Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

(Ο ελληνο-ρωσικός θρησκευτικός πόλεμος σε... άλλο επίπεδο)! Σειρά συναντήσεων του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με πρέσβεις

Σειρά συναντήσεων του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με πρέσβεις
Σειρά συναντήσεων είχε σήμερα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Ιερώνυμος, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αρχής γενομένης με τη νέα πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Ελλάδα, Ιβέτα Ιρίτσοβα.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αντήλλαξαν ευχές για υγεία και ευημερία τη νέα χρονιά.«Αναφερθήκαμε στους ιερούς δεσμούς της Σλοβακικής Δημοκρατίας με την Ελλάδα, που απορρέουν από τα χρόνια του Κύριλλου και του Μεθοδίου και στις παραδόσεις μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε η Σλοβάκα πρέσβειρα, ενώ ο αρχιεπίσκοπος τόνισε, ότι «στη συζήτηση πρυτάνευσε η σκέψη για την προσφορά των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και στην υποχρέωση που έχουμε σε αυτά τα δύο μεγάλα πρόσωπα της ορθοδοξίας».

Ακολούθησε η επίσκεψη του πρέσβη της Παλαιστίνης, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι, ο οποίος παρέδωσε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επιστολή από τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, με ευχές για το νέο έτος.

Επιπλέον, ο πρέσβης ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο σχετικά με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και τη θέση Αμπάς, που επιμένει στη λύση του ζητήματος και την ειρήνη στην περιοχή.

Ένα ειρηνικό έτος, ήταν η ευχή του αρχιεπισκόπου, ο οποίος σημείωσε, πως «μας έχει ξαφνιάσει η απόφαση του Προέδρου της Αμερικής» και επισήμανε, ότι «τα Ιεροσόλυμα ήταν πάντα το κέντρο της Χριστιανοσύνης, ιδιαίτερα το Πατριαρχείο. Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις».

Εν συνεχεία, την πόρτα της Αρχιεπισκοπής πέρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά, η οποία συζήτησε με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέματα της επικαιρότητας και κοινού ενδιαφέροντος.

Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας απασχόλησαν τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένο και τον αρχιεπίσκοπο, στη συνάντηση που ακολούθησε.

«Η Πολιτεία εμμένει στο καθήκον της. Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για τα εθνικά ζητήματα και για το θέμα της Μακεδονίας. Το σημαντικότερο είναι να βοηθήσουμε εμείς, ως κράτος, την Εκκλησία, στους άρρηκτους δεσμούς που έχουμε» τόνισε ο Δημήτρης Καμμένος και συμπλήρωσε, πως «το βασικό είναι να βοηθήσουμε το κύτταρο της οικογένειας, ώστε να γεννιούνται πολλά παιδιά και η Πολιτεία να στέκεται δίπλα τους, όπως στέκεται η Εκκλησία, με πολλούς τρόπους».

Σχετικά με το Σκοπιανό, ο Δ. Καμμένος δήλωσε ότι «η θέση μας είναι σαφής. Δεν δεχόμαστε κανένα όνομα και κανέναν αλυτρωτισμό. Όχι μόνο την ώρα της συμφωνίας, αλλά θα ζητήσουμε διασφαλίσεις και για την επόμενη ημέρα, ώστε να μην ξανασηκωθούν χάρτες, να μην υπάρχει “Μακεδονική” Εκκλησία, όπως τελευταία έχει εγερθεί αυτό το αίτημα ή για παράδειγμα η “μακεδονική” εθνικότητα στα διαβατήριά τους. Θα περιμένουμε μια συνολική λύση τελική και την οποία πιστεύουμε να στηρίξει ο ελληνικός λαός και συμφωνούμε, τουλάχιστον εγώ προσωπικά, με τη θέση της Εκκλησίας».

Ο αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι τα θέματα είναι πολλά και καυτά και ότι η σκέψη του βρίσκεται στο Σκοπιανό και στην προσοχή που πρέπει να έχουμε όλοι στην οικογένεια.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «αυτή αποτυπώνεται στο γράμμα που έστειλε η Ιερά Σύνοδος στον πρωθυπουργό, όπως επίσης η θέση του απεικονίζεται στο γράμμα που έστειλε προς εμένα ο κ. Τσίπρας. Επομένως, έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας, αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση και παρακολουθούμε με πολλή προσοχή και ανησυχία. Αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι θα υπάρξουν ανακοινώσεις» είπε ο κ. Ιερώνυμος.

Σχετικά με το δημογραφικό ανέφερε, ότι «οι ερευνητές ισχυρίζονται πως ύστερα από 20 ή 30 χρόνια ο πληθυσμός της πατρίδας μας θα είναι γύρω στα 6.000.000. Βάλτε τη νεολαία που φεύγει και συνεχίζει να φεύγει, τους πληθυσμούς των μουσουλμάνων οι οποίοι όσοι και να φύγουν θα μείνουν πολλοί, την υπογεννητικότητα τη δική μας και τον πολλαπλασιασμό των μουσουλμάνων και σχηματίστε την εικόνα της Ελλάδος ύστερα από 20 ή 30 χρόνια. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολήσει σήμερα και να βοηθήσει η κυβέρνηση, με τα μέτρα που παίρνει, τις φτωχές οικογένειες και τους πολύτεκνους, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα».

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Βουλής, καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος προσέφερε στον αρχιεπίσκοπο το νέο του βιβλίο «Τώρα Νικάμε τις Καρδιοπάθειες» και τον προσκάλεσε στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, στις 25 Ιανουαρίου, στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος τον ευχαρίστησε και του προσέφερε το βιβλίο του «Χριστιανική Βοιωτία».


http://www.zougla.gr/greece/article/sira-sinantiseon-tou-arxiepiskopou-ieronimou-me-presvis-1533881

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου