Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

(Ρουσφετοπόλεμος)! Η κυβερνητική κρίση του ΟΑΕΔ



Νέους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί το θέμα της αποπομπής του διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, καθώς έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Πρωθυπουργού για τη σύσταση θέσεων αναπληρωτών υπουργών σε όλα τα υπουργεία. Χθες ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε την παραίτηση του κ. Κικίλια ένα αίτημα που «πάγωσε» άμεσα χωρίς επίσημη ανακοίνωση. Το θέμα πάντως προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις άμεσες αντιδράσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ. Στο παρασκήνιο της κόντρας βρίσκονται φυσικά τα εκατομμύρια των ανέργων.
 


Μιλώντας το πρωί στο ραδιοσταθμό BHMA, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμουδήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνονται μονομερείς ενέργειες σε μια τρικομματική κυβέρνηση. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο, αλλά η πολιτική που θα ακολουθήσει ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το ΠΑΣΟΚ έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «παραπλανητικές εντυπώσεις που υπονομεύουν την προσπάθεια για ανάσχεση της ανεργίας».

Σύμφωνα με Τα Νέα, πίσω από την αντιπαράθεση κρύβεται το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη 400.000 οικογενειών που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη στοχοποιούν τον κ. Κικίλια για «αδυναμία συνεργασίας» με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς και για «προβληματικές επιδόσεις», ιδίως στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
Πόλεμος για ρουσφέτια;

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας προετοιμάζονταν προσλήψεις με κομματικά χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα Δημοκρατία που με χθεσινό δημοσίευμα της προκάλεσε την αντίδραση Βρούτση υποστηρίζει ότι στον ΟΑΕΔ έχει ξεσπάσει όργιο ρουσφετιών που κρυβόταν πίσω από ένα νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας.
Η Ελευθεροτυπία με τίτλο Έλεος πια με τα ρουσφέτια, σημειώνει ότι μήλον της έριδος είναι η υλοποίηση προγραμμάτων κατά της ανεργίας και τα «παιχνίδια» με τους δημάρχους.
Καυστικό είναι και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελλάδα Αύριο που τονίζει ότιδυστυχώς, την ώρα που στη χώρα υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας που δεν έχουν δουλειά, προτεραιότητα της πολιτικής τάξης δεν είναι ο πολίτης, αλλά η δική της θέση στην εξουσία και μετά όλα τα υπόλοιπα. Είναι το μοίρασμα των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για 350.000 ανέργους το επόμενο διάστημα που ενδιαφέρει τους τρεις εταίρους.
Παραίτηση από βδομάδα
Από την κυβέρνηση χαρακτηρίζουν αμετάκλητη την απόφαση απομάκρυνσης του κ. Κικίλια προαναγγέλλοντας την αντικατάστασή του με υπουργική απόφαση στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας από τη στιγμή που ο ίδιος δεν υποβάλει παραίτηση. Εκτιμάται πάντως ότι το εν λόγο πισωγύρισμα συνδέεται με την ψήφιση από τη Βουλή έως την Κυριακή του νέου πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα.
Η ΝΔ δεν θέλει παραφωνίες από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ήδη εξάλλου υπήρξε εμπλοκή καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ζητήσει σύσκεψη των «3» πάνω στο πολυνομοσχέδιο κάτι που απορρίφθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι σήμερα πραγματοποείται συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου