μνήμη τους και ονόμασε «Μαύρη Ώρα» το χώρο της θυσίας τους.
Το Νοέμβριο του 2003 δόθηκε στην κυκλοφορία, το δυτικό τμήμα της Αττικής Οδού από την Ελευσίνα προς τη Λεωφόρο Κηφισίας.
Η σήραγγα «Μαύρη Ώρα» στον Ασπρόπυργο (η τελευταία για τον ερχόμενο και πρώτη για τον εξερχόμενο από την Ολυμπία Οδό), εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και πήρε το όνομά της ως ύστατο φόρο τιμής στους εκτελεσμένους αγωνιστές, ως συνειδητή προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη.
Η επιγραφή στην είσοδο και έξοδο της σήραγγας υπενθύμιζε στους διερχόμενους οδηγούς ότι «τήδε κείμεθα, στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς Ασπροπύργου. Η "Μαύρη Ώρα" είναι ο τόπος της θυσίας μας».
Οι κάποιες άναρθρες φωνές που ισχυρίστηκαν ότι το όνομα «Σήραγγα Μαύρη Ώρα» ήταν κακόηχο , δεν εισακούστηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και του ΠΑΣΟΚ (Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή 2007, Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου 2009, Κυβέρνηση Αντωνίου Σαμαρά 2012).
Τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η σήραγγα «Μαύρη Ώρα» μετονομάστηκε σε «Γεώργιος Σημαντήρας». Όπως σημειώνεται στην απόφαση «είναι επιβεβλημένη για επιχειρησιακούς λόγους τόσο κατά την εκτέλεση των σχεδίων εκτάκτων αναγκών των ίδιων των σηράγγων όσο και για τον αντίστοιχο σχεδιασμό των υπολοίπων Κρατικών Υπηρεσιών (Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία), αφού με την επίσημη ενσωμάτωση των ονομασιών γίνεται σαφής προσδιορισμός της θέσης που πρέπει να ληφθούν τα μέτρα εκτάκτων αναγκών».
Τον Ιούνιο του 2019 απέκτησαν όνομα 24 σήραγγες της Αττικής Οδού εκ των οποίων οι 22 ήταν ανώνυμες.
Η συγκεκριμέμη ΗΤΑΝ ΕΠΩΝΥΜΗ.
Η εσκεμμένη μετονομασία της δήθεν ανώνυμης σήραγγας «Μαύρη Ώρα»που βρίσκεται στη Θέση Μαύρη Ώρα Ασπροπύργου, (δηλαδή ο προσδιορισμός της θέσης της είναι σαφέστατος) δηλώνει ότι ο Υπουργός εκτίμησε ότι η μνήμη του πολιτικού μηχανικού, Γενικού Διευθυντή της Κ/Ξ «ΑΕΓΕΚ-ΑΚΤΩΡ-SELI-J&P-ΑΒΑΞ» θα πρέπει να είναι σαφώς πιο σεβαστή από τη θυσία των ανώνυμων και άμισθων αρχιτεκτόνων της λευτεριάς μας.
«αἰδώς Ἀργεῖοι νῦν ἄρκιον ἤ ἀπολέσθαι»
«Ντροπή Αργείοι! Το μόνο βέβαιο που τώρα μας περιμένει είναι να χαθούμε».
Χρηστίνα Σ. Σωτήρχου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου