Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Εννέα εφιαλτικοί μήνες για τους πολίτες. Τι θα πληρώσουμε στην εφορία

Νέα φοροκαταιγίδα έρχεται να αποτελειώσει τους εξασθενημένους πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα. Όλες οι ημερομηνίες κλειδιά


Ακόμα πιο δύσκολες μέρες, περιμένουν τους Έλληνες φορολογούμενους, ξεκινώντας από τον Ιούνιο. Στο επίκεντρο μπαίνει η ακίνητη περιουσία που φορολογείται αγρίως, την ώρα που όλοι παραδέχονται ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, βρίσκεται στο ναδίρ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", ο Γολγοθάς των φορολογουμένων, έχει χρονικό ορίζονται 9 μηνών και περιλαμβάνει τους εξής φόρους:
ΕΕΤΑ: Πρόκειται για το μεταβατικό στάδιο μεταξύ του χαρατσιού και του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που θα εφαρμοστεί το 2014. Για το 2013 το ΕΕΤΑ θα υπολογιστεί όπως ακριβώς και το χαράτσι και θα καταβληθεί μέσω ΔΕΗ, σε 5 διμηνιαίες δόσεις, με τελευταία τον Φεβρουάριο.
Περίπου 5.000.000 νοικοκυριά θα κληθούν από τον Ιούλιο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 να καταβάλλουν 1,9 δισ. ευρώ.
Όπως προβλέπει το Πολυνομοσχέδιο:
*Στις απαλλασσόμενες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες εντάσσεται και το 17% των επιφανειών των επιχειρήσεων κάμπινγκ.
*Θα είναι αυξημένο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών, αφού πλέον θα υπολογίζεται με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δήμου και όχι με 3 ευρώ το τ.μ.
*Θα επιβάλλεται και στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους δήμους και τις επιχειρήσεις.
*Θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαΐου 2013 δομημένες επιφάνειες, ακόμη και τις μη αποπερατωμένες οικοδομές που χρησιμοποιούν "εργοταξιακό" ρεύμα.
ΦΑΠ 2011 και 2012: Αφορά πάνω από 500.000 φορολογούμενους και η αποστολή των σημειωμάτων θα ξεκινήσει από Ιούνιο και Ιούλιο. Ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε όσους έχουν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή των ΦΑΠ 2011 και 2012 θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις και ο συντελεστής φορολόγησης είναι κλιμακωτός (από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου). Σύμφωνα με τις διατάξει του Πολυνομοσχεδίου η ελάχιστη δυνατή δόση είναι 50 ευρώ.
ΦΑΠ 2013: Ο συγκεκριμένος φόρος θα καταβληθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις και το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει την αποστολή των σημειωμάτων από το Φθινόπωρο.
Φόρος εισοδήματος: Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών που για τους περισσότερους θα προβλέπουν την καταβολή φόρων. Το ποσό μπορεί να αποπληρωθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις και τα πρώτα εκκαθαριστικά θα σταλούν τον Ιούλιο.
Τέλη Κυκλοφορίας: Στο τελευταίο δίμηνο του 2013 οι κάτοχοι αυτοκινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τέλη κυκλοφορίας.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Η νέα ρύθμιση προβλέπει 48 ή και απεριόριστες μηνιαίες δόσεις για όσους ενταχθούνβ και αποδεικνύουν ότι έχουν πραγματική αδυναμία. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου