Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Μια είδηση πως η Κίνα θα σταματήσει να αγοράζει κρατικό χρέος των ΗΠΑ, το δολάριο «βυθίστηκε». Το Πεκίνο πάντως διαψεύδει

Οι αρχές της Κίνας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επίσημη διάψευση δημοσιευμάτων ΜΜΕ που ανέφεραν πως το Πεκίνο θα σταματήσει ή θα μειώσει τις αγορές αμερικανικού κρατικού χρέους.

Η είδηση ήταν αρκετή για να καταγράψει το δολάριο μια πολύ μεγάλη «βουτιά» και σημειώνοντας χθες, Τετάρτητην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του έναντι του ιαπωνικού γεν τους τελευταίους σχεδόν οκτώ μήνες.
Σημειώνεται πως η κινεζική κυβέρνηση ρυθμίζει τις αγορές ομολόγων που εκδίδει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «βάσει των συνθηκών της αγοράς και των επενδυτικών της αναγκών», υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος του κινεζικού δημόσιου φορέα εποπτείας της κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News, που επικαλέστηκε πηγές με γνώση του θέματος, αξιωματούχοι που αξιολογούν τις τοποθετήσεις της Κίνας σε συνάλλαγμα πρότειναν να επιβραδυνθούν ή να σταματήσουν οι αγορές αμερικανικών ομολόγων.
Το αμερικανικό νόμισμα βέβαια κατέγραφε πτώση και πριν από τα επίμαχα δημοσίευμα, καθώς η κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να μειώσει τις αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων (JGB) είχε ήδη δημιουργήσει αναταραχές στις αγορές συναλλάγματος.
Σε κάθε περίπτωση οι αρχές της Κίνας διαψεύδουν τις αναφορές εκτιμώντας πως τα δημοσιεύματα «πιθανότατα οφείλονται σε πηγές με εσφαλμένη κρίση» ή απλά πρόκειται για «ψευδείς ειδήσεις». Ωστόσο το όλο περιστατικό ήταν αρκετό για να καταδείξει πόσο εύθραυστη είναι και η αμερικανική οικονομία. 
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://www.huffingtonpost.gr/entry/mia-eidese-pos-e-kina-tha-stamatesei-na-ayorazei-kratiko-chreos-ton-epa-to-dolario-vethisteke-to-pekino-pantos-diapseedei_gr_5a56f790e4b08a1f624b5b07?utm_hp_ref=gr-homepage&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου