Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Η κατάρρευση της Αμερικής

Οι καπιταλιστές έχουν πιστωθεί για την προηγούμενη οικονομική επιτυχία της Αμερικής. Ας ξεκινήσουμε δίνοντας ευθέως την απάντηση. Η αμερικανική επιτυχία δεν είχε καμιά σχέση με τον καπιταλισμό. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα είχαν μεγαλύτερη επιτυχία με κάτι σαν το σοβιετικό κεντρικό σχεδιασμό. Πριν από το 1900 όταν έκλεισαν τα σύνορα, η επιτυχία της Αμερικής ήταν μια πολύχρονη επιτυχία πολλών αιώνων βασισμένη στην λεηλασία ενός παρθένου περιβάλλοντος και άφθονων φυσικών πόρων. 

Οι άνθρωποι και οι εταιρείες κεφαλαιοποιήθηκαν απλά καταλαμβάνοντας τη γη και χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες πόρους. Καθώς ο πληθυσμός αυξήθηκε και οι πόροι εξαντλήθηκαν, η κατά κεφαλήν απόδοση των πόρων μειώθηκε. 

Η Αμερική πήρε μια δεύτερη ώθηση από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος κατέστρεψε τις ευρωπαϊκές οικονομίες και επέτρεψε την εμφάνιση των ΗΠΑ ως εκκολαπτόμενη παγκόσμια δύναμη. 
Ο Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελείωσε την Ευρώπη και έθεσε την οικονομική και χρηματοοικονομική υπεροχή στα χέρια της Ουάσιγκτον. Το αμερικανικό δολάριο επιβλήθηκε στον ρόλο του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος εκτοπίζοντας τη βρετανική λίρα, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να πληρώνουν τα χρέη εκτυπώνοντας χρήματα. 

Ο παγκόσμιος νομισματικός ρόλος του δολαρίου, περισσότερο από τα πυρηνικά όπλα, ήταν η πηγή της αμερικανικής εξουσίας. 
Η Ρωσία έχει ισοδύναμη ή μεγαλύτερη ισχύ πυρηνικών όπλων, αλλά το δολάριο δεν είναι ρούβλι, το νόμισμα με το οποίο διεκπεραιώνονται  οι διεθνείς συναλλαγές. 

Ο παγκόσμιος ρόλος του νομίσματος έκανε τις ΗΠΑ οικονομικό ηγεμόνα. Αυτή η εξουσία, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, επέτρεψε στις ΗΠΑ να λεηλατούν ξένους πόρους, καθώς ο τρόπος με τον οποίο εξαφανίστηκαν οι αμερικανικοί πόροι ήταν η λεηλασία. 
Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η λεηλασία των φυσικών πόρων και η δυνατότητα να εκτοπίσουν μεγάλο μέρος του κόστους ήταν σημαντικοί συντελεστές μέχρι σήμερα στην επιτυχία του αμερικανικού καπιταλισμού. 

Ο Michael Hudson περιγράφει τη διαδικασία λεηλασίας σε πολλά βιβλία και άρθρα του (για παράδειγμα,http://www.unz.com/mhudson/us-economic-warfare-and-likely-foreign-defenses/), όπως και ο John Perkins «Εξομολογήσεις ενός Οικονομικού Χτυπήματος». 

Ο καπιταλισμός είναι ουσιαστικά ένας μηχανισμός λεηλασίας που δημιουργεί βραχυπρόθεσμα κέρδη με την εξωτερίκευση μακροπρόθεσμων δαπανών. Εξαντλεί φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του αέρα, της γης και του νερού, για προσωρινά κέρδη, επιβάλλοντας το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, όπως η ρύπανση, στο περιβάλλον. 
Ένα παράδειγμα είναι η καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου από τους καπιταλιστές. Ο κόσμος χάνει ένα τεράστιο φίλτρο άνθρακα που σταθεροποιεί το παγκόσμιο κλίμα και οι καπιταλιστές κερδίζουν βραχυπρόθεσμα κέρδη που αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των μακροπρόθεσμων δαπανών. 

Αυτή η καταστροφική διαδικασία ενισχύεται από την εγγενώς βραχυχρόνια προοπτική της καπιταλιστικής δραστηριότητας, η οποία σπάνια εκτείνεται πέρα ​​από το επόμενο τρίμηνο. 
Η οικονομική επιτυχία των ΗΠΑ ήταν επίσης αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης των καταναλωτών που τροφοδοτήθηκε από την άνοδο των πραγματικών μισθών καθώς η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα της μεταποίησης αύξησε την παραγωγικότητα της αγοραστικής δύναμης του εργατικού δυναμικού και των καταναλωτών. Η μεσαία τάξη έγινε κυρίαρχη. 

Όταν ήμουν φοιτητής οικονομικών, ο Paul Samuelson μας δίδαξε ότι η αμερικανική ευημερία βασίστηκε εξ ολοκλήρου στη μεγάλη αμερικανική καταναλωτική αγορά και δεν είχε καμία σχέση με το εξωτερικό εμπόριο. Πράγματι, το εξωτερικό εμπόριο ήταν ένας μικρός παράγοντας στο αμερικανικό ΑΕΠ. 
Η Αμερική είχε τόσο μεγάλη εγχώρια καταναλωτική αγορά, που οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν το εξωτερικό εμπόριο για να απολαμβάνουν οικονομικά μεγέθη. 
 Όλα αυτά άλλαξαν με την άνοδο της ιδεολογίας της ελεύθερης αγοράς και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Όταν ήμουν φοιτητής μάθαμε ότι τα διοικητικά συμβούλια και τα στελέχη των εταιριών είχαν ευθύνες για τους υπαλλήλους τους, στους πελάτες τους, στις εταιρείες τους και στους μετόχους τους. Αυτές οι ευθύνες ήταν εξίσου έγκυρες και έπρεπε να διατηρηθούν σε ισορροπία. Σε απάντηση των φιλελεύθερων, οι οποίοι προσπάθησαν να επιβάλουν όλο και περισσότερες «κοινωνικές ευθύνες» στις εταιρείες, οι ελεύθεροι οικονομολόγοι της αγοράς απάντησαν με το επιχείρημα ότι, στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις έχουν μόνο ευθύνες στους ιδιοκτήτες τους. 
Δικαίως ή λανθασμένα, γι' αυτό το αντιδραστικό επιχείρημα κατηγορείται ο Milton Friedman. 

Οι συντηρητικές καταβολές έκαναν λόγο στους διδάσκοντες και τους νομοθέτες ότι οι εταιρείες ήταν μόνο υπεύθυνες για τους ιδιοκτήτες. 
Οι δικαστές διδάσκονταν ότι η κυριότητα είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να συρρικνωθεί από την κυβέρνηση που επιβάλλει υποχρεώσεις στις επενδύσεις των ιδιοκτητών για ευθύνες που δεν ωφελούν τους ιδιοκτήτες. 
Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιήθηκε για τον τερματισμό όλων των ευθυνών εκτός από τους μετόχους και την μεγιστοποίηση του κέρδους ως εταιρικό στόχο. 
Έτσι, όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και η Κίνα και η Ινδία άνοιξαν τις οικονομίες τους στο ξένο κεφάλαιο, οι αμερικανικές εταιρείες ήταν ελεύθερες να εγκαταλείψουν τις εργατικές τους δυνάμεις και την χώρα τους και να χρησιμοποιήσουν φθηνότερη εργασία στο εξωτερικό για να παράγουν αγαθά και υπηρεσίες που πωλούνται στους Αμερικανούς. 
Αυτό αύξησε τα κέρδη τους και, ως εκ τούτου, τα εκτελεστικά επιδόματα και τα κεφαλαιακά κέρδη των μετόχων εις βάρος των εισοδημάτων του πρώην εσωτερικού εργατικού δυναμικού και της φορολογικής βάσης των τοπικών κοινοτήτων και κρατών τους. 

Το εξωτερικό κόστος των μεγαλύτερων κερδών δημιουργήθηκε από πρώην υπαλλήλους τους και την μειωμένη οικονομική κατάσταση των πολιτειών. 
Το κόστος αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τα υψηλότερα κέρδη. Σε γενικές γραμμές, οι οικονομολόγοι αναλαμβάνουν το εξωτερικό κόστος. 

Το μότο τους είναι ότι η πρόοδος καθορίζει τα πάντα. Αλλά τα μέτρα προόδου τους είναι παραπλανητικά. Οικολογικοί οικονομολόγοι, όπως ο Herman Daly, έθεσαν το ερώτημα κατά πόσο, αν ληφθεί υπόψη η παραμέληση του εξωτερικού κόστους και ο ανακριβής τρόπος με τον οποίο μετριέται το ΑΕΠ, οι αναγγελθείσες αυξήσεις του ΑΕΠ υπερβαίνουν κατά αξία το κόστος παραγωγής τους. 

Είναι απολύτως πιθανό ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι απλώς ένα τεχνούργημα της μη καταμέτρησης του συνόλου του κόστους παραγωγής. 
Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η μακρά ιστορία του αμερικάνικου καπιταλισμού που τροφοδοτείται από τη λεηλασία φαίνεται να τελειώνει ταυτόχρονα με την ικανότητα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να προστατεύει τον υπάρχοντα οικονομικό πλούτο δημιουργώντας όλο και περισσότερα χρήματα με τα οποία υποστηρίζουν τις τιμές των μετοχών, των ομολόγων και των τιμών των ακινήτων. 

Οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία ανατροπών στις μεταρρυθμιστικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική που απειλούσαν τον αμερικανικό έλεγχο των πόρων τους. Τα πραξικοπήματα της Ουάσιγκτον κατά της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης πέτυχαν μέχρι και στη Βενεζουέλα. 
Το πραξικόπημα της Ουάσινγκτον ενάντια στον Τσάβες ανατράπηκε από τον λαό και τον στρατό της Βενεζουέλας και μέχρι στιγμής η προσπάθεια της Ουάσινγκτον να ανατρέψει τον διάδοχο του Τσάβες, Maduro, απέτυχε. 

Η προσπάθεια της Ουάσινγκτον να ανατρέψει τη συριακή κυβέρνηση εμποδίστηκε από τη Ρωσία και πιθανότατα η Ρωσία και η Κίνα θα εμποδίσουν την Ουάσινγκτον να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ιράν. 
Στην Αφρική, οι Κινέζοι αποδεικνύονται καλύτεροι επιχειρηματικοί εταίροι από ό, τι οι εκμεταλλευτικές αμερικανικές εταιρείες. Η συνέχιση της τροφοδοσίας της αυτοκρατορίας με το βαρύ κόστος της γίνεται όλο και πιο δύσκολη. 
Η πολιτική των κυρώσεων της Ουάσιγκτον την καθιστά ακόμα πιο δύσκολη. 

Για να αποφευχθούν οι αυθαίρετες και παράνομες κυρώσεις, άλλες χώρες αρχίζουν να εγκαταλείπουν το δολάριο ΗΠΑ ως το νόμισμα των διεθνών συναλλαγών και προβαίνουν σε διευθέτηση των διεθνών λογαριασμών τους με τα εθνικά νομίσματά τους. 
Ο δρόμος του μεταξιού της Κίνας περιλαμβάνει τη Ρωσία με μεγάλο μέρος της Ασίας σε εμπορικό μπλοκ ανεξάρτητο από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Άλλες χώρες που ελπίζουν να ξεφύγουν από τον αμερικανικό έλεγχο στρέφονται προς τη Ρωσία και την Κίνα για να αποφύγουν την κυριαρχία από την Ουάσινγκτον. 

Αυτές οι εξελίξεις θα μειώσουν τη ζήτηση για δολάρια και θα βλάψουν την οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ. Οι εναλλακτικές λύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας θα απομακρύνουν τις περιοχές του κόσμου από το χτύπημα των ΗΠΑ. Καθώς οι πόροι υποβαθμίζονται, ο αμερικανικός καπιταλισμός, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λεηλασία, θα χάσει έναν πυλώνα της επιτυχίας του. 
Καθώς η συνολική ζήτηση των καταναλωτών καταρρέει από την απουσία αύξησης του πραγματικού εισοδήματος, την απουσία μεσαίας τάξης και την ακραία πόλωση του εισοδήματος και του πλούτου στις ΗΠΑ, ακόμα ένας πυλώνας του αμερικανικού καπιταλισμού διαλύεται. Καθώς οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν επίσης καταρρεύσει, όπως φαίνεται από τη χρήση εταιρικών κερδών και δανεισμού για την επαναγορά των ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να αποκεφαλιστούν οι εταιρείες, η ίδια συνολική ζήτηση καταρρέει. 

Η απουσία αύξησης της συνολικής ζήτησης θα καταστήσει το χάσμα ανάμεσα στις υψηλές τιμές των μετοχών και τις δύσκολες προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη υπερβολικά μεγάλο για να γεφυρωθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που πλημμυρίζει με χρήματα τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. 
Χωρίς τη δυνατότητα στήριξης των τιμών των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων με τη δημιουργία χρημάτων, η μετάβαση από στοιχεία ενεργητικού σε δολάρια θα μπορούσε να διαλύσει το δολάριο ΗΠΑ. 
Αυτό που έχει απομείνει θα είναι μια καταστροφή. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου