Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Μεθόδευση ιδιωτικοποιήσεων από τον Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης

 


Για πρακτική και μεθοδεύσεις  υποστελέχωσης υπηρεσιών , με σκοπό την εκχώρηση τους σε ιδιώτες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ τον Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει ότι «η  Διοίκηση του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης με ενέργειες που κάνει, ή παραλείψεις, οδηγεί νομοτελειακά σε εκχώρηση σε ιδιώτες πολλών εργασιών που είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά των υπαλλήλων του Συνδέσμου. Κάτι τέτοιο συνιστά ευθεία υπονόμευση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Δημοτικών Υπηρεσιών».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καθιστά σαφές ότι « δεν πρόκειται να δεχθεί εκχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταγγέλλουμε την πρακτική και τακτική του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης και επισημαίνουμε πώς κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Δημοτικών Υπηρεσιών θα απαντηθεί αγωνιστικά, όπως ξέρουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Να σημειωθεί ότι στο Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης συμμετέχουν οι δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά, Νεάπολης –Συκεών και Θεσσαλονίκης, με  σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία Κοιμητηρίων στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ:
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καταγγέλλει την πρακτική και τις μεθοδεύσεις του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης με στόχο την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Εδώ και αρκετό καιρό επιχειρεί με διαφόρους τρόπους την υποστελέχωση και κατάργηση υπηρεσιών, με προφανή στόχο, να εμφανίσει τους Ιδιώτες ως… σωτήρες. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η κατασκευή και λειτουργία Κοιμητηρίων και οι υπηρεσίες Καθαριότητας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.      
Η Διοίκηση του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης με ενέργειες που κάνει, ή παραλείψεις, οδηγεί νομοτελειακά σε εκχώρηση σε ιδιώτες πολλών εργασιών που είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά των υπαλλήλων του Συνδέσμου. Κάτι τέτοιο συνιστά ευθεία υπονόμευση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Δημοτικών Υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, δεν αξιοποίησε την διάταξη του άρθρου 24 του Ν.4479/2017, για να προβεί στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και δεν φρόντισε να προμηθευτεί τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό (σάρωθρα, απορριμματοφόρα, μικρούς φορτωτές, φορτηγά κ.α.) έτσι ώστε να παρέχονται όλες οι Υπηρεσίες με ίδια μέσα.
Επίσης, έλαβε απόφαση τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), για την οποία εκκρεμεί η θέση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης και η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία καταργούνται θέσεις ηλεκτρολόγου, υδραυλικού, χειριστών μηχανημάτων έργων, οδηγών, Δενδροκηπουρών και δεν δημιουργούνται νέες με τις αναγκαίες ειδικότητες, ώστε να μην χρειάζεται η ανάθεση εκτέλεσης εργασιών σε ιδιώτες.
Μεθοδεύει ακόμη την ανάθεση της λειτουργίας και συντήρησης των Κοιμητηρίων σε ιδιώτες. Πώς; Στον υπό έγκριση τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. προβλέπει ότι θα απασχολούνται μόνο τέσσερις Δενδροκηπουροί, οι δύο εκ των οποίων μάλιστα είναι προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, δηλαδή όταν συνταξιοδοτηθούν καταργείται η θέση. Αρκεί μόνο για να εφαρμοστεί αυτό να συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης του χώρου, ο Δήμος ή η Κοινότητα.
Τι πιο εξόφθαλμη προσπάθεια εκχώρησης σε ιδιώτες της ανάπτυξης πρασίνου στα κοιμητήρια και στον περιβάλλοντα χώρο και την διαμόρφωση με πράσινο των εκτάσεων εντός των οποίων βρίσκονται τα κοιμητήρια που ήδη λειτουργούν; Θέλει τέσσερις υπαλλήλους υπεύθυνους για έκταση που φθάνει τα 250 στρέμματα… Απίστευτο και όμως αληθινό. Όπως βέβαια θέλει Γραφείο Συντήρησης οικοδομικών, τεχνικών έργων και εγκαταστάσεων χωρίς ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και άλλες κρίσιμες ειδικότητες.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν πρόκειται να δεχθεί εκχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταγγέλλουμε την πρακτική και τακτική του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης και επισημαίνουμε πώς κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Δημοτικών Υπηρεσιών θα απαντηθεί αγωνιστικά, όπως ξέρουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
http://www.airetos.gr/poe-ota-methodeysi-idiwtikopoiisewn-apo-ton-syndesmo-dimwn-dytikis-thessalonikis.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου