(Πεμ. 20/2/2014 - 18:16)
ΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
Στις 20 Φλεβάρη του 2014 συμπληρώνονται 164 χρόνια από την πρώτη έκδοση, στα Γερμανικά, του«Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος», έργο των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς.
Στα ελληνικά μεταφράστηκε μόλις το 1908, από τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο και δημοσιεύθηκε τότε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ο Εργάτης» του Βόλου υπό τον τίτλο «Προκήρυξη του Κοινωνιστικού Κόμματος».
Το κομμουνιστικό μανιφέστο αποτελεί ένα κείμενο με τεράστια ιστορική και πολιτική σημασία αφού εκεί παρουσιάζεται συνοπτικά η θεωρία που ανέπτυξαν οι Μαρξ και Ένγκελς σε σχέση με την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και την ιστορία. Η χρονική περίοδος κατά την οποία γράφτηκε το κομμουνιστικό μανιφέστο,είναι η περίοδος όπου αναπτύσσεται ο καπιταλισμός, διαδεχόμενος τηνφεουδαρχία. Ο καπιταλισμός αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έδωσαν στην ανθρωπότητα η βιομηχανική επανάσταση και οι ανακαλύψεις στις θετικές επιστήμες εδραιώνει την θέση του. Συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων κοινωνικών συστημάτων (φεουδαρχία και δουλοκτητικό σύστημα) της εκμετάλλευσης από ανθρώπου από άνθρωπο.
Στο πρώτο κεφάλαιο του μανιφέστου οι Μαρξ και Ένγκελς παρουσιάζουν τις δύο κοινωνικές τάξεις που βρίσκονται σε αντίθεση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, την αστική και την εργατική. Η διαφορά τους συνίσταται στην σχέση που έχουν με τα μέσα παραγωγής (μηχανές, εργοστάσια, πρώτες ύλες) η αστική τάξη κατέχει τα μέσα παραγωγής, ενώ η εργατική δουλεύει τα μέσα παραγωγής πουλώντας την εργατική της δύναμη.
Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση για το πώς λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα και πως μπορεί να ανατραπεί. Παρουσιάζουν την βασική αντίθεση του καπιταλιστικού συστήματος ότι ενώ η παραγωγή είναι μια μαζική, κοινωνική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν όλοι, τα κέρδη της τα απολαμβάνουν μόνο οι λίγοι. Όμως με την κοινωνική αυτή διαδικασία η εργατική τάξη μεγαλώνει όλο και περισσότερο και στο τέλος θα ανατρέψει το σύστημα που την καταπιέζει. Η εργατική τάξη είναι αυτή που θα κάνει την ανατροπή γιατί η ίδια είναι η καταπιεζόμενη τάξη και αντιλαμβάνεται πιο εύκολα την ανάγκη για ένα τέτοιον αγώνα αφού δεν έχει να χάσει τίποτα παρά «μόνο τις ίδιες της τις αλυσίδες». Τονίζεται επίσης ότι οι κομμουνιστές, ως το πιο αποφασιστικό και συνειδητοποιημένο κομμάτι της εργατικής τάξης έχουν υποχρέωση να καθοδηγήσουν αυτόν τον αγώνα.
Ένα άλλο ζήτημα που θέτουν οι Μαρξ και Ένγκελς είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών που εκφράζεται στο σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Τονίζεται η ανάγκη για αλληλοβοήθεια και συνεργασία μεταξύ των εργατών χωρίς να παραγνωρίζεται, όμως, το γεγονός ότι πεδίο δράσης για τον καθένα είναι τα σύνορα της χώρας του.
Στο τελευταίο κεφάλαιο οι συγγραφείς αναφέρονται στα πολιτικά καθήκοντα των κομμουνιστών στον αγώνα για ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, δείχνοντας έτσι την σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Εξάλλου και οι ίδιοι είχαν έντονη δράση μέσα στους αγώνες του εργατικού κινήματος. Ο Ένγκελς είχε πει ότι «Δεν σκοπεύαμε λοιπόν καθόλου να ψιθυρίσουμε αποκλειστικά στο αυτί του επιστημονικού κόσμου τα νέα επιστημονικά ευρήματα, εκθέτοντάς τα σε χοντρά βιβλία, Αντίθετα».
Το κομμουνιστικό μανιφέστο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας που βιώνουμε την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Με φάρο τις αρχές της κοσμοθεωρίας που θεμελίωσαν ο Μάρξ και ο Ένγκελς αλλά και ο Λένιν μαζί με άλλους επαναστάτες διανοητές, όπως αποτυπώνονται τόσο στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο όσο και σε ολόκληρο το έργο των κλασσικών, οι νέοι κομμουνιστές οφείλουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Γιατί δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα πέραν από τις αλυσίδες μας. Έχουμε όμως να κερδίσουμε έναν κόσμο ολόκληρο.
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15362:164-xronia-kommoynistiko-manifesto&catid=56:an-aristera&Itemid=285
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου