Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Drones: Ο εξελιγμένος «Μεγάλος Αδελφός» έρχεται στην Ελλάδα
Σε τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών  (UAV – Unmmaned Aerial Vehicle), γνωστά και ως «Drones». 

Αξιωματικός της αστυνομίας διευκρίνισε πως δεν έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις μόνο σχετικά με τον αριθμό και τον ακριβή τύπο των αεροσκαφών που θα επιλεγούν. Ωστόσο πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως το υπουργείο Δημόσιας Τάξης βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες που εξειδικεύονται στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα «Drones» έχουν τη δυνατότητα να πετούν αθόρυβα συλλέγοντας εικόνες, ήχο και άλλα δεδομένα στο κέντρο επιχειρήσεων. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα λόγω των δυνατοτήτων τους δεν γίνονται αντιληπτά «είτε χρησιμοποιηθούν π.χ. στην ελληνοτουρκική μεθόριο είτε στα Εξάρχεια».
Ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν είναι πως η ιδέα για την χρήση των «Drones» φαίνεται να γεννήθηκε «την περίοδο των μεγάλων συγκεντρώσεων των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος». Εκείνη την περίοδο, το φθινόπωρο του 2011, Ελληνες αξιωματικοί είχαν συναντηθεί με εκπροσώπους ισραηλινής εταιρείας για την αγορά συγκεκριμένου τύπου μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής «οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν το διάστημα υπουργίας του Νίκου Δένδια, ο οποίος, σημειωτέον, το περασμένο καλοκαίρι είχε έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για να παραχωρηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση σύλληψης των Αλβανών δραπετών της φυλακής Τρικάλων».
Το πρωί της 27ης Ιουνίου 2013 το γαλλικής κατασκευής μη επανδρωμένο σκάφος του Στρατού που συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό των Αλβανών δραπετών είχε καταπέσει στην περιοχή Αγία Ευθυμία Φωκίδας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ηγεσία της ΕΛΑΣ είχε προσπαθήσει να διαψεύσει τη σύνδεση του αεροσκάφους με την εν εξελίξει αστυνομική επιχείρηση. Ωστόσο τότε είχαν διαρρεύσει στον Τύπο οι δυνατότητες των «Drones» που διαθέτει ο Στρατός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες εκτοξεύονται από ειδικό όχημα, προσγειώνονται με αλεξίπτωτο, έχουν πτητική εμβέλεια 15 - 30 χιλιομέτρων και δυνατότητα ενσωμάτωσης συσκευών κατόπτευσης χώρων, εντοπισμού στίγματος κινητών, υποκλοπής συνομιλιών κ.ά.
Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2012, η Ισραηλινή εταιρεία Israel Aerospace Industries (I.A.I.) παρουσίασε σε Ελληνες αξιωματικούς στην αεροπορική βάση στο Ακτιο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της, «Heron». Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex και αφορούσε τη χρήση του συγκεκριμένου τύπου UAV σε επιχειρήσεις για τον έλεγχο των συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ δήλωσε στην Καθημερινή πως γίνεται προσπάθεια για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και με κοινοτικά κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο 2014 - 2020.

http://tvxs.gr/news/ellada/drones-o-ekseligmenos-%C2%ABmegalos-adelfos%C2%BB-erxetai-stin-ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου