Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Έκκληση διανοουμένων και ακτιβιστών για το Αφρίν

 Έκκληση διανοουμένων και ακτιβιστών για το Αφρίν
Ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές, ανάμεσα στους οποίους και ο Νόαμ Τσόμσκυ, εξέδωσαν μία επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, καλώντας τη να πάρει θέση ενάντια στη στρατιωτική επίθεση εκ μέρους της Τουρκίας στο καντόνι του Afrin:


«Οι υπογράφοντες ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουμε ότι οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν και των ΗΠΑ οφείλουν να διασφαλίσουν ότι η κυριαρχία των συριακών συνόρων δεν θα παραβιαστεί από την Τουρκία και ότι ο λαός του Afrin στη Συρία θα μπορέσει να ζήσει ειρηνικά.
Το Afrin, ο πληθυσμός του οποίου είναι κυρίως κουρδικός, είναι μια από τις πιο σταθερές και ασφαλείς περιοχές της Συρίας. Με πολύ μικρή διεθνή ενίσχυση, το Afrin έχει υποδεχτεί τόσους πολλούς Σύρους πρόσφυγες την τελευταία πενταετία, ώστε ο πληθυσμός του να έχει διπλασιαστεί στις 400.000. Το Afrin περιβάλλεται τώρα από εχθρούς: υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες τζιχάντ, την Αλ Κάιντα και την ίδια την Τουρκία. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει με επίθεση εναντίον των Κούρδων εταίρων των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, τη YPG (Μονάδες Λαϊκής Προστασίας), με την οποία έχουν συμμαχήσει οι Η.Π.Α., στον πόλεμο εναντίον της ISIS. Η Τουρκία κατηγορεί τη YPG ως «τρομοκράτες», παρά τη μακρόχρονη ιστορία της τελευταίας στη δημιουργία τοπικών δημοκρατικών συμβουλίων διοίκησης σε κάθε μια από τις πόλεις που έχει απελευθερώσει από το ISIS και παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της ότι δεν στοχεύει το τουρκικό κράτος και επιθυμεί να λειτουργήσει μόνο ως αμυντική δύναμη για τους Κούρδους της Συρίας και τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες που ζουν στη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βορείου Συρίας (DFNS), γνωστή και ως "Rojava", η οποία περιλαμβάνει το Afrin.

Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει μια τεράστια στρατιωτική δύναμη στα σύνορα με το Afrin και ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει υποσχεθεί να επιτεθεί με ισχυρές δυνάμεις στο υπό κουρδικό έλεγχο καντόνι, καταστρέφοντας έτσι ένα ειρηνικό θύλακα και θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες και πρόσφυγες, απλά και μόνο λόγω της εχθρότητάς του εναντίον των Κούρδων.

Μια τέτοια επίθεση εναντίον των ειρηνικών πολιτών του Afrin είναι μια κραυγαλέα πράξη επίθεσης εναντίον μιας ειρηνικής και δημοκρατικά διοικούμενης περιοχής και του πληθυσμού της. Η Τουρκία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση χωρίς την έγκριση της Ρωσίας, του Ιράν και της Συρίας -και την αδράνεια των ΗΠΑ να την σταματήσουν. Ο κουρδικός λαός έχει υποστεί την απώλεια χιλιάδων νέων ανδρών και γυναικών, που εντάχθηκαν στο YPG και τις Μονάδες Προστασίας Γυναικών YPJ, για να απαλλάξουν τον κόσμο από την ISIS. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα έχουν ηθική υποχρέωση να σταθούν στο πλευρό του κουρδικού λαού. Καλούμε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Afrin και να αποτρέψουν την περαιτέρω τουρκική επιθετικότητα στη Συρία.

Υπογραφές:

Noam Chomsky, Ομότιμος Καθηγητής M.I.T.

Michael Walzer, Institute for Advanced Study, Princeton University, Ομότιμος Καθηγητής

Charlotte Bunch, Διακεκριμένη Καθηγήτρια Θεμάτων Γυναικών και Φύλου, Rutgers University

Todd Gitlin, Κοινωνιολόγος και Πρόεδρος Διδακτορικού Προγράμματος στις Επικοινωνίες, Columbia University

David Graeber, Καθηγητής Ανθρωπολογίας, London School of Economics

Nadje Al-Ali, Καθηγήτρια Θεμάτων Φύλου, SOAS University of London

David Harvey, Διακεκριμένος Καθηγητής Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας, CUNY Graduate Center

Michael Hardt, πολιτικός φιλόσοφος και Καθηγητής Λογοτεχνίας, Duke University

Marina Sitrin, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, SUNY Binghamton

Ann Snitow, ακτιβίστρια και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, New School

Bill Fletcher, Jr., τέως Πρόεδρος του TransAfrica Forum

David L. Phillips, Διευθυντής Προγράμματος για την οικοδόμηση της ειρήνης και τα δικαιώματα,, Columbia University

Joey Lawrence, φωτογράφος και σκηνοθέτης

Meredith Tax, συγγραφέας και διοργανώτρια, North America Rojava Alliance (NARA)

Debbie Bookchin, δημοσιογράφος και συγγραφέας, NARA

Πηγή: theregion.org


http://www.zougla.gr/kosmos/article/eklisi-dianoumenon-ke-aktiviston-gia-to-afrin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου