Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ δίνουν τη μάχη, αλλά δεν ξεχνούν!

Και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, μαζί με άλλους κλάδους εργαζομένων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, με την καθαριότητα στους δημόσιους χώρους, τους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα, την λειτουργία και τη συντήρηση όλων απαραίτητων υποδομών των πόλεων, την εξυπηρέτηση των πολιτών (ΚΕΠ) και τη βοήθεια (ΒσΠ, Κοινωνικές Υπηρεσίες) στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στα ανήμπορα και μοναχικά άτομα που στο πρόσωπό τους βλέπουν το φίλο, τον συγγενή και αποτελούν το «παράθυρο» προς τον έξω κόσμο και την κοινωνία.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως θα κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, που διασφαλίζουν όχι μόνον τη δική μας υγεία και ασφάλεια αλλά και όλων όσοι εξυπηρετούμε. Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία να διεκδικήσουν την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, για την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους, για να μην γίνουν οι ίδιοι «υγειονομική βόμβα», αλλά και για να μπορούν να βρίσκονται στη μάχη για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή τη μάχη καλούμαστε όλοι μας να δώσουμε -και θα δώσουμε- τον καλύτερό μας εαυτό. Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα έχουν απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης απ’ ό,τι αυτοί που μας κυβερνάνε διαχρονικά. Όταν εμείς υπερασπίζαμε τα δημόσια αγαθά της Υγείας, της Πρόνοιας, του Περιβάλλοντος και της Καθαριότητας των δημόσιων χώρων και λέγαμε ότι αυτά δεν είναι εμπορεύματα, αυτοί μας χλεύαζαν, μας έλεγαν «τεμπέληδες», ενώ είχαν και έχουν στραμένο το μάτι τους στους μεγαλοεργολάβους, στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στο ξεπούλημά τους στους ιδιώτες και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Τούτες τις μέρες που καθόμαστε περισσότερο στο σπίτι, είναι ευκαιρία να σκεφτούμε, να αναλογιστούμε και να δούμε και την επόμενη μέρα. Με το τέλος της πανδημίας θα έχουν, ενδεχομένως, χαθεί αγαπημένα μας πρόσωπα, φίλοι και συγγενείς, θα υπάρχουν εργαζόμενοι δίπλα μας χωρίς δουλειά και μια οικονομία καταστρέμενη.
Είναι βέβαιον πως με το που παύσει η καραντίνα οι κάθε λογής νεοφιλεύθεροι, αυτοί που μιλούν τώρα για «μαχητές» της υγείας και της καθαριότητας των δρόμων, θα βγουν απ’ τα λαγούμια τους και θα απαιτήσουν επιτακτικά να πληρώσουμε πάλι εμείς το “μάρμαρο”. Θα μιλάνε για την ελευθερη αγορά, θα λένε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά αγαθά, αποτελούν βαρίδια στην οικονομική ανάπτυξη και στην ευημερία μας κ.λπ.
Τότε, εμείς δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τις εγκληματικές ευθύνες αυτού του συστήματος που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές των ανθρώπων, να αποδοκιμάσουμε αυτές τις πολιτικές και να τιμωρήσουμε αυτούς, που με τις πολιτικές τους, άφησαν ανοχύρωτη την κοινωνία και το λαό μας απέναντι σε μια κρίσιμη κατάσταση, όπως είναι η πανδημία του κοροναϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και την ΠΟΕ-ΟΤΑ να βοηθήσουν για να βγει ο λαός μας πιο γρήγορα απ’ αυτή τη δοκιμασία με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας για να κάνουν σωστά και με ασφάλεια τη δουλειά τους.
Παράλληλα, είναι ανάγκη να απαιτήσουν εδώ και τώρα προσλήψεις προσωπικού, με γρήγορες διαδικασίες και μείωση του ωραρίου εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες, ιδιαίτερα σ’ αυτές που είναι πρώτης γραμμής, παραμονή στην εργασία όλων των συμβασιούχων, την επαναφορά όσων απολύθηκαν ή έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα από τα δικαστήρια και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, για να αντιμετωπιστούν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση οι σημερινές ανάγκες. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά πάλι για ιδιώτες στην καθαριότητα, όταν υπάρχουν χιλιάδες απολυμένοι και όταν και στην κρίσιμη στιγμή που περνά η χώρα μας οι ιδιώτες, είτε στην καθαριότητα, είτε στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, είναι εξαφανισμένοι και ενδιαφέρονται, για την αύξηση των κερδών τους.
Γνωρίζουμε, τέλος, ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, σταμάτησε η δραστηριότητα Δημοτικών Επιχειρήσεων που έχουν σχέση με κυλικείαχώρους αναψυχήςνεκροταφεία κλπ, με αποτέλεσμα να μείνουν εργαζόμενοι απλήρωτοι και με τον κίνδυνο της απόλυσης. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να διεκδικήσει την παραμονή όλων στην εργασία, την διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσής τους από τους προϋπολογισμούς των Δήμων και ειδική κρατική επιχορήγηση στους ΟΤΑ που θα έχουν προβλήματα.

22 Μαρτίου 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου