Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

ΖΕΙ, ΖΕΙ, ο Τεμπονέρας ΖΕΙ, με Πέτρουλα – Λαμπράκη μας οδηγεί!



Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα συνέβη στην «αυγή» της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα, που δρομολογήθηκε το 1990 από τη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τότε που όλες οι εργατικές, κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις παραδόθηκαν, για να συνθλιβούν, στο βαρύ χέρι της αγοράς. Τότε που στην Παιδεία άρχισε ο χορός των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που κατά κύματα συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας.

Τότε που οι καταλήψεις εργοστασίων και πανεπιστημίων, οι εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις που εκδηλώθηκαν στον αντίποδα αυτής της πολιτικής έσκισαν το πέπλο της σιωπής και δημιούργησαν ένα περιβάλλον μαζικής λαϊκής υποστήριξης στις μαθητικές καταλήψεις του κινήματος 1990 – 91, που γενικεύονταν, παρά την πολιτική απόφαση να σταματήσουν με κάθε τρόπο. Τότε που οι εκπαιδευτικοί διάλεξαν όχθη και βρέθηκαν στο ίδιο ρεύμα με τα παιδιά που βγήκαν στο δρόμο. Τότε που ο νεοφιλελευθερισμός έδειξε νωρίς-νωρίς όλο το μαύρο και αποκρουστικό του πρόσωπο:
Ξετυλίγοντας σχέδιο πανελλαδικής ανακατάληψης των κατειλημμένων σχολείων, με την παρακρατική συνδρομή του κομματικού μηχανισμού. Χτυπώντας εν ψυχρώ τους αγωνιζόμενους μαθητές μέσα κι έξω από τα σχολειά τους με την κάλυψη της Αστυνομίας.
Δολοφονώντας με σιδερολοστό, το μοιραίο βράδυ της 8ης προς την 9η Ιανουαρίου 1991, το συνάδελφό μας, το συναγωνιστή, το σύντροφο Νίκο Τεμπονέρα, που έπεσε νεκρός από το χέρι του Καλαμπόκα, προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, υπερασπίζοντας με την ίδια του ζωή τους μαθητές του και το δικαίωμά τους στον αγώνα, στην ελευθερία, στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Χτυπώντας ανελέητα με τις δυνάμεις καταστολής το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 10ης Ιανουαρίου στην Αθήνα, όπου έπεσαν οι τρεις νεκροί στον Κ. Μαρούση.
26 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε τίποτα.
Και κυρίως τους νεκρούς μας.
Γιατί όχι μόνο ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ κι εξακολουθεί να εμπνέει χιλιάδες νεολαίους, εκπαιδευτικούς κι εργαζόμενους στις διαδηλώσεις και στα αγωνιστικά προσκλητήρια μαζί με τον Πέτρουλα, το Λαμπράκη, το Διομήδη, τον Κουμή, τη Σωτηρία, το Γρηγορόπουλο, το Φύσσα…
Αλλά γιατί 26 χρόνια μετά, οι ίδιες πολιτικές που επώασαν τη δολοφονία του Τεμπονέρα κατατρέχουν τη χώρα και το λαό μας. Πιο αδυσώπητες, πιο βάρβαρες, πιο δολοφονικές.
Φορείς τους, εδώ και εφτά χρόνια, αλλεπάλληλες μνημονιακές κυβερνήσεις. Υποτελείς, αφοσιωμένες στα κελεύσματα και τις εντολές της ΕΕ, του ΔΝΤ, του κεφαλαίου και του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου.
Που συνθλίβουν δικαιώματα, εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις, ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο, ληστεύουν το λαϊκό εισόδημα, κατεδαφίζουν τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους στην Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική Ασφάλιση.
Πολιτικές που δολοφονούν: Αρρώστους στο εγκαταλειμμένο σύστημα Υγείας, αυτόχειρες της ανέχειας και της απόγνωσης, πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά του Αιγαίου, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας και της Ευρώπης-φρούριο.
Πολιτικές που επιβάλλονται διά πυρός και σιδήρου από ένα ολόκληρο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που όταν δεν επιχειρεί να «λοβοτομήσει» τον καθημαγμένο λαό – πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, βγάζει στον αφρό φασίστες και νεοναζί να δολοφονούν στις γειτονιές εργάτες, αντιφασίστες, μετανάστες.
Για αυτό, 26 χρόνια μετά, είμαστε εδώ κι αντέχουμε,
κι ας φυσάει από παντού.
Και φωνάζουμε: ΖΕΙ, ΖΕΙ, ο Τεμπονέρας ΖΕΙ,
με Πέτρουλα – Λαμπράκη μας οδηγεί!
Δεν θα παραδώσουμε τη Δημόσια Εκπαίδευση, και το μέλλον των παιδιών μας στον ΟΟΣΑ και τις σκληρές ταξικές του επιλογές.
Δεν θα παραδώσουμε τη ζωή και το μέλλον μας στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική βαρβαρότητα που κατασπαράσσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά ο αγώνας για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ.
Ο μόνος δρόμος που δικαιώνει τη θυσία του Νίκου Τεμπονέρα και τιμά τους νεκρούς μας, τους νεκρούς του κινήματος, στον αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και κοινωνική χειραφέτηση.
Όλοι-ες, στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017, ώρα 6 μμ.
Στο Σχολικό Συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ»
(Βουδ – Ψηλά Αλώνια, Πάτρα)
Ιανουάριος 2017
http://ergasianet.gr/2017/01/07/%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1-%CE%BB/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου