Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Κρις Σμολς: Ο διάσημος συνδικαλιστής που φλέρταρε ο Μπάιντεν αλλά τον κέρδισε ο Κουτσούμπας

 

Επιμέλεια

Ο Κρις Σμολς και ο Ντέρικ Πάλμερ αναδείχθηκαν για το 2022 από το αμερικανικό περιοδικό Time ανάμεσα στα εκατό πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο                           Ο ανεξάρτητος Γερουσιαστής του Βερμόντ που συμμετέχει στη διάσκεψη των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς, έγραψε για τους Κρις Σμολς (στη φωτογραφία, επάνω, με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο) και Ντέρικ Πάλμερ:

«Τίποτα λιγότερο από ιστορικό»

«Σε μια εποχή ακραίας και αυξανόμενης ανισότητας εισοδήματος και πλούτου, η εργατική τάξη αυτής της χώρας αντεπιτίθεται με θάρρος και λέει στους δισεκατομμυριούχους και στις πιο ισχυρές εταιρείες στον πλανήτη ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα.»Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα του αυξανόμενου κινήματος της βάσης για οικονομική δικαιοσύνη στην εργασία από τη δημιουργία του Εργατικού Συνδικάτου της Amazon, με επικεφαλής τον Κρίστιαν Σμολς και τον Ντέρικ Πάλμερ.

»Παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ λίγους οικονομικούς πόρους ως ανεξάρτητο σωματείο – και αντιμετωπίζουν τις έντονες τακτικές διάλυσης των συνδικάτων, τις οποίες το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων θεωρεί παράνομες – συσπείρωσαν τους εργάτες και κατάφεραν να νικήσουν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Αμερική.

»Αυτό που έκαναν δεν είναι τίποτα λιγότερο από ιστορικό. Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην εργατική τάξη αυτής της χώρας ότι τώρα είναι η ώρα ν’ αντισταθεί στην εταιρική απληστία και ν’ απαιτήσει καλύτερους μισθούς, επιδόματα και συνθήκες εργασίας.»Η νίκη του Εργατικού Συνδικάτου της Amazon στο Staten Island θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αρχή ενός αναγεννημένου και ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος σ’ αυτή τη χώρα που θα βελτιώσει τη ζωή για όλους τους αμερικανούς εργαζόμενους. Ευχαριστώ Κρίστιαν και Ντέρικ».


Κρις Σμολς (δεξιά) και Ντέρικ Πάλμερ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για το ναυάγιο με τους μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου (φωτογραφία Dimitris Kapantais/SOOC)

Από τη ραπ στις αποθήκες

Ο Σμολς μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ και ακολούθησε καριέρα ράπερ. Στην αρχή ξεκίνησε τις περιοδείες με τον Meek Mill, αλλά μετά από λίγο καιρό εγκατέλειψε τη μουσική για να στηρίξει τα παιδιά του, δουλεύοντας στον κλάδο των υπηρεσιών και στις αποθήκες. Ετσι, βρέθηκε στην Amazon το 2015.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα όταν οργάνωσε απεργία εξαιτίας της έλλειψης πρωτοκόλλων ασφαλείας για την COVID-19 στην αποθήκη του Staten Island και την ίδια μέρα απολύθηκε, κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις, με τον ίδιο και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης να στρέφονται νομικά κατά του επιχειρηματικού κολοσσού.

Μετά την απόλυσή του, ο Κρις Σμολς όργωσε τις ΗΠΑ, επιχειρώντας να συσπειρώσει τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Το πέτυχαν μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του, Ντέρικ Πάλμερ, χωρίς καμία επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση, χωρίς καμία επίσημη σύνδεση με τον οργανωμένο συνδικαλισμό και χωρίς πολλά χρήματα.

Το σωματείο τους συγκέντρωσε περίπου 120.000 δολάρια στο GoFundMe, σε σύγκριση με τα 4,3 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε η Amazon στην προσπάθειά τους να τους συντρίψει.

«Ταπείνωσε την Amazon»

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την απόλυσή του ο Σμολς βοήθησε το Amazon Labor Union (ALU) να κερδίσει την ψηφοφορία για τη συνδικαλιστική οργάνωση στην αποθήκη JFK8 στο Στέιτεν Αιλαντ. Ηταν η πρώτη ρωγμή στη μέχρι πρότινος αδιαπέραστη αντι-συνδικαλιστική πανοπλία της γιγαντιαίας επιχείρησης.

Το περιοδικό Time έγραψε: «Ηρθε από το πουθενά και ταπείνωσε την Amazon. Είναι ο Κρις Σμολς το μέλλον του εργατικού κινήματος;», ενώ το Reuters ανέφερε ότι ως «επικεφαλής του συνδικάτου της Amazon, ο Σμολς έγινε από ράπερ φωνή διαμαρτυρίας».

Στον Λευκό Οίκο

Τον Μάιο του 2022, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ο υπουργός Εργασίας Μάρτι Γουόλς – οι οποίοι συμπροέδρευαν στην ομάδα εργασίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν – συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο με έξι επικεφαλής συνδικάτων αμερικανικών εταιρειών και συζήτησαν μαζί τους τις ιστορίες τους.

Ενας από αυτούς τους εργάτες ήταν ο Κρίστιαν Σμολς, ο δημιουργός του Εργατικού Σωματείου της Amazon (ALU), μετέδωσε την ίδια μέρα το Business Insider, προσθέτοντας ότι το ALU έγραψε ιστορία όταν η αποθήκη JFK8 στο Staten Island ψήφισε την Ενωση, για πρώτη φορά στο μεγαθήριο της λιανικής.

Ο καλεσμένος έκπληξη

Μαζί με τους εργαζόμενους υπήρχε και ένας καλεσμένος έκπληξη, σημειώνει το δημοσίευμα: ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Και συνεχίζει: Σ’ ένα βίντεο από την εκδήλωση, ο Μπάιντεν φαίνεται να χαιρετάει τον Σμολς με μια αγκαλιά και χειραψία. «Είσαι μπελάς, φίλε», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Σμολς, ο οποίος του απαντά: «Ναι, είμαι».

«Μου αρέσεις, είσαι το είδος του μπελά που προτιμώ», αναφέρει ο Μπάιντεν, συγχαίροντας τον Σμολς.

«Είχα ένα μικρό πρόβλημα, ίσως θυμάστε. Ελεγα ότι ανυπομονούσα να οργανωθούν», επισημαίνει ο αμερικανός πρόεδρος, «Αλλά τα κατάφερες», συμπληρώνει.

Λέει επίσης στον Σμολς «ας μην σταματήσουμε», υπαινισσόμενος περισσότερη οργάνωση στις αποθήκες της Amazon.

Στην Αθήνα

Αφού η ALU πέτυχε την πρώτη της νίκη στις αρχές Απριλίου, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για την οργανωτική προσπάθεια στο συνέδριο Building Trade Unions της Βόρειας Αμερικής. «Amazon, ερχόμαστε», είπε. «Παρακολουθώ».

Λίγες μέρες πριν τις τελευταίες εκλογές, ο Κρις Σμολς ήρθε με τον Ντέρικ Πάλμερ στην Αθήνα, προσκεκλημένοι του ΠΑΜΕ, της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ, και μίλησαν σε εκδήλωσή του με θέμα «Οργανώνουμε την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς».

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Κρις Σμολς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους μετανάστες που χάθηκαν στ’ ανοιχτά της Πύλου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ναυάγιο αποτελεί μέρος των απωλειών που μετρά η εργατική τάξη.

Τα περιστατικά αυτά «μου θυμίζουν γιατί πήραμε την απόφαση που πήραμε πριν τρία χρόνια», σχολίασε και ξεδίπλωσε το νήμα της προσπάθειας που οδήγησε στην ίδρυση της συνδικαλιστικής οργάνωσης στον αμερικανικό επιχειρηματικό κολοσσό.

«Τρία χρόνια πριν δεν ήμουν συνδικαλιστής. Δεν ήμουν ακτιβιστής, ούτε οργανωτής (…). Τρία χρόνια πριν, αν μου έλεγε κάποιος ότι θα στεκόμουν εδώ και θα σας μιλούσα, θα τον περνούσα για τρελό», είπε. Σήμερα, είναι πρόεδρος ενός συνδικάτου που εκπροσωπεί 8.300 εργαζόμενους.

Οπως εξήγησε, τα βήματα και οι νίκες που έχουν πετύχει δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή του αγώνα. Η εταιρεία αποτελεί ένα μεγαθήριο και, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα επόμενα χρόνια 1 στους 4 εργαζόμενους στις ΗΠΑ θα δουλεύει ή θα έχει δουλέψει γι’ αυτήν.

«Δεν έχουμε απέναντί μας μόνο την εταιρεία, έχουμε την κυβέρνηση, την αστυνομία», επισήμανε. «Χτίζοντας τη διεθνή αλληλεγγύη θα νικήσουμε», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι κανένα χρηματικό ποσό, όπως τα υπέρογκα κονδύλια που έχει επιστρατεύσει η «Amazon», δεν μπορεί να νικήσει τη δύναμη των εργαζομένων όταν είναι ενωμένοι.

«Χρειαζόμαστε ένα εργατικό κόμμα»

«Κοιτάξτε αριστερά σας, κοιτάξτε δεξιά σας. Και με όλη σας τη δύναμη φωνάξτε: Σε στηρίζω» ανέφερε.

«Κατάλαβα πως η Amazon δεν νοιάζεται για εμένα και αποφάσισα να πάρω θέση», είπε από την πλευρά του ο Ντέρικ Πάλμερ. «Δεν φτάνει μόνο ο αγώνας στην Amazon, θα χρειαστεί όλοι οι εργαζόμενοι να παλέψουμε», πρόσθεσε.

Οι δύο Αμερικανοί συναντήθηκαν και με συνδικαλιστές από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και την COSCO.

Συμμετείχαν επίσης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς στο κέντρο της Αθήνας για την τραγωδία με τους μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου.

Υστερα απ’ όλα αυτά ο Κρις Σμολς έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Χρειαζόμαστε ένα εργατικό κόμμα στις ΗΠΑ».

Αναφορά Κουτσούμπα

Σην ανάρτηση αυτή αναφέρθηκε από το βήμα της τελευταίας προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στο Σύνταγμα ο Γενικός Γραμματέας του Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και ο Κρις Σμολς απάντησε, κάνοντας Retweet στον λογαριασμό του το συγκεκριμένο απόσπασμα:

(Retweet έχει κάνει ο Κρις Σμολ και σε όλες τις αναρτήσεις του ΠΑΜΕ από τις συναντήσεις του στην Ελλάδα, όπως η παραπάνω στην αρχή του κειμένου με συνδικαλιστές του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, αλλά και από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για το ναυάγιο με τους μετανάστες στ’ ανοιχτά της Πύλου).https://www.in.gr/2023/07/01/life/stories/kris-smols-o-diasimos-syndikalistis-pou-flertare-o-mpainten-alla-ton-kerdise-o-koutsoumpas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου