Τα «καυτά» σημεία της υπόθεσης προσπερνά η αντιπαράθεση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης
Το τι παίζεται πίσω από τον μανδύα των περιβόητων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά τις αποκαλύψεις για την οργάνωση ΙΜΙ (International Mine Initiative - Διεθνής πρωτοβουλία για τις νάρκες) και τη δίωξη στελεχών της εν λόγω ΜΚΟ - η οποία χρηματοδοτούνταν στα πλαίσια προγράμματος αποναρκοθέτησης εδαφών σε Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ - για αδικήματα που προκάλεσαν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.
Το γεγονός επιχειρείται να αξιοποιηθεί και στα πλαίσια των διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Οι βολές κατά του Γ. Παπανδρέου ερμηνεύονται από πολλούς ως προσπάθεια οριστικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, εξέδωσε σχόλιο χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «κορυφή του παγόβουνου» και ζητώντας να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη να ολοκληρώσει το έργο της.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γ. Παπανδρέου, η οποία προσπερνά τα «καυτά» σημεία της υπόθεσης, αναφέρεται ότι «η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν διά της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου (...) δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα».
Αποσιωπώντας το ότι μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών «σίτιζαν» στρατιές ολόκληρες από ΜΚΟ, χωρίς κανείς να γνωρίζει ούτε το όνομά τους, η ανακοίνωση επισημαίνει πως «την περίοδο κατά την οποία ηγείτο του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ».
Ο Ευ. Βενιζέλος, από τη μεριά του, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, χαρακτήρισε λυπηρή την εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας πως αντικειμενικά πάντα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ότι προσωπικά ο ίδιος δεν έχει ποτέ δώσει εντολή σε υπάλληλο να βάλει κάπου την υπογραφή του. Αργότερα επανήλθε για να... διευκρινίσει ότι δεν αναφερόταν στον Παπανδρέου.
Από το 2003 είχε αναδείξει το θέμα το ΚΚΕ
Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε αναδείξει το θέμα της δράσης της συγκεκριμένης ΜΚΟ με πρωτοσέλιδο στο «Ριζοσπάστη» και Ερωτήσεις στη Βουλή ήδη από το 2003, αποκαλύπτοντας ότι λειτουργούσε ως προβιά για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ. Στη χρηματοδότησή της μάλιστα εμπλέκονταν και ελληνικές εταιρείες που φιλοδοξούσαν να πάρουν μέρος στο «πλιάτσικο» που θα επακολουθούσε της επέμβασης.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2003, βουλευτές του ΚΚΕ, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ρώτησαν ευθέως τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, για τη συγκεκριμένη οργάνωση. Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρόκειται για ελληνική οργάνωση, έχει σημαντική δραστηριότητα, ενώ δεν παρείχε καμιά πληροφόρηση για τη χρηματοδότησή της.
Παραθέτουμε από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής το απόσπασμα με τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών:
Λιάνα Κανέλλη:«Θα ήθελα τη γνώμη του υπουργού Εξωτερικών και το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η οργάνωση για τις νάρκες, είναι η περιβόητη ΙΜΙ, η οποία δραστηριοποιείται αυτήν τη στιγμή στη Βοσνία και μετέχουν Ελληνες που αποναρκοθετούν, ως μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Θέλω να ξέρω αν η ΙΜΙ χρηματοδοτείται ως μη κυβερνητική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και με τι ποσό».
Αντώνης Σκυλλάκος:«Επίσης θα αναφερθώ στη μη κυβερνητική οργάνωση που τη χρηματοδοτείτε ως υπουργείο Εξωτερικών και μαζεύει νάρκες από το Ιράκ. Η επίκληση ανθρωπιστικών λόγων δεν μπορεί να ισχύσει εδώ διότι οι δυνάμεις αντίστασης στο Ιράκ είναι κατά μιας παρανόμου κατοχής. Θα συνεχίσετε να χρηματοδοτείτε αυτήν τη μη κυβερνητική οργάνωση, διότι βλάπτει και πολιτικά τη χώρα. Ζητούμε να σταματήσει η χρηματοδότηση και να ανακληθεί αυτό το σώμα».
Γ. Παπανδρέου:«Σ' ό,τι αφορά τη ΜΚΟ, είναι ελληνική και λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ, με απόλυτη διαφάνεια στο έργο της. Εχει τρία έργα κάνει: α) Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1,6 εκατομμύρια ευρώ, β) Λίβανος (2 έργα) 1,7 εκατομμύρια ευρώ και γ) Νότιο Ιράκ 1 εκατομμύριο ευρώ.
Εχει βραβευθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Εχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ' ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα»...
http://e-oikodomos.blogspot.gr/2014/02/blog-post_563.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου