Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Παρέμβαση με ρωσικά κεφάλαια σε εκλογές της Κύπρου

Παρέμβαση του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, με ρωσικά κεφάλαια σε εκλογές στην Κύπρο αποκαλύπτει έγγραφο ημερομηνίας 20 Απριλίου 2009, το οποίο συντάχθηκε από τον ίδιο τον Μάναφορτ.

Το έγγραφο αποκάλυψε δημοσιογράφος των New York Times χθες ως συνέχεια έρευνας που δημοσιεύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Time για τη σχέση του Μάναφορτμε τον Βίκτορ Μπογιάρκιν, ένα από τα 18 ονόματα που προστέθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου 2018 στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων κατά Ρώσων για εμπλοκή σε κυβερνοεπιθέσεις κατά διεθνών οργανισμών και για παρεμβολές σε εκλογικές διαδικασίες.
Στο έγγραφο ο Μαναφορτ «σε συνέχεια πολλών συζητήσεων σε σχέση με τα επόμενα βήματα για την Κύπρο» συνοψίζει ως στόχους την επέκταση ενός πολιτικού κόμματος (το οποίο αναφέρεται με το ακρωνύμιο MRC) και την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2009 και των βουλευτικών εκλογών το 2011.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κένεθ Βογκελ, που έδωσε στη δημοσιότητα το «μνημόνιο» του Μάναφορτ, ο Μάναφορτ και ο Ολεγκ Ντεριπάσκα (ολιγάρχης με κυπριακή υπηκοότητα, ο οποίος παραμένει στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων από τον περασμένο Απρίλιο), εκτός από την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στο Μαυροβούνιο (το θέμα δηλαδή του αρχικού δημοσιεύματος του Time στις 29/12/2018), ενήργησαν παρόμοια και στις εκλογές άλλων χωρών. Ο Βόγκελ εκτιμά ότι το έγγραφο αποκαλύπτει ότι Μάναφορτ και Ντεριπάσκα στήριξαν ένα πολιτικό κόμμα στην Κύπρο.
https://www.aftodioikisi.gr/diethni/paremvasi-me-rosika-kefalaia-se-ekloges-tis-kyproy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου