Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Και με την "βούλα" εισαγγελέα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ χρηματιζόταν από τον Α. Βγενόπουλο. Καταστρέφονται λαοί, θησαυρίζουν πολιτικάντηδες.


Του Γ.Γ.

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από το πρωτοσέλιδο της σημερινής κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης». Μαθαίνουμε λοιπόν ότι «Με επίσημα πλέον στοιχεία   αποδεικνύεται η χρηματοδότηση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ από την εταιρεία Focus. Με βάση την έκθεση που δημοσιοποίησε ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ο ΔΗΣΥ έλαβε το ποσό των 600.000 ευρώ (σε τρία εμβάσματα) και το ΑΚΕΛ το ποσό των 881.000 ευρώ (σε τέσσερα εμβάσματα).



Το ψάξαμε λίγο το θέμα. Η Focus Maritime Corporation, η εταιρεία που παρουσιάζεται να χρηματοδότησε τα δυο Κυπριακά κόμματα, τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας  για τις Προεδρικές εκλογές του 2008, φέρεται να ανήκει στον Μιχάλη Ζολώτα, στενό συνεργάτη του Α. Βγενόπουλου. 

Όπως μάλιστα διαβάζουμε στην εφημερίδα «Σημερινή» ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, η οποία είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης  εκφράζει την άποψη πως «ίσως ο κ. Βγενόπουλος πρέπει να έρθει, όχι για να δικαστεί, αλλά για να μας μαρτυρήσει κι άλλες σχέσεις κι άλλα λεφτά που δόθηκαν, να προβεί σε αποκαλύψεις». 
Και επειδή σύμφωνα με την δήλωση του Κύπριου Γενικού Εισαγγελέα, η διαπλοκή αυτή δεν συνιστά ποινικό αδίκημα με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε την εν λόγω χρονική περίοδο, ο ίδιος   τόνισε πως «το αν πρόκειται περί ποινικών αδικημάτων ή όχι ολίγον αλλάζει την ουσία της διαπλοκής με εταιρείες και πρόσωπα τα οποία έπαιξαν τον ρόλο τους για να βρίσκεται η Κύπρος στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και να χάσει ο κόσμος τα λεφτά του, τις δουλειές του, τα αξιόγραφά του, τις μετοχές του». Αυτό που ενδιαφέρει σε πολιτικό επίπεδο δεν είναι αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα ή όχι αλλά οι σχέσεις, η διαπλοκή, τα πιθανά ανταλλάγματα, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, εγείρονται πολλά ζητήματα, σε σχέση με το ποιες άλλες χρηματοδοτήσεις έγιναν και ποιες άλλες διαδρομές χρημάτων. «Έχω υπόψη μου πράγματα τα οποία έπρεπε να διερευνηθούν, όπωςάλλες διαδρομές λεφτών της Focus, σε διάφορες εταιρείες ή πρόσωπα, που άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ξαναπήγαν στα ίδια κόμματα ή αλλού και μπορεί να ήταν και θέμα με το οποίο θα έπρεπε να ασχοληθεί η ΜΟΚΑΣ», δήλωσε

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος δήλωσε πως «στις κομματικές τσέπες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν καταλήξει τα χρήματα των καταθετών της Λαϊκής. Πρόκειται για πολιτική κλεπταποδοχή», θέτοντας, επίσης, έξι ερωτήματα:

1. Γιατί η εταιρεία Focus των Βγενόπουλου και Ζολώτα στις προεδρικές εκλογές του 2008 κατέβαλε αυτά τα τεράστια ποσά προς τους υποψήφιους του ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ;
2. Με ποια ανταλλάγματα η Focus χρηματοδοτούσε τόσο γενναιόδωρα το ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ;
3. Μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας η Focus σταμάτησε να χρηματοδοτεί τα δύο κόμματα;
4. Θα γίνει έρευνα για τη δράση της Focus μετά την εκλογή Χριστόφια;
5. Γιατί δεν διερευνάται τι είδους εταιρεία είναι η Focus και για ποιον σκοπό ιδρύθηκε;
6. Τι είδους δοσοληψίες είχε η Focus με τη Λαϊκή Τράπεζα;

«ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, πέραν των σοβαρών εξηγήσεων που πρέπει να δώσουν στους πολίτες, οφείλουν να επιστρέψουν τα χρήματα στους καταθέτες της Λαϊκής, η οποία με δάνεια χρηματοδότησε τη Focus», κατέληξε ο κ. Αμερικάνος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πάρις Μαυρομμάτης, εκτίμησε ότι  η «όλη υπόθεση ωστόσο ενδέχεται να συσχετιστεί με την ευρύτερη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο. Πέραν τούτου, όμως, αφορά και την κατάρρευση του αξιακού συστήματος στον χώρο της πολιτικής». Κάλεσε, παράλληλα, τον κυπριακό λαό «να κόψει τα σάπια μήλα» και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον πολιτικό φορέα που ανήκει.

Τώρα πώς γίνεται ο Κύπριος εισαγγελέας να αναγνωρίζει ότι πρόκειται περί διαπλοκής όταν επιχειρηματίες  χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα αλλά αυτό  «δεν συνιστά ποινικό αδίκημα με βάση τη νομοθεσία», αυτό δεν μπορούμε να το καταλάβουμεΌχι θα άλλαζε και τίποτα επί της ουσίας. Μήπως σε μας είχε κανένα αποτέλεσμα η παραδοχή της Ζήμενς ότι «λάδωσε» με 100 εκατ. ευρώ Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ; Είχε καμιά επίπτωση ο Τσουκάτος που παραδέχτηκε ότι πήρε από το γερμανικό κολοσσό ένα εκατ μάρκα; 

Το βασικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι καταστρέφονται ολόκληροι λαοί  με τα παρασκηνιακά νταλαβέρια πολιτικάντηδων και πλουτοκρατών. Εχει κανείς αμφιβολία ότι και στην Ελλάδα, με το ξεπούλημα της όποιας κρατικής περιουσίας απέμεινε, καθώς και με το φορολογικό γδάρσιμο των λαϊκών στρωμάτων εκτός από ντόπιους καπιταλιστές και κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι και «πολιτικοί ταγοί» θα θησαυρίσουν ξεσκίζοντας τις σάρκες του κόσμου της εργασίας; 


http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2016/01/blog-post_707.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου