Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Άδωνις ο πιο κυνικός απολογητής της ελεύθερης αγοράς





Όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ πουλούσε ''θεραπευτικά'' νανογιλέκα
Σύμφωνα με τον Άδωνι ο τριπλασιασμός της τιμής στα απολυμαντικά-αντισηπτικά μέσα σε κατάσταση πανδημίας δεν αποτελεί αισχροκέρδεια αλλά φαινόμενο προσφοράς και ζήτησης. Εδώ έχουμε να σημειώσουμε τα εξής. Παρά την αβυσσαλέα διαφορά απόψεων που μας χωρίζει και τις δεκάδες εντυπωσιακές κωλοτούμπες που έχει κάνει κατά καιρούς εδώ οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν παραποιεί την πραγματικότητα. Είναι πράγματι νόμος της ελεύθερης αγοράς και βασικό χαρακτηριστικό η εξάρτηση των τιμών από την προσφορά και τη ζήτηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες όσο κρίσιμες και αν είναι αυτές. Αυτός είναι και ένας από τους πολλούς λόγους που εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι με την ελεύθερη αγορά και επιθυμούμε την κατάργηση της σε αντίθεση με τον Άδωνι.


Σε σχέση με τους υπόλοιπους εκπροσώπους και απολογητές της ελεύθερης αγοράς ο Άδωνις κυνικά αναγνωρίζει ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελεύθερης αγοράς τα πιο ακραία κερδοσκοπικά φαινόμενα ακόμα και όταν αυτά γίνονται στην πλάτη της υγείας ολόκληρης της κοινωνίας. Εκεί δηλαδή όπου οι υπόλοιποι υποκριτικά μιλούν για αισχροκέρδεια και ζητούν κάποια προσωρινά μέτρα για να αθωώσουν τον καπιταλισμό ως σύνολο έρχεται ο Γεωργιάδης και αναγνωρίζει ότι αυτό είναι φυσιολογικό.


Η ειλικρίνεια του Άδωνι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν οφείλεται στον χαρακτήρα του. Πολλές φορές μας έχει αποδείξει πόσο ακραία ψεύτης και καιροσκόπος μπορεί να γίνει. Αυτές οι κυνικές ομολογίες αποσκοπούν στο να εθίσουν την κοινωνία στην συνήθεια του αίσχους. Επίσης να επιβάλλουν με δικτατορική αυθάδεια ακόμα και την πιο αχαλίνωτη κερδοσκοπία υπό κάθε συνθήκη.

Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει άλλη επιλογή(σύμφωνα με την Θάτσερ και τους νεοφιλελεύθερους) θα την υποστείτε ακόμα και με τις πιο ακραίες συνέπειες της. Δεν πρόκειται να περιορίσουμε την ελεύθερη αγορά ακόμα και αν απειλούμαστε με ολοκαύτωμα.

Όσο βέβαια υστερικά και αν ουρλιάζει ο Άδωνις τις τελευταίες μέρες ένα νεοφιλελεύθερος μύθος αυτός της ιδιωτικής υγείας γκρεμίζεται με πάταγο. Ακόμα και παπαγαλάκια σαν τον Τέλλογλου αγανάκτησαν με αφορμή την τιμή των 290 ευρώ για το τεστ του κορονοϊού.

Ας εφαρμόσουμε όμως σύμφωνα με την κυνική ομολογία του Γεωργιάδη τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης στο τεστ για τον κορονοϊό σε μια πλήρως απελευθερωμένη οικονομία όπως οραματίζονται.

Η ζήτηση για τον τεστ έχει εκτοξευθεί και η προσφορά είναι εντελώς αδύνατο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να προσαρμοστεί έστω και στο ελάχιστο. Σε ποια επίπεδα θα φτάσει η τιμή ειδικά σε περίπτωση που η υγεία έχει αφεθεί ολοκληρωτικά σε χέρια ιδιωτών. Αν για παράδειγμα τριπλασιαστεί η τιμή όπως στα αντισηπτικά οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Όσοι δεν θα έχουν αυτό το ποσό δεν θα μπορούν να διαπιστώσουν αν είναι φορείς και κάθε προσπάθεια περιορισμού θα είναι πρακτικά αδύνατη. Για να μην μιλήσουμε για το πόσο θα κοστίζει η νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Όπως καταλαβαίνουμε σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης της υγείας κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων θα ήταν αδύνατη. Η αόρατη χείρ της αγοράς απλά θα σκότωνε κόσμο.

Πάμε τώρα στον Τέλλογλου που ξαφνικά ανακάλυψε την Αμερική. Δεν γνώριζε ότι στα ιδιωτικά νοσοκομεία ακόμα και η πλέον απλή και συνηθισμένη εξέταση κοστίζει ο κούκος αηδόνι, τώρα το διαπίστωσε; Τόσο εκτός πραγματικότητας είναι που θέλει και να έχει άποψη επί παντός επιστητού;

Πάμε και στον αντιπρόεδρο της ΝΔ και στην καραμέλα του ότι αν μπει πλαφόν στις τιμές θα δημιουργηθεί μαύρη αγορά. Όταν τριπλασιάζεται η τιμή προϊόντων σε τόσο μικρό διάστημα χωρίς να έχει αυξηθεί καθόλου το κόστος παραγωγής τότε αυτό είναι ήδη φαινόμενο μαύρης αγοράς, απλά μην παρεμβαίνοντας την νομιμοποιείς και μάλιστα καμαρώνεις γι' αυτό.


http://grexitblog.blogspot.com/2020/03/blog-post_15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου