Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Αποχωρεί από την πολιτική ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Σπύρος Τζόκας



«Τερματίσαμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Τζόκα, στην αναγγελία «αποχαιρετισμού» στα αυτοδιοικητικά και επιστροφή στα Πανεπιστημιακά καθήκοντα.

Την πίτα του Δυτικού Τομέα Αθήνας, της Περιφέρειας Αττικής, έκοψε την Παρασκευή 18 Γενάρη, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Σπύρος Τζόκας, σε συνεργασία με το προσωπικό του Τομέα.
Αρχικά ο Σπύρος Τζόκας, έκανε τον απολογισμό της θητείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα με εικόνες, video και power point. (το υλικό αυτό σύντομα θα δημοσιευτεί). Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους Δημάρχους, φορείς, δημοσιογράφους και εκπροσώπους συλλόγων για τα καλά τους λόγια για το έργο που έγινε στην πενταετία. Μάλιστα χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις αυτές υπερβολικές. Τέλος μέσα σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικό κλίμα ανακοίνωσε ότι παρά τις προτάσεις που του έγιναν τόσο από τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονται στην Βουλή, όσο και εκτός αυτής, δεν πρόκειται να συμμετάσχει με οιανδήποτε ιδιότητα στις επερχόμενες εκλογές και θα επιστρέψει στα Πανεπιστημιακά καθήκοντά του. (το απόσπασμα της ομιλίας που ακολουθεί εξηγεί τους λόγους…)
Όταν τον Αύγουστο του 2015 αποχώρησα από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας με την αλλαγή πολιτικής του, εξηγούσα σε ένα άρθρο μου με τίτλο «Σπαράγματα Αυτοδιοίκησης» τους λόγους που με οδηγούσαν να παραμείνω στην Περιφερειακή Παράταξη «Δύναμη Ζωής» μέχρι να ολοκληρωθεί η αυτοδιοικητική περίοδος, μέχρι, δηλαδή, το 2019.

Στο άρθρο αυτό , που ο καθείς μπορεί να ανασύρει από το διαδίκτυο, είχα επικαλεστεί λόγους ηθικούς, δεοντολογικούς, ανθρώπινους και αυτοδιοικητικούς (η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει σχετική αυτονομία από τους κομματικούς μηχανισμούς).

Κατέληγα δε ως εξής: «Την μετάλλαξη αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να διευκολύνουμε με πράξεις, παραλείψεις, αστοχίες και ωχαδελφισμό και πολύ περισσότερο με αναχωρητισμούς. Το λέω αυτό, επειδή πιστεύω ότι ο διάλογος που έχει ανοίξει για το παρόν, το μέλλον και τις προοπτικές του εγχειρήματος της συνύπαρξης σε αυτοδιοικητικά σχήματα δυνάμεων της ΛΑΕ, μελών άλλων αριστερών οργανώσεων και ανεξαρτήτων με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συσκοτίζει τον στόχο. Ο στόχος, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι, και το λέω ευθέως, να συνεχίσουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα που κάποτε υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχουν τους ίδιους στόχους και να μην γίνουν υποχείρια των κυβερνητικών ή κομματικών επιλογών, να είναι απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα και δίπλα στη δοκιμαζόμενη από τα μνημόνια κοινωνία. Αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος, της ιδεολογικής ηγεμονίας, και όχι του αναχωρητισμού που επιδιώκουν κάποιοι που τους συμφέρει.» 
Με την άποψη αυτή πορεύθηκα μέχρι σήμερα, με διακριτές θέσεις σε θέματα αρχής και δημοσιοποίηση αυτών (π.χ Ελληνικό). Έτσι πιστεύω ότι υπηρέτησα τις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας, που ομοιάζουν πολύ με την γενέτειρα μου την Καισαριανή και έθεσα ένα λιθαράκι στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων της.
Συνεπής στις απόψεις μου, όπως προσπάθησα σε όλη τη ζωή μου, δεν θα είμαι για λόγους αμιγώς πολιτικούς και μόνο πάλι υποψήφιος με τη «Δύναμη Ζωής» στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Και λέω “αμιγώς πολιτικούς”, επειδή στην Παράταξη συνάντησα και δημιούργησα φίλες και φίλους και φεύγω με τις καλύτερες αναμνήσεις. Οι θέσεις, οι αντιθέσεις, οι συνθέσεις και οι διαφωνίες κινούνταν σε ένα καθαρά πολιτικό επίπεδο και δεν επηρέαζαν τις καλές προσωπικές – συντροφικές μας σχέσεις. Εξάλλου ποτέ η Παράταξη δεν μου δημιούργησε πρόβλημα για τις διαφοροποιήσεις μου σε κομβικά θέματα, όπως στα Συνέδρια της ΕΝΠΕ, στην απόρριψη του «Κλεισθένη», στη θέση μου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στη θέση μου για την εκποίηση του Ελληνικού και άλλα. 
Ποτέ. Μαζί δώσαμε μάχες που δεν είχαν δοθεί στο παρελθόν και πετύχαμε αρκετά. 
Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους και τις φίλες που, είτε προσωπικά, είτε μέσω των συλλογικών τους οργάνων (κόμματα ή παρατάξεις εννοώ) με τιμούν με την πρόταση τους να είμαι και πάλι υποψήφιος με τη «Δύναμη Ζωής».
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και εκείνους που μου πρότειναν να είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης στην Αττική με τις ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις. Είναι μεγάλη τιμή για μένα η εμπιστοσύνη που μου δείχνουν. 
Θέλω, όμως, να τους ενημερώσω τόσο αυτούς, αλλά και κάποιους που κάνουν την επιθυμία τους πραγματικότητα και τους δημοσιολογούντες στο κενό ότι δεν επιθυμώ να είμαι υποψήφιος ούτε στην Αυτοδιοίκηση, ούτε πολύ περισσότερο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και δεν θα είμαι. Πουθενά. 
Εξάλλου το έχω δηλώσει και άλλη φορά ότι ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΜΕ. Πρόσφατα με επιστολή μου απέρριψα πρόταση συλλογικών φορέων και κομμάτων να είναι υποψήφιος και πάλι στο Δήμο Καισαριανής. Αρκετά. 
Υπηρέτησα την Αυτοδιοίκηση από όλα τα μετερίζια: Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος, Δήμαρχος, στο ανώτατο συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), Αντιπεριφερειάρχης και στο ανώτατο συλλογικό όργανο της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης την ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.). Τέλος μέχρι τον Αύγουστο του 2015 ήμουν υπεύθυνος στο τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησα σε όλη αυτή την πορεία να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορούσα. 
Από άλλα πόστα πλέον. Με την παρακαταθήκη και την εμπειρία μου στην Αυτοδιοίκηση θα συναντηθούμε στους δρόμους και στα κινήματα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την τιμή και την αξιοπρέπεια του δοκιμαζομένου ανθρώπου, ενάντια στην κοινωνία των πλουσίων που έχει στηθεί. Θα συνεχίσω με το μεγαλύτερο αξίωμα: του ενεργού πολίτη. Να ηττηθεί υπέρ των παιδιών μας, υπέρ της νέας γενιάς ο πολιτικός κυνισμός εκείνος που ξέρει την τιμή όλων σχεδόν των πραγμάτων, αλλά την αξία κανενός.
Τελειώνω με αυτό που γνωρίζω καλά τώρα. Τώρα που πέρασαν τα χρόνια. Το γνωρίζω πολύ καλά… στην πιο όμορφη θάλασσα δεν έχω κολυμπήσει ακόμα και προφανώς δεν φτάνει μια ζωή. Το γνωρίζω αυτό. Γνωρίζω όμως και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: στον βρώμικο βούρκο δεν έχω πέσει ακόμα και δεν πρόκειται σ’ αυτή τη ζωή.” 

Στην κοπή της πίτας, που έγινε στο θέατρο του Νέου Δημαρχείου Περιστερίου, παραβρέθηκε σύσσωμο το προσωπικό του Δυτικού Τομέα Αθήνας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς επίσης και διακεκριμένοι αιρετοί δημοτικοί άρχοντες της Δυτικής Αθήνας. Ειδικότερα παραβρέθηκαν οι κ.κ. Παχατουρίδης Ανδρέας, δήμαρχος Περιστερίου, Ζενέτος Νίκος, δήμαρχος Ιλίου, Καπλάνης Γιώργος, δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ. Σχινάς, η Αγγελική Σαπουνά και Νάσος Αναγνωστόπουλος, Αντιπεριφερειάρχες, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κορδής Νεκτάριος, Στεφανοπούλου Αναστασία, Δανάκος Χριστόφορος, Μαρία Χριστάκη και Ελισάβετ Τασούλη, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κος Τόσκας, ο στρατηγός, Διευθυντής των Διαβιβάσεων του ΓΕΣ ο Δημήτρης Μαραβέλιας πρώην Δήμαρχος Χαϊδαρίου και μέλος του Δ.Σ ΕΝΠΕ, Ο Νίκος Σακούτης μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης, ο κ. Αρβανίτης Γ.Γ ΑΣΔΑ, η αναπληρώτρια Διοικητής του «ΑΤΤΙΚΟΝ» κα. Κρεμμύδα, οι Αντιδήμαρχοι Περιστερίου κ.κ. Σταυρούλιας Αλέξης, Τσιώτα Μαίρη και Μπέτσης Βασίλης, Η Αντιδήμαρχος Πετρούπολης κα. Κανέλλη, ο Αντιδήμαρχος Αιγάλεω κ. Νικητάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιλίου κ.κ.Χαραλαμπόπουλος και Λιόσης, ο Πρόεδρος Δ.Σ Περιστερίου κ. Λώλος, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγίων Αναργύρων κ. Σταυρουλάκης, Ιλίου κ.κ Βέργας και Κάβουρας, Περιστερίου οι κ.κ Δάναρης, Ζούτσος, Παπαδόπουλος, Αιγάλεω ο κ. Μπέσης, και Πετρούπολης ο κ. Λάππας. Επίσης παραβρέθηκαν υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής καθώς και το σύνολο του τύπου της περιοχής. 

http://www.airetos.gr/apoxwrei-apo-tin-politiki-o-antiperifereiarxis-dytikis-athinas-spyros-tzokas.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου