Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Δραγασάκης: Δεν εννοούσα ότι "η κρίση είναι δική μας"

Διευκρινίσεις για τη φράση «η κρίση είναι δική μας» έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας ότι εννούσε πως η κρίση είναι του ελληνικού καπιταλισμού και γι' αυτό δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός. Πρόσθεσε ακόμη ότι μίλησε για τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη και όχι συστημική δύναμη, όπως έγραψαν κάποια μέσα ενημέρωσης.

Δραγασάκης: Δεν εννοούσα ότι  η κρίση είναι δική μας
Σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο», ο κ.Δραγασάκης είπε ότι μίλησε θετικά ενώπιον των Γερμανών βουλευτών, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

«Δεν είμαστε αυτό που σας λένε, γιατί λένε διάφορα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είμαστε μια υπεύθυνη δύναμη, όχι υπεύθυνη συστημική δύναμη, όπως έγραψαν κάποιοι συνάδελφοί σας σε μια εφημερίδα, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη που αυτά που λέει τα εννοεί» τόνισε.
«Σχετικά με τη αναφορά μου στην κρίση, ότι η κρίση είναι και "δική μας", εννοούσα φυσικά ότι είναι κρίση του ελληνικού καπιταλισμού κατά πρώτο λόγο και δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός. Αν έκανα διάλεξη θα πρόσθετα και τα άλλα που έχω γράψει άπειρες φορές, ότι είναι μέρος της ευρύτερης ευρωπαϊκής κρίσης και έκφραση της παγκόσμιας κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Εδώ μιλούσαμε για έναν δίλεπτο χαιρετισμό, όπου ήθελα να πω αυτό που εκείνη τη στιγμή θεώρησα αναγκαίο να ακουστεί από τους Γερμανούς βουλευτές, που ήταν όλων των πολιτικών αποχρώσεων», διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε, επίσης: «Έχουμε κουραστεί να λέμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα τρίγωνο της αμαρτίας, που είναι οι τράπεζες, το πολιτικό σύστημα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα της διαπλοκής, και αυτός είναι ο πυρήνας της κρίσης. Το να φτάσει κανείς να αποδώσει στον Δραγασάκη π.χ. την άποψη ότι, λέγοντας πως η κρίση είναι και δική μας, εννοούσε ότι ο ελληνικός λαός φταίει για την κρίση, το θεωρώ επιστημονική φαντασία ή μάλλον κακή πρόθεση και σκόπιμη διαστρέβλωση των απόψεών μου. Κατ' αρχήν από τη διατύπωσή μου έλειπε ένα "και", "και δική μας". Φυσικά με τη φράση "δική μας" δεν εννοούσα του ελληνικού λαού, των θυμάτων της κρίσης, αλλά του συστήματος που έχουμε στην Ελλάδα. Πρέπει να σας θυμίσω ότι τα έχουμε γράψει αυτά από παλιά».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής μίλησε και για τη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς ζούμε έναν εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
«Είναι μια βαθιά αλλοίωση της δημοκρατίας και της δυνατότητας του λαού να παρεμβαίνει και να έχει γνώση των γεγονότων. Εάν συνέβαινε για πρώτη φορά, ίσως και να το αποδίδαμε σε κάποιες ειδικές συνθήκες. Επειδή όμως αυτό πια έχει γίνει κανόνας, είναι το νέο καθεστώς που θέλουν να επιβάλουν: η Βουλή να επικυρώνει αποφάσεις που έχουν ληφθεί αλλού και εκ των υστέρων να μαθαίνουμε την πραγματική τους σημασία», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι καίριας σημασίας ζήτημα, επισημαίνοντας ότι αυτό το οποίο επιχειρείται τώρα είναι τα χρέη να μείνουν στο κράτος και τα κέρδη από την όποια περαιτέρω λειτουργία των τραπεζών να μείνουν σε ιδιώτες. Δηλαδή, προσέθεσε, «αποξενώνεται το τραπεζικό σύστημα από εκείνον ο οποίος το διέσωσε, το ελληνικό δημόσιο». Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ακόμη:
«Εκείνος ο οποίος με βάση το νομοσχέδιο μπορεί να είναι ιδιοκτήτης των τραπεζών είναι ιδιωτικά funds, είτε ιδιώτες που και πριν είχαν τράπεζες, είτε νέοι που θα αποκτήσουν τώρα. Αυτό έχει τεράστια σημασία διότι αυτό το χρέος θα μας κυνηγάει και εμάς και τα παιδιά μας. Και, για να δείτε πόσο απροκάλυπτα έχουν γίνει τα πράγματα, περνάνε διάταξη, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται τα μέλη του ΤΧΣ από κάθε ευθύνη για πράξεις που μπορεί να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον. Αν και το ξέρουν, λοιπόν, ότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, νομοθετούν τη διάταξη που θα απαλλάσσει από κάθε ευθύνη όσους βλάψουν το δημόσιο συμφέρον».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63984380

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου