Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Με ποια μέτρα θα πληρώσουμε 7 δισ. ευρώ στη διετία.(Δεν υπάρχει πάτος στην πτώχευση του λαού).




Νέα μείωση κατά 20% στους μισθούς στο Δημόσιο, η οποία θα συνδυαστεί με το νέο μισθολόγιο, αλλά και παράταση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις στο Δημόσιο μέχρι και το 2014


Με ποια μέτρα θα πληρώσουμε 7 δισ. ευρώ στη διετία

Της Μαρίας Βουργάνα
Δραστικό «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011, νέα μείωση κατά 20% στους μισθούς στο Δημόσιο, η οποία θα συνδυαστεί με το νέο μισθολόγιο, αλλά και παράταση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις στο Δημόσιο μέχρι και το 2014 δρομολογεί η κυβέρνηση.

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό της τρόικας, που καθυστερεί την καταβολή της 6ης δόσης, και λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των δανειστών μας, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος από την Ουάσιγκτον, σε εκδήλωση του Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), παρουσίασε λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των Ελλήνων.
Η περικοπή των φοροαπαλλαγών και η μείωση στους μισθούς του Δημοσίου έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση, όπως η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, η υπαγωγή 30.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μέχρι το τέλος του 2011 και επιπλέον περικοπές 4% κατά μέσο όρο στις συντάξεις.
Τα πρόσθετα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα ανέρχονται, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, σε 3% του ΑΕΠ ή περίπου 7 δισ. ευρώ για τη διετία 2011 - 2012.
Στο τραπέζι
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις φοροαπαλλαγές και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει:

Φοροαπαλλαγές. Περικοπές και κατάργηση εκατοντάδων φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, ακίνητα και έμμεσους φόρους ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές» που θα είναι της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011».
Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για πλήρη κατάργηση όλων των εκπτώσεων δαπανών (τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα, ενοίκια, δίδακτρα) για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ή 40.000 ευρώ.
Για χαμηλότερα εισοδήματα η πρόταση προβλέπει να εκπίπτει από το φόρο ποσοστό 10%. Το σενάριο αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ θα εκτινάξει στα ύψη τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2012.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ που πληρώνει 5.000 ευρώ ετησίως για τόκους στεγαστικού δανείου και 1.500 ευρώ σε ασφάλιστρα ζωής. Σε περίπτωση που υπάρξει πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω φόρο 1.240 ευρώ (1.000 ευρώ για τους τόκους δανείων και 240 ευρώ για τα ασφάλιστρα). Επίσης, με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ που ισχύει αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2011 θα επιβαρυνθεί με άλλα 700 ευρώ. Δηλαδή η συνολική επιβάρυνση του φορολογούμενου για τα εισοδήματα του 2011 φθάνει στα 1.940 ευρώ.
Για τα φυσικά πρόσωπα η κατεύθυνση είναι η περικοπή, ακόμα και η κατάργηση, των φοροαπαλλαγών μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος. Στο στόχαστρο μπαίνουν περισσότερες από 900 απαλλαγές που, σύμφωνα με τα στοιχεία, κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Τι ισχύει
Το νέο κύμα περικοπών στις φοροαπαλλαγές αφορά στις εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, τους τόκους στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, τις ασφαλιστικές εισφορές. Με βάση το ισχύον καθεστώς από το φόρο εκπίπτει το 20% των παραπάνω δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ. Το ψαλίδισμα θα αρχίσει από ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος και πάνω και θα κλιμακώνεται μέχρι την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 40.000 ευρώ.

Επίσης, στην «προκρούστεια κλίνη» μπαίνουν τα αφορολόγητα για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις και οι απαλλαγές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καθώς και στο ΦΠΑ.
Φοροαπαλλαγές προς περικοπή
1. Δαπάνες για ενοίκια, νοσήλια, γιατρούς, δίδακτρα, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο για προστατευόμενα τέκνα, κατοίκους παραμεθόριων περιοχών και αγρότες.
2. Απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης.
3. Τα αφορολόγητα όρια και οι ειδικές εξαιρέσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.
4. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.
5. Απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως οι πολύτεκνοι και άλλοι.
6. Εκπτώσεις δαπανών και ειδικές απαλλαγές για τις επιχειρήσεις.
Ξαναγράφεται το Μεσοπρόθεσμο
Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του Δημοσίου με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου
Επιπλέον περικοπή 4% κατά μέσο όρο στις συντάξεις
Εργασιακή εφεδρεία για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2011
«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές 1,3 δισ. ευρώ αναδρομικά από 1/1/2011. Στις φοροαπαλλαγές που περικόπτονται περιλαμβάνεται και η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ
Επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ μέχρι και το 2014. Στόχος η είσπραξη 2,4 δισ. ευρώ ετησίως
Εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις μέχρι και το 2014

hmerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου