Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

(Όταν... Δυο γάιδαροι μαλώνουν... νε... για ξένον αχυρώνα)! Αγριεύει η κόντρα Γερμανίας - ΔΝΤ για το χρέος

Φωτογραφία αρχείου από συνεδρίαση του Eurogroup

Μαρία Ψαρά

Η σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας σε σχέση με τις προϋποθέσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και η «ανένδοτη» στάση του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν «σημάδεψε» το Euro Working Group που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν «παγερό» και «δεν προμήνυε άμεσα μία συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».
Ωστόσο, πηγές του News 24/7 διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρξε ένταση μεταξύ των συμμετεχόντων σε σχέση με προηγούμενες συζητήσεις και πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως το Eurogroup του Μαΐου, την επόμενη Πέμπτη (24/5). Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με το χρέος, αλλά μέχρι τότε υπάρχει χρόνος για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Το βασικό «κόλλημα» αφορά το ΔΝΤ και το χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του προκειμένου να πάει στο ΔΣ του και να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε συνάντηση που προηγήθηκε του Euro Working Group, o Πολ Τόμσεν του Ταμείου εξήγησε το συγκεκριμένο ζήτημα στους εκπροσώπους των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το χρόνο που πιέζει.
Η βασική διαφωνία Γερμανίας (κυρίως)-ΔΝΤ παραμένει το πόσο αυτόματος θα είναι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, ενώ υπάρχουν και άλλες, όπως πχ. τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Κατά τα άλλα, το EWG συζήτησε για την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης ενόψει και της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών Αρχών στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης και των δανειστών είχαν στο μενού τους και «τρέχοντα» θέματα, όπως αυτό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου, όπου το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα πρέπει να κρίνει αν η Ελλάδα έχει “εκκαθαρίσει” τις οφειλές της ώστε να εκταμιεύσει το 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την προηγούμενη δόση. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί έως και τις 15 Ιουνίου.
Πάντως ευρωπαϊκή πηγή έλεγε ότι «η διάθεση της Αθήνας είναι να γίνουν όλα τα προαπαιτούμενα στην ώρα τους και αυτό είναι σημαντικό, γιατί όσα δεν μπορούν να γίνουν άμεσα, θα δρομολογηθούν». Ο ίδιος είχε την άποψη ότι «η Γερμανία δεν θα το φτάσει μέχρι τέλους –δε θα θελήσει να σηκώσει το βάρος τυχόν μη συμφωνίας».
Με μεγάλη αγωνία αναμένεται η ομιλία Π. Τόμσεν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση του think tank CEPS.
http://www.news247.gr/oikonomia/agrieyei-i-kontra-germanias-dnt-gia-to-chreos.6613237.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου