Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Μάτι: Τη διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων

 


Λίγο πριν τον προσδιορισμό της δίκης των κατηγορουμένων για την τραγωδία στο Μάτι, κατατέθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά, ζητώντας να διερευνηθεί εάν είχε διαπραχθεί το κακούργημα της έκθεσης κατά συρροή σε κίνδυνο για τους 103 νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς, κατηγορία που παρά τις επίμονες προσπάθειες του ανακριτή Αθαν. Μαρνέρη,  ουδέποτε απαγγέλθηκε.

Με την αναφορά ζητείται να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναίρεσης στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει 21 άτομα μόνο για πλημμελήματα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε δύο ημέρες εκπνέει η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος για την άσκηση αναίρεσης. 

Τον Άρειο Πάγο επισκέφτηκαν το πρωί οι δικηγόροι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Βασίλης Ταουξής και Λουκάς Πουρσανίδης μαζί με συγγενείς θυμάτων για να καταθέσουν την αναφορά. 

«Τα στοιχεία της υπόθεσης βοούν ότι τελέσθηκε κακούργημα, αλλά και ότι έγιναν επισταμένες προσπάθειες συγκάλυψής του. Την διάπραξη κακουργήματος έχουν διαγνώσει ήδη αρκετοί αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, των οποίων όμως οι ενέργειες για τη διερεύνηση προσκρούουν σε ένα τείχος προστασίας των υπαιτίων… Η πρωτοφανής δυστοκία και τα επαναλαμβανόμενα προσκόμματα διερεύνησης του κακουργήματος παραπέμπουν σε ενεργούς μηχανισμούς συγκάλυψης του εγκλήματος, την ώρα που οι ψυχές των αδικοχαμένων, με βασανιστικό θάνατο, συνανθρώπων μας, οι συγγενείς τους, οι τραυματίες και εγκαυματίες, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα που βίωσε και βιώνει τραυματικά την τραγωδία περιμένουν δικαίωση και τιμωρία για το έγκλημα στην πραγματική του διάσταση», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην αναφορά με την οποία καλείται ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου να διερευνήσει και τις αξιόποινες πράξεις της συγκάλυψης και της υπόθαλψης των υπευθύνων. 

https://www.zougla.gr/greece/article/mati-ti-dierevnisi-kakourgimatikon-prakseon-zitoun-i-sigenis-ton-8imaton


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου