Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Καταδίκη Αμβρόσιου σήμερα. Αύριο ποιος και τι;

Πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν στο άκουσμα της είδησης ότι ο γνωστός για τις μισάνθρωπες απόψεις του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος καταδικάστηκε εξ αιτίας κάποιων αναρτήσεων του στα social media που ήταν κατά των ομοφυλoφίλων. Ο Αμβρόσιος καταδικάστηκε με την κατηγορία της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος με συνολική ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή.

Σαφώς και δεν υποστηρίζουμε τον Αμβρόσιο και κάθε μισάνθρωπο που έχει παρόμοιες εξουσιαστικές απόψεις, που κινούνται ανάμεσα στα όρια του κοινωνικού διαχωρισμού και του ρατσισμού, ούτε προφανώς μας καίγεται καρφί για την κατηγορία της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος. Νομίζουμε, όμως, πως ο καθένας θα πρέπει να νοιώθει ανησυχία, αν όχι τρόμο, με την καταδίκη για υποκίνηση βίας μέσω αναρτήσεων στα social media! Ποιός άνθρωπος, που θέλει να λέγεται και να είναι ελεύθερος, στο πεδίο του λόγου και της σκέψεως, δεν τρομάζει όταν διαπιστώνει ότι οι απόψεις του και μόνο είναι αρκετές για την καταδίκη του από το κράτος; Σήμερα είναι ο «μισητός» Αμβρόσιος, αύριο ποιός θα είναι; Σε ποιον θα δώσει αύριο το κράτος τον ρόλο του «μισητού»; Τέλος, αφού το κράτος σήμερα πέτυχε και προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά στην καταστολή, γιατί στο μέλλον να μην την διευρύνει και σε περισσότερα πράγματα που θα απαγορεύεται να λέγονται ή ακόμα (με την βοήθεια της τεχνολογίας) και να τα σκέφτονται κάποιοι;
Για να το ξεκαθαρίσουμε άλλη μια φορά. Οι νόμοι, οι φυλακές, οι καταδίκες και τα δικαστήρια δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Είναι συνυφασμένα με τους εκάστοτε εξουσιαστές και σάρκα από την σάρκα τους που τα διαμορφώνουν ανάλογα το πολιτικό και εξουσιαστικό τους συμφέρον, κατά το δοκούν και κατά περίπτωση.
Οπότε, σ’ αυτή την χρονική συγκυρία, ο Αμβρόσιος καταδικάστηκε με τον συγκεκριμένο νόμο, αλλά σ’ άλλη χρονική συγκυρία με τον ίδιο νόμο, μπορεί να πάρει σειρά κάποιος, που σήμερα χαίρεται με αυτή την καταδίκη.
Σε αντίθεση, λοιπόν, με κάποιους που χαίρονται και ουσιαστικά πιστεύουν και στηρίζουν την άποψη ότι οι φυλακές και καταδίκες ανθρώπων και απόψεων δημιουργούν ένα καλύτερο κόσμο, οι αναρχικοί συνεχίζουν να μην χαίρονται με όλα αυτά και θεωρούν ότι τέτοιες αποφάσεις και αντιλήψεις πάνε πολλά βήματα πίσω τους ανθρώπους και την απελευθερωτική τους σκέψη και δράση και οδηγούν στην εδραίωση της εξουσίας και του κράτους έναντι των καταπιεζομένων, που απλά θα μπορούν να καταδικάζονται για την άποψη τους και μόνο, γραπτή ή προφορική.
Ο μόνος, λοιπόν, που μπορεί να χαίρεται με τέτοιες καταδικαστικές αποφάσεις είναι το κράτος η κάθε εξουσία και οι υποστηρικτές τους.
Ελευθερόκοκκος


https://anarchypress.wordpress.com/2019/01/30/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου