Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Το σερφάρισμα του Χρήστου Καλογρίτσα στα δίκτυα της εξουσίας ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ

Το σερφάρισμα του Χρήστου Καλογρίτσα στα δίκτυα της εξουσίαςΟ Χρήστος Καλογρίτσας υπήρξε ο εκλεκτός του ΚΚΕ όταν προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 του ανατέθηκε να εκδώσει την εφημερίδα «Πρώτη», μία καθόλα σοβαρή, σημαντική και ποιοτικά αναβαθμισμένη προσπάθεια στην ελληνική εκδοτική αρένα. Όντως αυτή η έκδοση -όσο κράτησε- ανέδειξε μία εξόχως ενδιαφέρουσα δημοσιογραφική δραστηριότητα από τους εργαζομένους στην εφημερίδα. Το εγχείρημα είχε ημερομηνία λήξης.

Αργότερα ο Χρήστος Καλογρίτσας, πάντα εμπλεκόμενος στον κατασκευαστικό τομέα, διαπλέκεται με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, υπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή η διαπλεκόμενη σχέση καταλήγει σε μία σειρά από ασύμμετρες συνέπειες μέσω της περίφημης τότε «Θέμις Κατασκευαστική», μίας κρατικής εταιρείας η οποία ιδρύθηκε για να κατασκευάζει κτήρια για τις ανάγκες της Δικαιοσύνης. Τι πιο θεσμικό δηλαδή. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως όχημα διακίνησης κονδυλίων.
Αμέσως μετά ο Χρήστος Καλογρίτσας, πάντοτε σε άμεση επαφή με στελέχη του ΚΚΕ, ιδρύει μία εταιρεία δημοσκοπήσεων, την GPO, η οποία αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση μία σταθερής συνεργασίας με το κανάλι των Εκδοτών, το MEGA. Επικεφαλής και γενικός δερβέναγας, κατά τη λαϊκή ρήση, στην GPO τοποθετείται ένα στέλεχος του ΚΚΕ και στη συνέχεια άμεσος συνεργάτης επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο προσχώρησε το 1993. Είχε αποχωρήσει από το ΚΚΕ ήδη μετά το «βρόμικο ΄89». Ιδιαίτερα συνεργάστηκε με τον Κώστα Λαλιώτη επί μία επταετία διατελώντας και συνεργάτης επικοινωνίας του στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ανέλαβε και καθήκοντα διευθυντή του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ όσο ο Κώστας Λαλιώτης ήταν γραμματέας του Κόμματος.  
Πρόκειται για τον Τάκη Θεοδωρικάκο, σημερινό υπουργό Εσωτερικών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα χρόνια πέρασαν και ο Χρήστος Καλογρίτσας, ως επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας «Τοξότης», επανεμφανίζεται κατ΄αρχάς διεκδικώντας κάποια κομμάτια κατασκευαστικών έργων σε οδικούς άξονες, στη συνέχεια ως χρηματοδότης του Κώστα Βαξεβάνη και των εντύπων που αυτός εκδίδει και τέλος ως διεκδικητής μίας εκ των τηλεοπτικών αδειών που προκηρύσσονται επί υπουργικής θητείας Νίκου Παππά και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν διαθέτει το διαμέτρημα να αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του. Δεν διαθέτει κεφάλαια, δεν έχει ρευστότητα, δεν έχει καν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία ώστε να τα προσφέρει ως εγγύηση. Τότε «σκάει» το σκάνδαλο της υπερτιμημένης οικοπεδικής έκτασης στην Ιθάκη, χορτολιβαδικής και ορεινής φύσης (τα αποκαλούμενα και «Βοσκοτόπια» που χρησιμοποιήθηκαν έκτοτε ως πολιτικός όρος). Τα «Βοσκοτόπια» ανήκαν σε τρίτον, αλλά δηλώνονται από τον Όμιλο Καλογρίτσα ως περιουσιακό στοιχείο και ως εγγύηση για την υποβολή της αίτησης διεκδίκησης της τηλεοπτικής άδειας.
Είμαστε ακόμη στην πρώτη προσπάθεια του Νίκου Παππά να προκηρύξει τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία καταλήγει σε φιάσκο. Στη δεύτερη προσπάθεια ο Χρήστος Καλογρίτσας αδυνατεί να συγκεντρώσει τα κεφάλαια για την πληρωμή της πρώτης δόσης για την απόκτηση της κατοχυρωμένης από τον 2ο  διαγωνισμό τηλεοπτικής άδειας. Τότε ο εφοπλιστής, εκδότης και εμπλεκόμενος στη δίκη για το NOOR 1, αλλά και διωκόμενος από την Εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα σε βαθμό κακουργήματος (εκκρεμεί η ανακριτική διαδικασία) και δικαζόμενος ως κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος στην υπόθεση για τα στημένα του ποδοσφαίρου, δηλαδή ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με παρέμβασή του στα media, καταγγέλλει πως ο υπουργός Νίκος Παππάς του ζήτησε εκ μέρους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να χρηματοδοτήσει με δανεικά τον Καλογρίτσα ώστε να είναι σε θέση να καταβάλει τα απαιτούμενα για την τηλεοπτική άδεια. Δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η συναλλαγή.
Ο Καλογρίτσας έχει διάφορες εκκρεμότητες, καμία ρευστότητα και πολλά προβλήματα ως προς τη διάσωση των εταιρειών του. Μία εκ των εκκρεμοτήτων αφορά μία αστική διαφορά με την πασίγνωστη λιβανέζικη εταιρεία κατασκευών CCC της οικογένειας Khoury, παλαιστινιακής καταγωγής. Η εταιρεία αυτή, χρησιμοποιώντας τα προνόμια του νόμου του 1967 -τροποποίηση το 1989- για τις ξένες εταιρείες, έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για διεθνή κολοσσό.
Η αστική διαφορά με τον Καλογρίτσα εκδικάζεται εν πρώτοις στην Ελβετία, όπου βεβαίως ο Έλληνας επιχειρηματίας καταδικάζεται. Στη συνέχεια η υπόθεση φτάνει στα ελληνικά δικαστήρια, όπου ισχύει κάποιος, ως φαίνεται, άλλος θεός. Η υπόθεση εκδικάστηκε την Τετάρτη που μας πέρασε. Φαίνεται πως η «Τοξότης» του Καλογρίτσα επέδωσε στη CCC πλαστά τιμολόγια σχετικά με μία προκαταβολή έναντι ενός έργου (συμμετοχή στην κατασκευή εμπορικού κέντρου κάπου στα Εμιράτα).
Η προκαταβολή, κατά τον καταγγέλλοντα, «φαγώθηκε» από την ελληνική εταιρεία χωρίς να υπάρξει αντίστοιχο έργο. Κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης, η πλευρά Καλογρίτσα κατήγγειλε τη δράση του Νίκου Παππά όταν ήταν ένοικος του Μαξίμου, ή αλλιώς «Λευκός Οίκος» ή αλλιώς «Μαγαζί», πάντα κατά Παππά, όταν συνομιλούσε στην Κύπρο μετά του Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος τον μαγνητοφωνούσε. Θυμίζουμε πως ο Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος είναι και Έλληνας αλλά και Ισραηλινός πολίτης, αναφέρεται στη Λίστα Λαγκάρντ για ένα πολύ μικρότερο ποσό, είναι η αλήθεια, από τη συνολική του περιουσία. Σε πολλούς έκανε εντύπωση που ένας επιχειρηματίας εμφανίζεται και ως εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού για τα ελληνόφωνα μέσα, φορώντας μια απλή χακί στολή. Όμως ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι αισθάνεται περήφανος για τη διπλή του εθνικότητα και ότι είναι τιμή και υποχρέωσή του να υπηρετεί το Ισραήλ όταν η χώρα του τον χρειάζεται.
Η σχέση του Χρήστου Καλογρίτσα με εκπροσώπους των κατά περιόδους πολιτικών εξουσιών είναι δεδομένη. Εστιάζεται κυρίως στην οικοδόμηση πλέγματος επιρροών με πρόσωπα κλειδιά που χρησιμοποιούνται στη διεκπεραίωση σημαντικών «απαραίτητων δράσεων» των πολιτικών εξουσιών ανεξαρτήτως ιδεολογικού σχήματος. Ο Χρήστος Καλογρίτσας λειτουργεί διαχρονικά περισσότερο ως χρήσιμο υπομόχλιο παρά ως κύριος μηχανισμός εφαρμογής πολιτικών.
Δεν συνεργάζεται άμεσα με τους επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών, αλλά με τα άτομα που ασκούν τον ρόλο του Κυανοπώγωνα πλάι σε αυτούς τους αρχηγούς. Προτιμά τα δεύτερα βιολιά από τα πρώτα, τα οποία είναι πάντα χρήσιμα στην ορχήστρα χωρίς να εκτίθενται. Παρ΄ όλα αυτά οι γνωρίζοντες τα πράγματα εκ των έσω εξηγούν πως σχεδόν πάντα ό,τι αγγίζει «καίγεται» ή -στην καλύτερη περίπτωση- οι επιλογές του έχουν πάντα ημερομηνία λήξης και κινούνται σε πολύ μικρές και σύντομης διάρκειας τροχιές.
Το «σκάνδαλο του Λευκού Οίκου», ο Νίκος Παππάς και τα 3 εκατομμύρια
Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας ισχυρίζεται ότι έλαβε «υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του Μαξίμου» τρία εκατομμύρια ευρώ από τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC , ώστε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι είχε πάρει 3 εκατ. ευρώ εικονικό δάνειο από την εταιρεία για να πληρώσει την τηλεοπτική άδεια.
Ο κατασκευαστής που είχε διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια αναφέρθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την κωδική ονομασία: «White House», δηλαδή «Λευκός Οίκος». Κατονόμασε τον Νίκο Παππά ως ενορχηστρωτή της σύναψης εικονικών συμβάσεων εκατομμυρίων. Ο Καλογρίτσας ισχυρίζεται επίσης στην κατάθεσή του ότι η εφημερίδα Documento έλαβε επίσης εκείνη την εποχή 3 εκατομμύρια ευρώ.
Όλες αυτές οι αποκαλύψεις έλαβαν χώρα κατά τη συζήτηση της αντιδικίας του Καλογρίτσα με τη λιβυκή εταιρεία Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc (CCC). Αυτή είναι που έχει προσφύγει κατά της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα, απαιτώντας την πληρωμή 3.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό υποστηρίζει ότι αντιστοιχεί σε προκαταβολή που φέρεται να έλαβε η εταιρεία «Τοξότης» ως υπεργολάβος για ένα εμπορικό κέντρο που έχτιζε η CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ωστόσο η πλευρά Καλογρίτσα αρνείται το χρέος και υποστηρίζει ότι τα χρήματα τα πήρε η εταιρεία «Τοξότης» «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του… White House». Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το «White House», απάντησε στο δικαστήριο ότι πρόκειται για το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά και ότι αυτά τα χρήματα ήταν προκαταβολή για τη συμμετοχή του ίδιου στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Αυτό υποστήριξε σε αγωγή που εκδικάστηκε την Τετάρτη 1η Ιουλίου μέσω των συνηγόρων του.
Η καταγγελία αυτή έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό, με στελέχη της κυβερνώσας παράταξης να απαιτούν εξηγήσεις από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ότι πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο και απόδειξη της ύπαρξης παρακράτους κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι οι ίδιοι «έκοψαν» τον Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό για τις άδειες, γιατί δεν είχε να πληρώσει το αντίτιμο. Ισχυρίζεται δε ότι ο Καλογρίτσας επιδιώκει να μετατρέψει μια αστική του διαφορά με εταιρεία σε πολιτικό θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου