Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

(Απόσπασμα από ανάρτηση της ΙΣΚΡΑ! Τα σχόλια είναι περιττά για τη στάση της Ρωσίας)! Συγκρατημένα τα ρωσικά μέσα (Τα διεθνή ΜΜΕ για τον Μπάιντεν – Γενοκτονία και Κωνσταντινούπολη) -

 


Συγκρατημένα τα ρωσικά μέσα

To ρωσικό TASS επίσης συγκρατημένο μεταδίδει τη σχετική είδηση, παρότι η Ρωσία τότε είχε στηρίξει ιδιαίτερα τους Αρμενίους και αναγνώρισε τη σφαγή ως γενοκτονία το 1995.Το ρωσικό πρακτορείο αναφέρεται στο θέμα σαν την DW, δηλαδή αναφέρει τυπικά ότι κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε λάβει ανάλογη απόφαση. «Οι προκάτοχοι του Μπάιντεν  απέφυγαν τη χρήση του όρου. Σχετικά με αυτό το θέμα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας χαρακτήρισε την αναγνώριση του Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων ως απαραίτητο μήνυμα προς όλο τον κόσμο, ενώ η Τουρκία θεώρησε τον χαρακτηρισμό του Μπάιντεν απαράδεκτο», αναφέρει το TASS.

Και συνεχίζει: «Ο προκάτοχος του Μπάιντεν Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, απέφυγε να αναφέρει τη λέξη “γενοκτονία” στις δηλώσεις του σχετικά με τα γεγονότα του 1915. Ο Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), στου οποίου την κυβέρνηση ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος, δεν χρησιμοποίησε επίσης αυτόν τον όρο. Το 2019, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκριναν για πρώτη φορά ψηφίσματα στα οποία η τραγωδία του 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία χαρακτηρίστηκε ως γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτό προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην Άγκυρα.

Πριν από την έναρξη του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αρμενικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 1915, ως αποτέλεσμα της απέλασης και των συστηματικών δολοφονιών, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, από 600 χιλιάδες έως 1,5 εκατομμύρια Αρμένιους πέθαναν. Η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίζει το γεγονός των μαζικών θανάτων των Αρμενίων, αλλά αντιτίθεται στη χρήση του όρου «γενοκτονία» και θεωρεί τον αριθμό των θυμάτων, στον οποίο επιμένει η αρμενική πλευρά, πολύ υψηλό. Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο θάνατος των Αρμενίων δεν ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης κυβερνητικής πολιτικής, αλλά συνέπεια του εμφυλίου πολέμου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και ότι πολλά θύματα ήταν εξάλλου και Τούρκοι», καταλήγει το TASS.

https://iskra.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ae-%ce%bc%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bd-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%ba/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου