Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

(Χωρίς σχόλια)! Σόρος-Βαρουφάκης-Τσίπρας-Στίγκλιτz-Γκάλμπρεϊθ κλπ: Μια εξαιρετική παρέα, μια ωραία ατμόσφαιρα

σόρος

Παραθέτουμε από το Βήμα (24/11) το ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη για τις σχέσεις τρίτου τύπου, υπόγειες και φανερές, του ανθρώπου της παγκοσμιοποίησης των αγορών χωρίς σύνορα, “θαυματοποιού” στην κερδοσκοπία ανά τον πλανήτη, Τζορτζ Σόρος, με τον “όπου φυσάει ο άνεμος“, “ευρωπαϊστή”, jet set , Γ. Βαρουφάκη, με τον ορισμό, επίσης, της “κωλοτούμπας” Αλ. Τσίπρα και σειρά πολύφερνων αμερικανών οικονομολόγων που παρέχουν συμβουλές και συνταγές για πάσαν οικονομική νόσο.

Αυτές οι σχέσεις επιβεβαιώνουν το συστημικό αλαλούμ που κυριαρχούσε στα μυαλά των Τσίπρα και Βαρουφάκη, με τους τελευταίους να επιχειρούν, ως άλλοθι, να το διανθίσουν για “ξεκάρφωμα” με κούφια, άσφαιρα και απραγματοποίητα σχέδια διπλών νομισμάτων και εξόδων από την ευρωζώνη.
Όλον αυτόν τον κοσμοπολίτικο θίασο τον πλήρωσε ο ελληνικός λαός με ένα γλοιώδες προσκύνημα στις Βρυξέλλες με ένα τρίτο καταστροφικό μνημόνιο και μια επ’ αόριστον μεταμνημονιακή ληστεία και κηδεμονία της πατρίδας μας.
Ιδού το κείμενο του Βήματος:
Ο Σόρος και τα ανίψια του…
Η επιρροή του Σόρος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα που επανέρχεται με διάφορες αφορμές στην επικαιρότητα. 
Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα το 2013 στο συνέδριο του Πανεπιστημίου του Τέξας ήταν η δεύτερη προσπάθειά του να δείξει ότι αναγνωρίζεται ως σημαντική πολιτική φιγούρα στην Αμερική. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους κλήθηκε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κολούμπια προκειμένου να αναλύσει τις προτάσεις του για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Κύριοι χορηγοί της εκδήλωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν: το Levy Economics Institute of Bard College, με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, υποστηρικτή της δραχμής και μετέπειτα υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο οποίο ο Τζορτζ Σόρος έχει διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Και το Institute for New Economic Thinking (ΙΝΕΤ), το οικονομικό think tank που δημιούργησε ο Σόρος το 2009.
Επικεφαλής στην taskforce του INET για τη Μακροοικονομική Αποδοτικότητα και Σταθερότητα ήταν ο Τζ.Στίγκλιτζ, ενώ οι απόψεις του Τζ. Γκάλμπρεϊθ φιλοξενούνται τακτικά στο blog του Ινστιτούτου.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν πραγματοποιήθηκε η περίφημη συζήτηση Τσίπρα – Κλίντον στο πλαίσιο της Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη, ο Σόρος καθόταν στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου. Επίσης, τον περασμένο Ιούνιο, το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από τον Σόρος απένειμε το βραβείο της Open Society Foundation (του Σόρος) στον Στίγκλιτζ.
Η σύγκρουση Κοτζιά με τον Καμμένο
Η επιρροή του Σόρος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα που επανέρχεται με διάφορες αφορμές στην επικαιρότητα. Παραμένει νωπή η σύγκρουση του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ παλαιότερα ο κ. Βαρουφάκης είχε κατηγορηθεί ότι έπαιζε το παιχνίδι του Σόρος στην Ελλάδα. Ο Τζορτζ Σόρος, επισημαίνουν συνομιλητές του, στην έναρξη της ελληνικής κρίσης, η οποία πίστευε ότι θα διαρκούσε δέκα χρόνια, είχε παρασυρθεί από τον Στίγκλιτζ στην ιδέα του διπλού νομίσματος, αλλά στην πορεία άλλαξε γνώμη – το 2012 στο Νταβός δήλωσε ότι επιστροφή στη δραχμή ονειρεύεται μια ομάδα πανίσχυρων Ελλήνων.
Ο Βαρουφάκης, στο βιβλίο του «Ανίκητοι Ηττημένοι» (Εκδόσεις Πολιτεία) αναφέρει μια συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα τον Απρίλιο του 2012, στην οποία του μίλησε για μια συζήτηση που έκανε στο Βερολίνο «με τον Τζορτζ Σόρος και ότι συμφωνούσε κι εκείνος με την εκτίμησή μου για την κατάσταση της Ελλάδας και με την κεντρική ιδέα των προτάσεών μου για την Ευρώπη».
Το τηλεφώνημα στον Τσίπρα για… αποπομπή
Δύο μήνες αργότερα, η σχέση “διερράγη” όταν ο Βαρουφάκης ζήτησε άδεια για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και «ο Στουρνάρας έθεσε το εξωφρενικό ερώτημα: Γιατί το πανεπιστήμιο να μου δώσει άδεια για την Αμερική όταν ο σκοπός μου ήταν να συνεργαστώ με τον Σόρος για να σορτάρω τα ελληνικά ομόλογα;».
Τον Απρίλιο του 2015 ο Βαρουφάκης, πρώην σύμβουλος του ΓΑ.Π και τώρα αναβαθμισμένος από τον Τσίπρα σε υπουργό Οικονομικών (!), συμμετείχε σε κλειστό δείπνο στο βερολινέζικο ξενοδοχείο «Aldon», με τη συμμετοχή του Σόρος και άλλων διακεκριμένων συνδαιτυμόνων, αφήνοντάς τους με την εντύπωση ότι θα μπλόφαρε μέχρι τέλους με τους θεσμούς. Πολύ αργότερα (Οκτώβριος 2018) ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε για ξεκάρφωμα (!) ότι τον Ιούλιο του 2015 ο Σόρος τηλεφώνησε στον Τσίπρα για να ζητήσει την αποπομπή του από την κυβέρνηση.
Άλλοι πρωταγωνιστές της εποχής θυμούνται μια συνάντηση οικονομικών και πολιτικών παραγόντων στο σπίτι γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος σχετίζεται με τον Σόρος, στη διάρκεια της οποίας έγινε ένα τηλεφώνημα στον γνωστό επενδυτή και φιλάνθρωπο προκειμένου να διαλευκανθεί η σχέση του με τον Βαρουφάκη. «Κάνει κακό στην οικονομία της χώρας σας» μεταφέρεται ότι ήταν η απάντησή του.
Οι μαύρες μέρες για την ελληνική οικονομία μπορεί να αποτελούν παρελθόν, αλλά οι σχέσεις των παραπάνω προσώπων όχι. Ο Στίγκλιτζ π.χ. είναι μόνιμος προσκεκλημένος του Γ. Παπανδρέου στο Συμπόσιο της Σύμης, που εφέτος πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου