Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Η φτώχεια απειλεί το 31,8% των Ελλήνων ΦΤΩΧΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ - ΣΤΗ ΔΕΚΑΤΗ ΘΕΣΗ Η ΚΥΠΡΟΣ

Η φτώχεια απειλεί το 31,8% των Ελλήνων

Την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας επέλεξε η Eurostat για να δημοσιεύσει τη μελέτη της για τα επίπεδα φτώχειας στην Ε.Ε.. Σύμφωνα, λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν η Ελλάδα και το 31,8% των Ελλήνων απειλείται από τη φτώχεια, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τρίτη θέση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η Deutsche Welle με δημοσίευμά της παραθέτει τα στοιχεία της έρευνας της Eurostat, σύμφωνα με την οποία τη χρονιά που πέρασε το 21,7% περίπου του πληθυσμού της Ευρώπης (περίπου 109 εκατομμύρια άνθρωποι) αντιμετώπισαν το ρίσκο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Αναλυτικά η έρευνα της Eurostat όπως την ανάρτησε η  Deutsche Welle:
Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας σήμερα και τα νέα δεν είναι καλά για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat αναφορικά με το ποσοστό των πολιτών που κινδυνεύουν από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Eλλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 31,8% του πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια, ενώ μικρή είναι η διαφορά από τις δύο πρώτες χώρες (Στη Βουλγαρία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 32,8% και στη Ρουμανία στο 32,5%). Η Κύπρος βρίσκεται στη δέκατη θέση της λίστας της Eurostat με 21,9%, ενώ η Γερμανία στη 18η θέση με 18,7%.
Πώς όμως προσδιορίζει η Eurostat την απειλή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για τους πολίτες ενός κράτους-μέλους; Βάσει του ορισμού που δίνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, κίνδυνος φτώχειας υπάρχει όταν οι πολίτες, ακόμη κι αν λαμβάνουν κοινωνικές παροχές, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, υποφέρουν από σημαντική στέρηση υλικών αγαθών ή ζουν σε ένα εξαιρετικά χαμηλόμισθο νοικοκυριό. Βέβαια για τις μετρήσεις αυτές λαμβάνονται επιπλέον υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας.
Αυξημένη απειλή φτώχειας στην προνομιούχα «Γηραιά Ήπειρο»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2018 πάνω από 109 εκατ. άνθρωποι στην Ε.Ε. βρίσκονταν στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 21,7% του συνολικού πληθυσμού στις χώρες της Ε.Ε. – το 2017 το ίδιο ποσοστό ανερχόταν στα 25%.
Aπό την ανάλυση των στοιχείων επίσης προκύπτει ότι 11% των κατοίκων της Ε.Ε. με τριτοβάθμια εκπαίδευση απειλείται με φτώχεια. Μάλιστα ειδικά στο πεδίο αυτό την αρνητική πρωτιά έχει η Ελλάδα με 17% ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία και τη Μάλτα (με 4% αμφότερες).
Aναφορικά με τους ανέργους, το 80% των ανέργων στη Γερμανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτωχοποίησης, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στο 65%. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι τέλος ότι το 28% των κατοίκων των ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι σε θέση να πληρώσει μια εβδομάδα διακοπών τον χρόνο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να παρατηρείται στη Ρουμανία (59%) και το χαμηλότερο στη Σουηδία (10%).
Πηγές: DW. Eurostat, afp, kna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου