Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Αποκάλυψη: "Παιχνίδι" στα χέρια του Ερντογάν ο Τραμπ - Τι γράφει στο βιβλίο του Αμερικανός εισαγγελέας

 


Βιβλίο Αμερικανού εισαγγελέα αποκαλύπτει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χειραγωγούσε σχεδόν απόλυτα τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο. Η "σκοτεινή" υπόθεση της Halkbank και η έρευνα που ο Τραμπ ήθελε να σταματήσει.

Ως έρμαιο των τουρκικών συμφερόντων και προσωπικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζει τον Ντόναλντ Τραμπ Αμερικανός εισαγγελέας σε βιβλίο του.

Ο Τζέφρι Στίβεν Μπέρμαν, ο οποίος υπηρέτησε ως Εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη από το 2018 έως και το 2020 γράφει συγκεκριμένα στο "Holding the Line" ότι η Τουρκία χειραγωγούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο έτσι ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα του Ερντογάν και της οικογένειάς του.

Η χειραγώγηση περνούσε (και) μέσα από την προστασία της τουρκικής τράπεζας Halkbank η οποία παραβίαζει τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Είναι σαφές ότι η επί της προεδρίας Τραμπ, όπως γράφεται στο βιβλίο, οι κυρώσεις δεν εφαρμόζονταν με ομοιόμορφο τρόπο. Η αντιμετώπιση ήταν επιλεκτική. Οταν άρχισε έρευνα της δικαιοσύνης για τις ευθύνες της τουρκικής τράπεζας, ο Τραμπ έσπευσε και τη σταμάτησε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Halkbank φαίνεται ότι δωροδοκούνταν με μετρητά τα οποία παραδίδονταν στο σπίτι του σε κουτιά παπουτσιών. Την ίδια ώρα χρυσός έβγαινε έξω από την Τουρκία σε πολύ μεγάλες ποσότητες (η αξία ξεπέρασε τα 20 δις δολάρια) γεγονός που βοήθησε την Τουρκία να "φουσκώσει" τις επιδόσεις τις στις εξαγωγές έτσι ώστε οι αγορές να έχουν μία στρεβλή εικόνα για τις δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας.

Οταν συνελήφθη ο γενικός διευθυντής της Halkbank, τα στόματα άνοιξαν. Στις σχετικές καταθέσεις έγινα λόγος ότι το παραπάνω σχέδιο "ξεπλύματος" ήταν σε γνώση του Τούρκου προέδρου ο οποίος είχε δώσει την έγκρισή του να εφαρμοστεί και να συνεχιστεί.

Ο Τραμπ αντέδρασε, όπως τονίστηκε και παραπάνω, στην έρευνα. Σύμφωνα με όσα γράφονται στο βιβλίο, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επηρέαζε τον πρώην γενικό εισαγγελέα Μπιλ Μπαρ ο οποίος εν συνεχεία ανέπτυξε μία ύποπτη δραστηριότητα. Αρχισε να συναντά ανθρώπους της τράπεζας χωρίς την παρουσία άλλων εισαγγελέων.

Αργότερα ο Μπαρ, πάντα σύμφωνα με τα γραφόμενα του Μπέρμαν, τον κάλεσε στο γραφείο του και τον απείλησε να μην παρέμβει στην υπόθεση. "Ηταν μία συμπεριφορά τραμπούκου η οποία μου έκανε μεγάλη εντύπωση" γράφει χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν συνέχισε να "μανιπιουλάρει" τον Τραμπ και σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο του G20 έδωσε στον τότε Αμερικανό πρόεδρο σημείωμα το οποίο είχαν γράψει οι δικηγόροι της Halkbank. H τράπεζα ζητούσε να σταματήσει η δίωξή της αφού "αφορούσε συναλλαγές σε χρυσό και σε καμία περίπτωση τις αμερικανικές τράπεζες".

Ο Τραμπ, όπως ο ίδιος ο Ερντογάν τόνισε στη συνέχεια, υποσχέθηκε να δόσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς "έτσι ώστε το θέμα της Halkbank να κλείσει".

Το περιστατικό, τέλος, με το σημείωμα το επιβεβαιώνει και στο δικό του βιβλίο ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον ο οποίος γράφει ότι ο πρώην πρόεδρος "προσποιήθηκε ότι διάβασε το σημείωμα".

https://www.news247.gr/kosmos/apokalypsi-paichnidi-sta-cheria-toy-erntogan-o-tramp-ti-grafei-sto-vivlio-toy-amerikanos-eisaggeleas.9759175.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου