Τι είναι χειρότερο; Να μην το είχαν πάρει χαμπάρι ή να μην έκαναν τίποτα για να προειδοποιήσουν τον υπό παρακολούθηση Λευκορώσο δημοσιογράφο; Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς.
Καλές είναι οι οιμωγές και οι καταδίκες για τις πρακτικές του δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο και ακόμα καλύτερα θα είναι αν του επιβληθούν και κυρώσεις, που θα τον πονέσουν. Όμως, στην υπόθεση υπάρχουν ορισμένα αμείλικτα ερωτήματα που αφορούν την Ελλάδα, αφού η τύχη το έφερε από εδώ να ξεκινήσει η αεροπειρατεία.
Όπως έχει αποκαλυφθεί από διεθνή μέσα ενημέρωσης (πχ Bloomberg) και επιβεβαίωσε η αεροπορική εταιρεία, ο Λευκορώσος δημοσιογράφος και μπλόγκερ ήταν υπό παρακολούθηση στην Ελλάδα από ξένους πράκτορες(σίγουρα Λευκορώσους, ίσως και Ρώσους), που ουσιαστικά τον εγκλώβισαν στο αεροπλάνο, το οποίο και εξανάγκασαν με το γνωστό τρόπο να προσγειωθεί στο Μίνσκ της Λευκορωσίας αντί στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Δηλαδή, επί πολλές ημέρες αυτοί οι ξένοι πράκτορες δρούσαν στην Ελλάδα, παρανόμως φυσικά, αλλά αυτή είναι η δουλειά τους. Δεν ήρθαν εδώ για να τηρήσουν τους ελληνικούς νόμους. Το ερώτημα είναι τι έκαναν οι δικοί μας ομότεχνοί τους, οι της περίφημης Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Είχαν πάρει τίποτα χαμπάρι ή τα έμαθαν όλα από τις τηλεοράσεις μετά την αεροπειρατεία;
Δεν ξέρουμε τι είναι χειρότερο. Να μην το είχαν πάρει χαμπάρι ή να το πήραν και να μην έκαναν τίποτα έστω για να προειδοποιήσουν τον υπό παρακολούθηση Λευκορώσο δημοσιογράφο, ώστε να μην πέσει στο στόμα του λύκου.
Διότι, αν δεν κάνουμε λάθος, μέσα στην αποστολή της μυστικής υπηρεσίας μιας χώρας είναι να μην επιτρέπει την δράση ξένων πρακτόρων και όχι μόνο Τούρκων, στους οποίους είναι λογικό να επικεντρώνεται η δική μας ΕΥΠ. Η οποία, με Προεδρικό Διάταγμα, από τα πρώτα που έφερε η σημερινή κυβέρνηση, υπάγεται πλέον στον πρωθυπουργό.
Επομένως, δεν υπάρχει προϊστάμενος υπουργός, ο οποίος είτε θα αισθανόταν την ανάγκη να δώσει αυτοβούλως μιαν εξήγηση είτε θα ερωτάτο με την πρώτη ευκαιρία. Ούτε, φυσικά, πρέπει να περιμένουμε κάτι από τον διοικητή της Υπηρεσίας. Αρα, την ευθύνη των εξηγήσεων έχει, εκ των πραγμάτων, ο πρωθυπουργός ως ο άμεσος προϊστάμενός της. Και οφείλει να το κάνει.
Εκτός ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ θεωρούν ότι αρκεί η συμβουλή του αρχαίου Σόλωνα του Αθηναίου, όπως αποτυπώνεται σ’ αυτήν τη ρήση του: «Τα αφανή τοις φανεροίς τεκμαίρου»(«όσα δεν φαίνονται να τα συμπεραίνεις από αυτά που φαίνονται»).
https://www.news247.gr/gnomes/giwrgos-karelias/alonizoyn-xenoi-praktores-i-koimatai-i-eyp-poios-tha-dosei-mia-exigisi.9242627.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου