Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Η θαυμαστή αγία σοφία της τουρκικής άρχουσας τάξης και το δόγμα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ — Ανακοίνωση του ΚΚΕ



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η απόφαση για την Αγιά Σοφιά στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας που υποθάλπτεται από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ
Παρασκευή 10/07/2020 - 18:15 - Ενημέρωση: Παρασκευή 10/07/2020 - 18:25
Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφιά της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να μετατραπεί σε τζαμί.
Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα, στο οποίο αναφέρεται ότι ελήφθη η απόφαση να τεθεί η Αγία Σοφία υπό τον έλεγχο της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ) και να ανοίξει για θρησκευτική λατρεία, δηλαδή να μετατραπεί σε τζαμί.
*
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο σχετικά με το διάταγμα μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί:
«Η απόφαση μετατροπής σε τζαμί της Αγιάς Σοφιάς, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μεθοδεύτηκε απ' την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.
Απ' αυτή την άποψη, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζουν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στη συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπτεται απ' τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου