Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Ολοκληρωτισμός κράτους και κεφαλαίου και στο τέλος Deutschland Uber Alles ;

uber

Κώστας Παπουλής

Πρώτον: « Η Πανδημία» και οι ασφαλιστικές : Στην  Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο κηρύχτηκε πανδημία, χωρίς τουλάχιστον αυτή την στιγμή, τα ποσοστά των κρουσμάτων να δικαιολογούν κάτι τέτοιο. Ούτε τον Λοιμό των Αθηνών ζούμε, ούτε την μαύρη πανώλη, ούτε την γρίπη του 1918. Η Ελλάδα π.χ.,  έχει καθημερινώς κοντά στους 350-400  νεκρούς από διάφορα αίτια, ενώ ακόμη και  στην Ιταλία που θεωρείται το κέντρο της νόσου, το σύνολο των Θανάτων από κορονοϊό θα αργήσει να ξεπεράσει τον μέσο ημερήσιο αριθμό θανάτων. Σε παγκόσμιο επίπεδο χθες 17-Μαρτίου μέχρι κάποια ώρα, είχαν πεθάνει 160.000 άνθρωποι, ενώ το σύνολο των θανάτων από τον ιό εδώ και δύο-τρεις μήνες ανέρχεται σε 8.000. Θα μου πείτε ότι μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν. Μπορεί όμως, και ίσως… Η «πανδημία» πάντως κηρύχτηκε   άρον-άρον γιατί στα συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης εξαιρείται η  ασθένεια που χαρακτηρίζεται «πανδημία» από πληρωμές ιδιωτικών νοσηλειών. Οπότε με την κήρυξη πανδημίας τα κεφάλαια που ελέγχουν τις ασφαλιστικές γλύτωσαν από «ζημιές»….. Στην υγεία των κορόιδων που πλήρωναν και στην «αγορά»….

Δεύτερον: Δουλειά και την Κυριακή, Θα πεθάνουμε ή από υπερκόπωση ή από την πείνα, επίθεση στην εργασία…
 Η   κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να διευρύνει το ωράριο των σούπερ μάρκετ και να τα ανοίξει και τις Κυριακές. Ένα είναι βέβαιο, ότι αυτά τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και αν δεν αντιδράσει από αυτή την Κυριακή το εργατικό κίνημα, η μαύρη ζωή των εργαζομένων θα σκοτεινιάσει περισσότερο. Συγχρόνως κλείνουν ένα πλήθος εμπορικά μαγαζιά που μερικά είναι απαραίτητα για την λειτουργία και άλλων κλάδων . Π.χ. όταν κλείνει το μαγαζί που πουλάει χρώματα πως θα δουλέψει ο μπογιατζής, και πάει λέγοντας για τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο κλπ . Πάνω από 1,5 εκ. μισθωτοί και επαγγελματίες από αύριο δεν θα έχουν μεροκάματο.  Με όλη την ύφεση που έρχεται πάμε για ένα νέο 2010 και σε μια κρίση που θα ρημάξει τελείως τους εργαζόμενους. Οι απολύσεις απελευθερώθηκαν, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως θα βγάλουν την επόμενη μέρα.  Κλειστά-ανοιχτά- τα σχολεία του μέλλοντος. Καθώς κλείνουν τα σχολεία για μεγάλο διάστημα, θα επιχειρηθεί διδασκαλία εξ αποστάσεως. Το πείραμα ήρθε για να  μείνει και αύριο, δεν αποκλείεται να μονιμοποιηθεί, αρχικά για απομακρυσμένα επαρχιακά σχολεία, για εκεί που λείπουν καθηγητές και πάει λέγοντας. Η εργασία εξαϋλώνεται.
Τρίτον: Μέρες Οργουελ και Μεγάλου Αδελφού στην Ε.Ε., εμπέδωση του κοινωνικού ελέγχου και της αστυνομοκρατίας.
Δεν είναι δυνατόν, για οποιαδήποτε λόγο να απαγορεύεται η κυκλοφορία και να αναλαμβάνει ο Στρατός και η Αστυνομία να το επιβάλλει όπως γίνεται σήμερα, ποιος να το πίστευε, πού; Ακόμη και   στο Παρίσι. Δεν είναι συνωμοσιολογική διαπίστωση, εκ των πραγμάτων, γίνεται ένα τεράστιο πείραμα πάνω  στον πληθυσμό, στο πόσο κρατική καταστολή και έλεγχο αντέχει. Ο πληθυσμός «μαθαίνει» να ζει με τον σκληρό έλεγχο της αστυνομίας. Αύριο η αστυνομία θα είναι πιο ισχυρή. Η καταστολή κοινωνικών κινημάτων και μειοψηφιών θα ενταθεί.  Στην Ελλάδα, που ήδη η κρατική καταστολή έχει φτάσει στο απροχώρητο, η επόμενη μέρα θα βρει σε δυσμενή θέση, εργαζόμενους, νεολαία και μειοψηφίες.
Τέταρτον: Η Γερμανία πάνω από όλα, Deutschland Uber Alles.
Η Ε.Ε. και η ευρωζώνη με την κρίση των εξωτερικών ελλειμμάτων και ανταγωνιστικότητας των χωρών του Νότου του 2008 και έπειτα, είχε δώσει όλο τον ζωτικό οικονομικό χώρο στη Γερμανία να κυριαρχήσει.
Η Γαλλία αγκομαχούσε, ενώ η Γερμανία είχε φύγει μπροστά. Η Ιταλία παραπατούσε με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονταν στην κόψη του ξυραφιού, ενώ η Ελλάδα -παρά τις «εκτιμήσεις»- συνέχιζε την πορεία της προς τον βυθό.
Έρχεται η παρούσα κρίση για να δώσει την ευκαιρία στη Γερμανία να ολοκληρώσει το ηγεμονικό της σχέδιο.  Ενώ η Ε.Ε. ανακοινώνει μέτρα ασπιρίνες της τάξης των 45 δις, ενώ ο ευρωπαϊκός νότος δεν έχει τα οικονομικά μέσα και εργαλεία να ανταπεξέλθει της κρίσης, η Γερμανία ανακοίνωσε πέραν των διάφορων ενισχύσεων και ελαφρύνσεων προς τις Γερμανικές επιχειρήσεις και απεριόριστο δανεισμό. Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα  ΚWF θα παρέχει πάνω από μισό τρις ευρώ! στην Γερμανική οικονομία.
Έτσι μετά από κάποιους μήνες ο Νότος, με επικεφαλής την Ελλάδα θα είναι περισσότερο καταχρεωμένος με πιο αδύναμη οικονομία και με επιχειρήσεις διαλυμένες και κατεστραμμένες, ενώ η ανεργία  θα γράψει νέα ρεκόρ,  η φτώχεια θα φέρνει την απελπισία και νέα μετανάστευση προς το κέντρο. Η Γερμανία, από την άλλη, θα είναι καλογυαλισμένη και οι επιχειρήσεις της ισχυροποιημένες.  Έτοιμη για  νέα επέλαση. Χιλιάδες ευάλωτες επιχειρήσεις του Νότου ή θα κλείσουν ή θα περάσουν σε γερμανικά χέρια. Στην περισσότερο πλέον υπερχρεωμένη Ελλάδα εξ αιτίας της νέας κρίσης, θα ζητηθούν  νέες  θυσίες, ένταση του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, ενώ το Γερμανικό κεφάλαιο θα πάρει μπιρ-παρά ξενοδοχεία-υποδομές και ότι του γυαλίσει.
Ενός νέος γύρος τύπου της κρίσης της ευρωζώνης που διανύουμε έρχεται, η οποία θα φέρει βέβαια ισχυρές δονήσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το ζήτημα είναι η επέλαση της Γερμανίας να βρει την απάντηση που της αξίζει , της χρειάζεται ένα Στάλινγκραντ.
Πέμπτον: Η ΡΩΓΜΗ. Έχουμε πόλεμο, αλλά με την παρασιτική ολιγαρχία και την Γερμανία, Έχουμε πόλεμο, για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τις δυνάμεις της εργασίας.
Από την άλλη σταδιακά θα αναπτύσσεται μια αντίρροπη δύναμη, τόσο από τις χώρες του Νότου προς την Γερμανία, αλλά και από τους Λαούς. Αναπτύσσεται αναγκαστικά, από την νέα κρίση, η αντίληψη για ισχυρό δημόσιο τομέα, τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία. Ο νεοφιλελευθερισμός θα υποστεί μια ιδεολογική ήττα. Η μεσοχρόνια κρατική παρέμβαση στην οικονομία εξαρτάται όμως στο Νότο, από το σπάσιμο της συνθήκης του Μάαστριχτ.  Το τι θα συμβεί στην Ελλάδα που είναι στην χειρότερη μοίρα θα εξαρτηθεί από την παρέμβαση του Λαϊκού παράγοντα, αλλά και  από τα πολιτικά σχέδια που θα ακουστούν. Η παρακολούθηση με απάθεια των εξελίξεων, από πολιτικούς σχηματισμούς, και κυρίως τα κοινωνικά κινήματα, «παραλυμένοι» από τον «τρόμο» της πανδημίας που καλλιεργούν  τα ΜΜΕ δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Η Φωνή ενάντια στον απόλυτο έλεγχο του πληθυσμού, ενάντια στην τεράστια επίθεση στην εργασία και η ανάγκη το ελληνικό κράτος-με βάση την παρούσα κρίση- να σπάσει τους μνημονιακούς ευρωκανόνες πρέπει να δυναμώσει. Κάτι που σημαίνει ότι οι Λαϊκές Δυνάμεις πρέπει να απαιτήσουν χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στην υγεία, προστασία της εργασίας και όλων των εργαζομένων, κρατική παρέμβαση για την ανασυγκρότηση της οικονομίας στην Ελλάδα. Φυσικά αυτό συνεπάγεται απειθαρχία στους κανόνες της Ε.Ε. και νέους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για  τα επόμενα χρόνια, δηλαδή έξοδο από την ευρω-φυλακή και τους κανόνες ανταγωνισμού και «ελευθερίες» της Ε.Ε…
Στην πραγματικότητα ήδη η Γερμανία με την τεράστια χρηματοδότηση της οικονομίας της παίζει μόνη της αυτό το χαρτί, άσχετα αν είναι «νομικά καλυμμένη» γιατί χρησιμοποιεί μια «αναπτυξιακή» τράπεζα.
Η κρίση «υγείας» μετατρέπεται σε μια νέα μεγάλη κρίση κατάλυσης της δημοκρατία και επίθεση ενάντια στις  δυνάμεις της εργασίας καθώς και νέου βαθέματος της αποικιοκρατίας.  Η « θα βγούμε στους δρόμους» και θα απαντήσουμε όπως δεν απαντήσαμε το 2010-2015. Η «Θα μείνουμε σπίτι» και θα υποστούμε ένα δεύτερο και πιο ισχυρό μνημονιακό κύμα. Άμεσα για την εργασία την Κυριακή και για το εξοντωτικό ωράριο στα σουπερ-μάρκετ πρέπει να κηρυχθεί απεργία.
Έχουμε πόλεμο, πόλεμο με την  παρασιτική πολιτική και  οικονομική ολιγαρχία που κυβερνάει τον τόπο, με τον ολοκληρωτισμό και τελικά την Γερμανία. Η επόμενη μέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου