Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι Γερμανοί Σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα


Τι πρότειναν στον πρωθυπουργό και το απέρριψε


Εταιρεία Γερμανών Συμβούλων, την GoetzPartners, είχαν προσλάβει την περασμένη άνοιξη οι κ.κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης, η οποία τους παρείχε τεχνογνωσία για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των "Νέων του Σαββατοκύριακου".


Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, παρά την αντιγερμανική ρητορεία, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών δεν είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν με ένα μεγάλο γερμανικό γραφείο συμβούλων επιχειρήσεων που έχει άριστες διασυνδέσεις με κυβερνητικές πηγές, κομματικά στελέχη και οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας.

Στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, οι Γερμανοί μάνατζερ έκαναν συγκεκριμένη πρόταση: να χρησιμοποιηθεί το Ταμείο ως όχημα για την προσέλκυση επενδύσεων. Όμως η πρόταση δεν έφτασε ποτέ στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αντ’ αυτού, σύμφωνα με την εκδοχή που περιγράφει στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" πηγή της γερμανικής εταιρείας συμβούλων, αποφασίστηκε το δημοψήφισμα που οδήγησε στην απειλή του Grexit και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Ή άλλο νόμισμα ή ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων ήταν η πρόταση της GoetzPartners που ασχολούνταν εκείνη την περίοδο μόνο με την Ελλάδα. Η επαφή με την εταιρεία είχε γίνει μέσω ενός ανθρώπου που ανήκε στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού και γνώριζε την εταιρεία.

Το κλειδί θα ήταν το Ταμείο Καταπιστευτικής Διαχείρισης, όπως το γερμανικό Τρόικχαντ, που θα διαχειριζόταν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με τα έσοδα από αυτές να χρησιμοποιούνται για την έκδοση ομολόγου και την προσέλκυση κεφαλαίων από ιδιώτες.

Οι Γερμανοί μάνατζερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διασφάλιζαν επαφές με κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους, έτοιμους να επενδύσουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, ενώ διαβεβαίωναν τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών ότι η πρόταση θα γίνει δεκτή από την πολιτική ηγεσία του Βερολίνου.

Ο κ. Τσίπρας τελικά δεν έθεσε την πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο. 

Κι αυτό όχι επειδή φοβόταν την απόρριψή της από την αριστερή πτέρυγα,αφού όπως γράφουν "ΤΑ ΝΕΑ" οι Γερμανοί μάνατζερ μιλούσαν με «ανοιχτά χαρτιά» και ευκολότερα με υπουργούς όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Νάντια Βαλαβάνη, αλλά διότι έκρινε ο πρωθυπουργός ότι πολιτικά δεν μπορούσε σε εκείνη τη φάση να παρουσιάσει ως δική του μία πρόταση με την οποία θα συμφωνούσαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


http://zeidoron.blogspot.gr/2016/01/blog-post_148.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου