Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Η «αυτόνομη ζώνη» του Σηάτλ. Όταν η εξέγερση προχωρά, αναλαμβάνουν οι μεσάζοντες

Από τις 8 Ιουνίου η συνοικία Capitol Hill του Σηάτλ βρίσκεται στα χέρια των διαδηλωτών. Η λεγόμενη συνοικία CHAZ ή CHOP μετά από πολυήμερες συγκρούσεις εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία. Οι διαδηλωτές όρισαν μια ακτίνα έξι τετραγώνων στο κέντρο του Σηάτλ ως ζώνη χωρίς αστυνομικούς.
Μετά από σχεδόν ένα μήνα, φαίνεται πως ήδη έχουν επέμβει οι γνωστοί μεσάζοντες πολιτικοί καλοθελητές μέσα από την λεγόμενη αυτόνομη ζώνη, ώστε να βρεθεί μια διαπραγματευτική λύση, ανάμεσα στην δήμαρχο του Σηάτλ και τους διαδηλωτές.

Συνεργεία του δήμου, νωρίς το πρωί της Παρασκευής στις 26/6 προσπάθησαν να μετακινήσουν τα οδοφράγματα που ορίζουν την αυτόνομη ζώνη, αλλά εκδιώχθηκαν από τους διαδηλωτές. Εκτός από την μετακίνηση των οδοφραγμάτων, τα συνεργεία τού δήμου σκόπευαν να εισέλθουν και στο πάρκο Cal Anderson, στο οποίο εδώ και εβδομάδες έχουν στηθεί σκηνές.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, λοιπόν, η δήμαρχος συναντήθηκε, για δύο ώρες, με μια ομάδα διαδηλωτών σε μια εκκλησία. Στην συνάντηση ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα μετακινήσει τα οδοφράγματα, εκτός από εκείνα που είναι μπροστά από το εγκαταλειμμένο κτήριο της Αστυνομίας το οποίο το χρησιμοποιούν άστεγοι της πόλης.
Όποια και αν θα είναι η εξέλιξη της λεγόμενης αυτόνομης ζώνης στο Σηάτλ, δεν παύει να είναι μια ακόμα εμπειρία σ’ αυτή την πόλη, καθώς και μια παρακαταθήκη για τους κοινωνικούς αγώνες στο μέλλον.
Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου